atpakaļ uz mājaslapu
E-pasts:  Parole: atcerēties mani reģistrētiesaizmirsu parolimeklēt
Diskusijas Par Baznīcu Baznīcas pārtop par balagānu
Mulders
Iesūtīts: 2008.10.20 16:37:48
Lab mazliet tā štengri pateicu, bet tēmā "Pret Baznīcu" a_masiks izteica šo domu (reflektējot par manu reflexiju par neko) un man lūk kas prātā ienāca!

A_masiks, manuprāt korekti, atzīmēja ka tādas grupas kā JP ir celmlauži šim procesam, ko novērojam eiropā un arī jau pie mums, kad baznīcas kā ēkas un organizācijas (es šeit nerunāju tagad par Baznīcu kā ticīgo kopību) pārtop par sākotnējo objektu karikatūrām... Tiek izmantoti visādi PR un mūsdienu modernā mārketinga piegājieni lai "dabūtu ticīgos baznīcā" un tad nu darītu ar viņu galviņām ko grib... tad nu šī tēma būtu par "garīgo narkomāniju"...
. 1 . 2 . >>
AutorsZiņas teksts
Mulders
# Iesūtīts: 2008.10.20 16:49:06
Pasaule kaut cik ir sapratusi ka ķimiskā narkomānija ir kaitīga... Daļēji pasaule ir sapratusi (to gan tikai uz empīriskiem piemēriem) ka arī verbāla un garīga narkomānija ir iespējama, kad runa iet par tādām tēmām kā rasisms, nacisms u.c. idejas, kas pašas nav ķīmiskas, taču tāpat kā heroīns sabojā indivīdu tā šādas idejas sabojā veselas sabiedrības (tai skaitā indivīdus) tā destruktīvi iedarbojoties uz cilvēkiem!
Taču mūsdienās faktiski nav tādi "universālie ideju testi", kā tas ir ķīmijā, kad kaut cik ticami un viennozīmīgi var noteikt, vai dotā viela ir cilvēkam kaitīga vai nav. Ar idejām cilvēki to vēl neprot... jo pasaulē ir daudz dažādas idejas, bet to kaitīgumu mēs nespējam noteikt no vienas idejas izklāsta vien, daudz kas ārēji skaists ir izrādījies destruktīvs (eigēnika!!!) savukārt lietas, pret kurām lieli filosofi ir argumentējuši (demokrātija - Platons) tomēr ir izrādījušās visai konstruktīvas un sabiedrībai derīgas!

Tad nu šāds jautājums, vai nav laiks padomāt par šādu ideju kontroli jeb vismaz brīdināšanas servisu, kas nodarbojas ar šādu ideju izpēti, izpratni un diagnosticēšanu...
Protams ir pilnīgi saprotams ka šāds darbs nav viegls un varbūt pat neiespējams, jo ja ar narkotikām cilvēks var darboties un tās detektēt nekad nebūdams pats zem narkotiku ietekmes, tad ideju izpēti bez pašu ideju ietekmes nav iespējama. Cilvēks vienmēr ir kāda pasaules uzskata ietekmē, pat ja viņš cenšās abstrahēties... taču tāds "neitrāls skatījums" ir neiespējams principā!

Tad arī jautājums, vai ir iespējama šāda "ideju policija" kas detektē un vismaz brīdina vai izskaidro sabiedrībai konkrēto ideju ietekmi un potenciālās briesmas! Kā to vispār varētu izdarīt, vai varētu izdarīt bez empīriskas demonstrācijas, kas visticamāk jau būtu par vēlu tiem, kas ir šo ideju ietekmē!

Mans pirmais un rupjais priekšlikums būtu veidot "Destruktīvo Sektu reģistru" kurā nonāktu tādas grupas un ideju "skeleti" kuri ir pārsvarā atzīti par kaitīgiem vairumā valstu un kuriem būtu jāpievērš īpaša uzmanība vai tie savus nagus nestiepj jūtīgās sfērās - izglītībā, masmēdijos, publiskos forumos...

Skadirs, ka tā demarkācijas līnija ir pelēka... tamdēļ varbūt vajadzētu sākt ar relatīvis kaidrām lietām... Jo lai arī mums ir šī apziņas brīvība, tomēr arī šim likumam ir izņēmumi... tie paši rasismi un nacismi... tad kamdēļ mēs ļaujam jebkurai līderisma akadēmijai mācīt mūsu bērnus pirms tie ir sevi parādījuši kā kaut cik uzticamus un konstruktīvus, vai vismaz nekaitīgus cilvēkus!

Bet acīmredzot ir vēl viens šķērslis... cilvēktiesību tēma nav pabeigta ar balansējošo tēzi - cilvēku pienākumi! Mēs visi skaidri zinām ko mēs sagaidām no valdībām un varas struktūrām, bet nekad nejautājam, ko mēs sagaidām no parastiem cilvēkiem un vai maz vispār ko sagaidām?
Tādējādi daudzas sektas veģetē uz "cilvēktiesībām" bet tas, ko viņas sabiedrībai piedāvā netiek aplūkots...

Šeit tad arī būtu vieta, kur tradicionālās konfesijas un reliģijas, kas savu dzīvotspēju ir pierādījušas un parādījušas gadu simtos un pat tūkstošos, manuprāt ir leģitīmas pieprasīt balss un viedokļa tiesības! Jo tieši reliģijām ir raksturīga tāda lieta kā zināšanu un pieredzes uzkrāšana tāda, kas trascendē viena cilvēka vai pat cilvēku grupu mūža ilgumus... tad kamdēļ neizmantot šīs zināšanas!
Pietam arī sekulārā sabiedrība ir gana ilgi pastāvējusi lai tā varētu ko bilst šai jautājumā, un manuprāt pat visniknākie ateisti daudz labāk pacieš tradicionālus Katoļus, Luterāņus, Budistus, Hinduistus nekā visādus jaunizceptas sekteles, kas nemaz nekaunās sludināt savas mantkārīgās un varaskārās vēlmes un prasības uz kundzību!

Šeit Baznīca būtu perfekts konsultants Valdībai!
Mulders
# Iesūtīts: 2008.10.20 16:54:04
Un es ļoti labi apzinos, ka "domu policija" pati par sevi ir ideja, kas būtu šādai domu policijai jāizskauž... jo tā ir bīstama un nepareizi izmantota, pārvēršas par lielu tirāniju!

Tāpēc tēma... kā lietot Apziņas Brīvību nekaitējot pašai apziņai un nekaitējot un nepakļaujot riskam vissneaizsargātāko sabiedrības daļu - bērus?
S.R...
# Iesūtīts: 2008.10.20 16:54:28
pie visa vainīga šķelšanās! katrs tagad Dievu lūdz kā patīk - nekādas kārtības!
Mulders
# Iesūtīts: 2008.10.20 16:56:08
S.R. nez vai būs... Piemēram, manuprāt tādas Līderisma Akadēmijas nemaz vispār Dievu nepiemin savās tēzēs, bet kaitēt tās var un smadzenes sabojāt kā jebkura sekta!

Dievu tiešām katrs var pielūgt kā vien grib... pietiek, ka tas ir Garā un Patiesībā... manuprāt bīstamākais ir tajā, ko ieliek šai vārdā "Pielūgt" un "Dievs"... tur gan ir bardaks!
S.R...
# Labojis S.R...: 2008.10.20 17:07:03
Mulders
ņemot vērā, ka mūsu valsts ir demokrātiska - katram ir tiesības veidot savu priekšstatu par pielūgsmi un dievu kā vien tīk. maz ticams, ka izdosies pierādīt kaut vai Līderisma Akadēmijas graujošo ietekmi uz cilvēka psihi. apskaties tos pašus dziedniekus - veido savas biedrības, izsniedz sertifikātus - ir pat iekļauti profesiju klasifikatorā. ko tad vairāk? kaut arī Baznca ir skaidri paudusi savu nostāju pret šiem pesteļiem. demokrātija, brālīt, viļikaja vešč!
fantazēt jau tu vari - tikai veidojot kādus represīvus orgānus var iebraukt vēl lielākās auzās.
Mārtiņš
# Iesūtīts: 2008.10.20 18:50:08
Olita
Drīzāk jāmodernizē kristietisma pieeja un jāraugās plašāk uz garīgās izaugsmes ceļiem.

Modernizēšana ir tiešs iemesls paceltajai problemātikai.
Un nav nekādu plašāku ceļu.
Ingars
# Iesūtīts: 2008.10.20 20:07:35
nevajag neko modernizēt, bet tieši otrādi - atgriezties pie pamatvērtībām.
rainars
# Iesūtīts: 2008.10.20 20:13:52
Olita kas lai zin kā vajag.Atstāsim šo lietu radītāja pārziņā .Studēsim rakstus ar Svētā gara palīdzību ,palīdzēsim atgriezties arī citiem cilvēkiem no grēkiem tāpat kā kāds savukārt ir mums palīdzējis.Draudze ir tā vieta kur iedrošināties un saņemt stiprinājumu,kāarī ielikt pamatus Bībeles lasīšanai.
Ingars
# Iesūtīts: 2008.10.20 20:18:55
Olita

nu tādā gadījienā gan es tev piekrītu
Ingars
# Iesūtīts: 2008.10.20 21:44:20
a_masiks

stop stop stop, draugs, neber visus kartupeļus vienā maisā, vajag šķirot.

Ir kādas lietas, kuras vajag mainīt un ir lietas, kuras nevajag mainīt.

Ja mums ir pamats, ja ir izgudrots velosipēds - vai tad jācenšas katru reizi izgudrot jaunu? Vai projektētāji katru reizi pa jaunu atklāj ģeometrijas likumus? Nē, viņi balstās uz jau atklātām lietām, BET

tas nenozīmē, ka nevar veikt uzlabojumus, taču protams attiecībā uz Dieva vārdu tas tā gluži nav - ne Tam ko pielikt, ne atņemt. Tomēr pasniegšanas veids, organizatoriskā puse un viss, ko teologi sauc smalkā vārdā par ADIAFORĀM (tas ir - Dieva ne pavēlētas, ne aizliegtas lietas), tas ir jāpiemēro katram laikmetam, vietai, sociālajai un kultūrvēsturiskajai videi tā, kā būtu vispiemērotāk

Jebšu kā Pāvils saka - visiem es esmu tapis viss. tas nenozīmē, lišķīgu pielīšanu, bet gan tieši otrādi - pazemīgu un pašaizliedzīgu kalpošanu savam tuvākajam. Ikviens lai nedzīvo par patikšanu sev bet, savam tuvākajam - viens no kristiešu pamatprincipiem, pēc kā jāvadās.

Bet atgriežoties - kas attiecas uz lietām, ko Masiks pieminēja, citēju:
Nu lūk! Un piemēroti 21 gadsimtam - īsi singli 3-4 minūšu garumā, kuros ātri nober visu mesidžu, krāšņi, nedivdomīgi, neprasot apjēgt un domāt. Tikai sist taktī rokas/kājas un piekrist visam, ko nodzied priekšā. Tb - BALAGĀNS. Attiecīgi - gribi būt populāra baznīca 21 gadsimtā - topi balagāns!

Tur nu gan jāpiekrīt - tas ko daudzi dēvē par progresu, patiesībā ir regress, deģenerācija.
Ingars
# Iesūtīts: 2008.10.20 22:03:42
Olita
jā jā zinām jau zinām, kas tautu pievelk - maize un izpriecas. Kuru gan pievilks nodošanās, kalpošana, upurēšanās un ziedošanās. tiklīdz cilvēki saprot, ka DIevs no viņiem sagaida ko vairāk, nekā tikai svētdienā savu laiku baznīcā atsēdēt, tad puse no viņiem pazūd no draudzes
Ingars
# Iesūtīts: 2008.10.20 23:27:36
a_masiks

Vienmēr atceries vienu svarīgu lietu - sātans nekad neko nerada, bet tikai sabojā to, ko Dievs jau ir radījis. Ir tikai viens Radītājs, tikai viens augļu nesējs - Dievs. Sātana augļi ir "augļi" tikai vārda pēc, jo viņa augļi ir samaitāti Dieva augļi.

Nekas nav slikts pats par sevi. ļaunums ir kā parazīts - tas nespēj eksistēt neatkarīgi, ārpus saimnieka organisma. Vienīgais veids, kā tas var izdzīvot - pārcelties uz citu upuri. Tātad nekas nav ļauns pats par sevi, bet viss atkarīgs, no mērķa, pielietojuma, motivācijas un attieksmes.

Ar nazi var sagriezt maizi ubagiem un ar nazi var nogalināt.
ar elektrību var izglābt dzīvību un var to atņemt
un tā var pateikt par jebkuru lietu

Olita

tci man - cilvēki ir tik samaitāti, atrofējušies, ka ir pat spējīgi ne tik vien vienaldzīgi paiet garām, bet vēl piekaut, nospārdīt un nogalināt tik par to vien, ka nabaga ubadziņš pagadījies ceļā. Ok, tādi varbūt ir mazākumā, bet ir vēl nākamā suga - "skaistuma karalienes", kuri dara labu tikai tad, kad pašam izdevīgi, tikai tad un tā, lai nebūtu jāupurē kas svarīgs no sevis, tikai tad un tā, lai izrādītos un tikai tāpēc, lai nomierinātu savu netīro sirdsapziņu.

Patiess labdaris ir tāds, kas dara labu aiz pateicības Dievam par glābšanu, tāds, kuram nav nekāda iemesla, jēgas, labuma priekš sevis, lai darītu labu.

Un patiesībā jau uz to arī aicina mācītāji un kristīgā mācība vispār, bet ja jau cilvēki ir tik priecīgi palīdzēt - kāpēc joprojām draudzē iesaistās nelabprāt? vai ne tāpēc, ka tad izrādīsies, ka "labā griba" liks izvilkties no slinkuma čaulas un sākt arī reāli darīt, ne tikai gudri runāt? vai ne tāpēc, ka šis ceļš prasa pazemību un upurēšanos? vai ne tāpēc, ka mācītāja sprediķi ir tik patiesi, ka dur vai sirdī?
Ingars
# Iesūtīts: 2008.10.20 23:55:14
Olita

redz tam ir divi iemesli - nabadzīgie raujas, lai varētu izdzīvot, lai varētu pabarot un uzturēt savus tuviniekus. Bagātie raujas savas mantkārības dēļ, lai vēl vairāk mantas saraustu.

Bet cilvēks iet uz draudzi, viņš jau tur atrod ko vairāk par laicīgo problēmu risinājumu. Draudzes loceklis sanāk no tādiem, kuri meklē vispirms Dievu un paļaujas, ka VIņš visas pārējās lietas piemetīs
Ingars
# Iesūtīts: 2008.10.21 00:16:08
Olita

eh, bagātiem ar savas bēdas ar to mamonu, nabagajiem vismaz nav no reketieriem jābīstas
incognito
# Iesūtīts: 2008.10.21 09:35:59
Muldera ideja par ideju policijas veidošanu ir mīlīga Orvela 1984 parafrāze. Atcerēsimies - Tas Kungs ir devis cilvēkiem brīvu gribu. Kāpēc tad viņiem to atņemt, neļaujot pašiem izlemt, kādai uzskatu sistēmai pievienoties?
Mulders
# Iesūtīts: 2008.10.21 09:54:33
incognito, pārfrāzējot tavu ideju, kāpēc cilvēkam atņemt brīvo gribu, neļaujot pašam izlemt kādā veidā apreibināties?

Mulders
# Iesūtīts: 2008.10.21 12:12:19
samanji, druiidi... Tad Marduka, Ra kulti...

Kuru radītās un pārstāvētās Civilizācijas vēl šodien Diktē pasaules kursu

Cilvēki pat lāgā nezin kas bij druīdi... tik tādas pašu Britu sataisītas leģendas līdzīgi kā Lielvārdes Jostas un Lācplēša Eposi Latviešiem

Tas druīdu kults ir šķiet 19 gadsimta kaut kāda Britu fanātiķa rakstnieka iztēles auglis, ko cilvēki pagrābuši par ēdamu mantu!

Ra un Marduka kulti... vai kāds uz ielas maz zin kas tie tādi ir?

Sorry, šiem pušiem pietrūxt elementāras lietas - izdzīvošana un būšana realitātē... lai viņi varētu kādu viedokli pārstāvēt... Jehovas Liecinieku pasaulē vairāk kā Marduka piekritēju!
incognito
# Iesūtīts: 2008.10.21 17:35:33
Mulders
kāpēc cilvēkam atņemt brīvo gribu, neļaujot pašam izlemt kādā veidā apreibināties?

Tieši tā. Ja cilvēks vēlas apreibināties, neviens visā pasaulē nespēj viņam to aizliegt. Mēģinājumi to izdarīt - kā sausais likums ASV - nesa pilnīgi pretēju efektu.
Bet parunāsim konkrēti - kuri reliģiskie strāvojumi Latvijas apstākļiem tad būtu aizliedzami? Mormoņi? Saientologi? Jehovas liecinieki? Mūna kristīgā organizācija?
incognito
# Iesūtīts: 2008.10.22 08:20:30
Ctulhu

Man liekas, tie kas konfliktē ar kriminālkodeksu, jau šobrīd ir aizlegti. Atteikšanās no ārstēšanās nav krimināls pārkāpums. Tāpat - sadomazohisms, ja tas tiek piekopts ar pilngadīgu dalībnieku piekrišanu.
3) Dziivu organismu upureesana
Vispār piekrītu, bet tas nozīmētu aizliegt islamu un liekas arī jūdaismu, dažas hinduisma variācijas.
KarotesNav
# Iesūtīts: 2008.10.22 09:10:21
Ctulhu
3) Dziivu organismu upureesana
Upurētāji parasti pēc tam paši pieēdas ar upurēto lopu gaļu, tā ka nekā īpaša jau te nav.
Ja nu tikai skatamies dziļāk, un tiekam līdz - aizliegt nogalināt dzīvus organismus bez nopietnas vajadzības. Tai skaitā - garšas iegribu apmierināšanas. Tas ir - neēst gaļu.
:-)

:: Pievienot komentāru

Autors: 
  • Lai iekopētu autora vārdu,nospied uz tā.
  • Reģistrēti lietotāji var rediģēt tekstus vēlāk.
Bold FontItalics fontUnderlineStrike OutSubscriptSuperscriptFont colorTeletypeHorizontal LineE-mail linkhyperlinkListsimies
Atlikušas 1000 zīmes

 Lapas redaktors:redaktors@lelb.lv; Copyright © 2006 LELB, created by MB Studija
Šajā stundā bijuši 85 , pavisam kopa bijuši: 2676