atpakaļ uz mājaslapu
E-pasts:  Parole: atcerēties mani reģistrētiesaizmirsu parolimeklēt
Diskusijas Par Baznīcu Par otreizējām kristībām.
Hermanis
Iesūtīts: 2008.10.22 12:00:18
Ir nācies dzirdēt par gadījumiem, kad piemēram katoļi otreiz kristī no citām konfesijām pārnākušos. Lai gan, ir tāds nerakstīts likums, ka konfesijas otreiz nekrista no citām atrnākušos, vai pastāv arī kādas rakstiskas vienošanās par šo jautājumu starp LV konfesijām?
. 1 . 2 . >>
AutorsZiņas teksts
Hermanis
# Labojis Hermanis: 2008.10.22 12:04:36
Protams ir izņēmuma gadījumi dogamatikā, kā piemēram baptisti neatzīst bērnu kristību, jeb cik dzirdēts adventisti nereti kristī otreiz, ja ir baigi sagrēkots, utml. Ne par to ir stāsts. Iet runa par vispārēju praksi.
Mulders
# Iesūtīts: 2008.10.22 12:09:55
Hermanis. Nav nekādas vienošanās... un nerakstīti likumi. Ir pat ļoti strikti rakstīti dogmatiskie materiāli!

Katoļi pārkristīs tikai tad, ja
a) Nebūs pārliecība, vai jaunpienācējs ir vispār kristīts, piemēram šis nezin un nav iespējams par to pārliecināties
b) Ja nebūs pārliecība, ka kristību formula bij pareiza un rituāla mērķis bij kristība!

Ir zināmas konfesijas kuras kristī "pareizi" un, ja es pārietu RKB vai kāds no Luterāņiem vai Pareizticīgajiem konvertētos, tad RKB zin, ka šādas kristības ir pareizas un tās netiktu atkārtotas!

Tāpat ir ar Luterāņiem, Pareizticīgajiem!

Tas izriet no tā, ka RKB, PB, Luterāņiem nav būtiskas atšķirības tajā KAS IR kristība pēc būtības... Visās šajās konfesijās tas ir Sakraments, Dieva pavēlēts Darbs, glābjošas pestīšanas dāvana etc. Tā kā Dievs nekļūdās, tad Dievs "trāpa" ar pirmo reizi un tamdēļ ottreizējs "šāviens" nav vajadzīgs!

Ottreizēja var sanākt tikai tad, ja kristītājs nav pārliecināts par kristāmā pirmo kristību... taču to tad arī nepieskaita pie grēka, ja vēlāk ir izrādījies, ka notikusi ottreizēja kristība!
Hermanis
# Iesūtīts: 2008.10.22 13:03:09
Mulders Nav nekādas vienošanās... un nerakstīti likumi. Ir pat ļoti strikti rakstīti dogmatiskie materiāli!

Es protams nezinu par katoļu dogmatikas grāmatām, pieņemu ka tu zini labāk, tāpēc lūdzu norādi kuros materiālos kādā lpp ir tas rakstīts, ko tu saki?

Attiecībā uz luterāņu dogmatiku, satversmē rakstīts- mēs LELB vadamies pēc 3 lietām - jaunā derība, vienprātības grāmata un visādi lēmumi, sinodes, virsvaldes, mācītāju konferences utml. Draugs, pasaki man, kuros materiālos ir tas rakstīts, ka mēs atzīstam citu konfesiju kristības un kuras atzīstam, bet kuras ne (jehovieši)?

Viss tas ko tu saki ir no sērijas "teorētiski tā tam vajadzētu būt", to mēs visi zinam un tam piekrītam. Bet, kā zināms, teorija ne vienmēr saskan ar praksi un es zinu ne vienu vien gadījumu kad ir nokristīts otreiz. Tapēc bija mans jautājums vai ir kāda vienošanās ka atzīst cita kristības un otreiz nekrista, tāpat kā piem starp lelb un anglikāņu baznīcu pastāv vienošanās par altāra sadraudzību (atzīst viens otra sakramentus)
Mulders
# Iesūtīts: 2008.10.22 14:00:32
Hermanis

Par RKB kristību lasi

http://www.newadvent.org/cathen/02258b.htm
Tur ir sadaļa "Rebaptism"

Luterāņiem!

Uz ātru roku atradu šeit

http://www.lelb.lv/lv/?ct=augsburga

IX arikuls 3ais punkts

Precīzāk jāskatās Vienprātības grāmatā, to es no galvas nezinu kur tas ir un man šamā nav pie rokas! Bet visai droši zinu, ka Luteriskā "pārkristīšanas" dogmatika ir līdzīka RKB mācībai šai punktā!
Ingars
# Iesūtīts: 2008.10.22 14:21:05
Nezinu par katoļiem bet esmu lasījis par harizmātiem draugiem.lv kāda meitene sajūsminājās par to, ka pārkristījās pareizi - apzinīgā vecumā un pagremdējot. Itkā kristība apslacot un kristība zīdaiņa vecumā neskaitītos
Kundali
# Iesūtīts: 2008.10.22 14:35:51
Es pat 2x kristījos Prieka Vēstī.
Kundali
# Labojis Kundali: 2008.10.22 15:06:22
Vai tad nebūtu slikti - kristīties katru mēnesi ?!
Ja nu pirmā kristība nav bijusi "ar garantiju" ...ko tad ?
Hermanis
# Iesūtīts: 2008.10.22 15:13:53
Mulders Nu un ko tu ar to gribēji pateikt nesapratu?

1) Tas katoļu links neko par manu konkrēto jautājumu nepasaka, vai tad viņi atzīst lukturu kristību, jeb nē.
2) Nu un kas tas par linku, vai tas ir kāds oficiāls, jeb viens no ntajiem viedokļiem par doto tēmu. Viedokļu dažādība RKB pasaulē ir vēl lielāks nekā LELB un KLB starpā.

IX artikulu biju lasījis viņš neko nepasaka vai atzīstam citu konfesiju krīstības (kuru?) vai nē. Tas pats ir vienprātības grāmatā! Tur pamatā iet runa ka noraida anabaptistu apgalvojumu par bērnu kristībām.
Hermanis
# Iesūtīts: 2008.10.22 15:19:04
Kundali Vai tad nebūtu slikti - kristīties katru mēnesi ?!
šitā doma ir dzīva dažādos adventistu atzaros, ja savāra lielus grēkus tad vienīgā izeja kristīties no jauna.

Ja nu pirmā kristība nav bijusi "ar garantiju" ...ko tad ?

Problēma ir (ne)ticība pieņemt, ka Dievs vienreiz jau ir pieņēmis šo indivīdu un devis tam savu žēlastības dāvanu! Jautājuma atbilde ir cik daudz esi gatavs uzticēties Dievam.
Hermanis
# Iesūtīts: 2008.10.22 15:21:02
Ingars Ar katoļiem parasti problēmu nav, bet reizēm kāds pastulbs priesteris parādās,
Mulders
# Iesūtīts: 2008.10.22 15:27:30
Hermanis, nomierinies... Jehoviešu kristību neatzīst!

Luterāņi, RKB, Pareizticīgie savstarpējās kristības atzīst...

Moš tad uzdod konkrētāku jautājumu par kuras konfesijas kuru kristību tu runā attiecībā pret kuru?

Tā kā es baptistus, JP, Adventiņus ne pārāk nopietni ņemu, tad par vērā ņemamām konfesijām atzīstu PB, RKB, Lukturus... ar Baptistiem grūti, jo šiem jau pašā saknē ir iebūvēts "bardaks" kad katra draudze pati par sevi, tā kā tur būtu nitpickings jātaisa pa atsevišķām!

Taču manuprāt tā kā JP, PV, Advetiņu un Baptistu kristības atbilst prasībām par Kristību, tad manuprāt vismaz Lukturi šos nepārkristīs... par RKB prasi Trilobītei, bet arī Trilo apstiprinās, ka viņa nav pārkristīta RKB
Mulders
# Iesūtīts: 2008.10.22 17:21:45
Trilo, opā... a es domāju, ka Vatikāns to vien tik dara, kā trenē speciālus anti-luteriskus nindzas ko sūtīt un Luterāņiem izspārdīt miskastes
Mulders
# Iesūtīts: 2008.10.22 17:30:26
Trilo, a šodien šamās nav īpaši aktuālas... ir citas aktuālākas tēzes!

Pietam... mmm... Mulders nekvalificējas kā RKB adepts!

Savukārt ja šodien kāds RKB adepts kaut kur pie Vatikāna durvīm piesistu savas 95 tēzes - nu tur par pedofīlijas skandāliem, priesteru laulībām un ko nu vēl šon RKB tiek pārmests, domāju ka furrors nebūtu īpaši mazāks.

Tak tādi Luteri jau nav vajadzīgi katru mīļu brīdi... reizi 1500 gados ar vienu pietiek
Mulders
# Iesūtīts: 2008.10.22 17:33:50
Trilo, es domāju, kad jūsējie ex Kathedra pasludinās Mariju par līdzpestītāju un starpnieku, tad dabūsiet kārtējo Luteru uz krāgas... a pagaidām.. visai nekaitīga reliģija... pa ausīm dabūjāt, asti kājstarpē iežmiedzāt... tagad protaties uzvesties...
Artis
# Iesūtīts: 2008.10.22 17:42:18
Mulders:
Tā kā es baptistus, JP, Adventiņus ne pārāk nopietni ņemu, tad par vērā ņemamām konfesijām atzīstu PB, RKB, Lukturus... ar Baptistiem grūti, jo šiem jau pašā saknē ir iebūvēts "bardaks" kad katra draudze pati par sevi, tā kā tur būtu nitpickings jātaisa pa atsevišķām!

Tā jau man likās. Gribētos tevi satikt dzīvē... tiešām gribētos....
Mulders
# Iesūtīts: 2008.10.22 17:46:53
Tā jau man likās. Gribētos tevi satikt dzīvē... tiešām gribētos....

Kaut kad... kādi kopistiski tusi gan jau pa brīžam notixies, vienmēr pastāv varbūtība, ka es tur ieklīdīšu!

Speciāli... šobrīd toč nav laika un vēlmes pēc darba vēl Rīgā uzturēties...
Hermanis
# Iesūtīts: 2008.10.22 17:49:03
Mulders Luterāņi, RKB, Pareizticīgie savstarpējās kristības atzīst...
Lūk par to ir jautājums, kurā vietā, tas skaidri un gaiši ir rakstīts? Vismaz es neesmu atradis, tāpēc arī jautāju, varbūt kaut kur tas ir postulēts!

Taču manuprāt tā kā JP, PV, Advetiņu un Baptistu kristības atbilst prasībām par Kristību, tad manuprāt vismaz Lukturi šos nepārkristīs...
Visu cieņu tavam prātam, bet praksē zinu gadījumus, kur gan ļuteri ir pārkristījuši no šietiem nākušos, gan romieši luteriešus. Tam ka tas ir bijis mazpisānos nav būtiska nozīme.
Mulders
# Iesūtīts: 2008.10.22 17:50:29
Mulders - a kas tur būtu par brīnumu - mēs taču līdzdarbojamies pestīšanā un radīšanā, ar ko Marija sliktāka par visiem?


Vovo... māla "līdzdarbība" radīšanā bij kāda?
Un tu tač zini, ka Luterāņiem Pestīšana ir vienreizējs darbs, bet tas, ko jūsējie sauc par pestīšanu, mēs saucam par svētdarīšanu!

Jeb citiem vārdiem, par pestīšanu mēs saucam meža ābeles zara uzpotēšanas faktu uz dārza ābeles. Taču svētdarīšana ir šī zara kaltes un nāves izdeldēšana caur koka stumbra spēku, kas ir Kristus... bet pestīšana notiek tad, kad mēs topam par daļu no Kristus Ķermeņa... Tikai, protams, kalte ir tas, kas ārēji redzams un no ārpuses nevar redzēt, kā zara iekšienē rosās dzīvība... un tad šķiet, ka zars pats no sevis dod augļus... tomēr tas nav zara nopelns bet tā nopelns, kas ir šis koka spēks!

P.S. tagad protaties uzvesties...
a jūs gan nē

Nu jūs sevi par taisniem un spējīgiem radīt un pestīt zīmējat, mēs grēcinieki Mēs drīxtam slikti uzvesties Lūdz tik nepiesieties, ka es te tagad grēku sludinu, es ampelējos!
Mulders
# Iesūtīts: 2008.10.22 17:53:38
Lūk par to ir jautājums, kurā vietā, tas skaidri un gaiši ir rakstīts? Vismaz es neesmu atradis, tāpēc arī jautāju, varbūt kaut kur tas ir postulēts!

Dogmatikā, Katehismos, Ticības Apliecībās, Kanonos!
BTW attiecībā uz Kristību manuprāt ir spec kanoni pret Donātistiem vai ko tur, kas ir kopīgi visām šīm trim konfesijām, jo šķelšanās notiek stipri vēlāk... tā kā šie kanoni un to arguemntācija paliek!

Pameklē pie Donātistu herēzes un Baznīcas atbildes tai!
Hermanis
# Iesūtīts: 2008.10.22 18:29:59
Mulders Dogmatikā, Katehismos, Ticības Apliecībās, Kanonos!
Nekur nav dota liste, kuras konfesijas atzīstam un kuras ne. Izņemot anabaptistu viedokli par bērnu kristībām un donātisma uzskatu par priesteru dalīšanu labajos un sliktajos.

Jāsaprot ka vienprātibas grāmatas dokumentu tapšanas laikā rietumu konfesijas vēl nebija pietiekami attīstījušās. Bija viena sašķēlusies baznīca, kur šādi jautājumi nebija vēl aktuāli. Tāpat arī ar anabaptisiem un citiem atzariem, to iesācēji visi bija kristīti vienā baznīcā.

btw
Dogmatikā, Katehismos, Ticības Apliecībās, Kanonos!
tas viss nosauktais ir atrodams tikai vienā grāmatā (vienprātības). Citas uz ko mēs balstamies nav. Tas ko kāds teologs ir uzrakstījis ar nosaukumu dogmatika, nav lelb mācītājiem saistošs. Teiksim salīdzini Rumbas, Jundža, Kundziņa rakstītās dogmatikas ar tagad tik populāro Heimnica Enhidrionu, redzēsi dažādos jautājumos diezgan atšķirīgus viedokļus.

:: Pievienot komentāru

Autors: 
  • Lai iekopētu autora vārdu,nospied uz tā.
  • Reģistrēti lietotāji var rediģēt tekstus vēlāk.
Bold FontItalics fontUnderlineStrike OutSubscriptSuperscriptFont colorTeletypeHorizontal LineE-mail linkhyperlinkListsimies
Atlikušas 1000 zīmes

 Lapas redaktors:redaktors@lelb.lv; Copyright © 2006 LELB, created by MB Studija
Šajā stundā bijuši 50 , pavisam kopa bijuši: 34042