atpakaļ uz mājaslapu
E-pasts:  Parole: atcerēties mani reģistrētiesaizmirsu parolimeklēt
Diskusijas Par Baznīcu Par atvaļinātajiem mācītājiem
vasara
Iesūtīts: 2008.10.01 10:57:38
Izmantoju iespēju, ka šeit iegriežas +Jānis, jo mans jautājums ir cieši saistīts ar neseno rakstu Svētdienas rītā, ko izlasīju.
. 1 . 2 . >>
AutorsZiņas teksts
vasara
# Iesūtīts: 2008.10.01 11:05:49
Pirmkārt ir jautājums, kāpēc aplūkojot šeit sadaļu LELB garīdznieki ir pietiekami daudziem komentārs - "atvaļināts"? Domāju, arhibīskapam vajadzētu būt informētam par to.
Otrkārt, rakstā tika minēts fakts, ka mācītājiem otra darba dēļ bieži vien neatliek laiks nodoties darbam draudzē pilnīgāk. Draudzes ir dažādas - lielas un mazas. Jāņem šis fakts vērā, pieprasot no mācītājiem atvaļināšanos no otras darba vietas. Un nevajadzētu aizmirst, ka luterāņu mācītājiem ir arī ģimenes, kas jāuztur [saskaņā ar 1.Tim.]. Un ja mācītājs spēj visu paveikt, kamdēļ aizliegt strādāt citur? Jeb LELBs taisās stūrēt romiešu virzienā - ar laiku aizliedzot doties laulībās [1.Tim.4:3]? Jo ģimene taču lūk varētu patraucēt nodošanos darbam draudzē?
Priecātos par kādu skaidrības ieviešanu šajā visā!
Jānis Kalniņš
# Iesūtīts: 2008.10.01 14:59:28
šis temats ir jau tik bieži apspēlēts, ka vienkārši ir apnicis. Kritiku neiztur neviens no +Jāņa apgalvojumiem. LELBā nav veikti pētījumi par to, cik lielā mērā mācītāja laicīgais darbs traucē draudzes apkopšanai. Katrā ziņā man aptuveni ir priekšstats par to, kādu mācītāju vēlas redzēt virsvalde: paklausīgu bez ierunām; nekādu pretenziju pret dzīves kvalitāti, vēlams neprecējies un bez bērniem; vēlams mazliet aprobežots, lai patstāvīgi nedomā un visā piebalso arhibīskapam un pārējai vadībai. Nu apmēram tā.
Mulders
# Iesūtīts: 2008.10.01 15:01:50
Jānis Kalniņš... nu a ko darīt... jums verga kakla sixna ir kaklā

Labi labi... es tik tā... ironizēju!
Pāvilam viņa telšu meistara darbs netraucēja sludināt!
vasara
# Iesūtīts: 2008.10.01 15:10:22
Jāni Kalniņ, aktualizēju šo jautājumu, jo vakar izlasīju SR +Jāņa rakstu par tēmu un radās pāris jautājumu. Ļoti interesē nesen un ne tik nesen ordinātu mācītāju "masveida" atvaļināšanās! Un kurp stūrē LELBa mācītāja amats?
Mulders
# Iesūtīts: 2008.10.01 15:11:57
a_masiks, cik zinu, tad mācītājs maxā nodokļus... vismaz mūsu draudzē, kad publicē reportus, tad ir gan algas draudzes darbiniekiem, gan nodokļi... es gan nekad neiedziļinos!
p.l.dassy
# Iesūtīts: 2008.10.01 15:21:53
eh
ko var ņemties par to naudu...
mācītājs tas ir aicinājums nevis bizness....
ja kādam mācītājam liekas, ka viņam par maz maksā, tad kāpēc viņš nav biznesmenis vai baņķieris?

Un neesmu dzirdējusi, ka kāds no mācītājiem būtu bada maizē nomiris!
Dievs taču par savējiem gādā!
p.l.dassy
# Labojis p.l.dassy: 2008.10.01 15:24:03
Mulders
maksā nodokļus...
bet vai tiešām maksā no ienākumiem?
100% Dievs nesvētīs tādu nodokļu maksāšanu!

un nevajag attaisnoties valdība mums slikta... protams slikta...
vai tāpēc mums kristiešiem jābūt sliktiem līdz ar mūsu valdību?un vai mēs esam labāki par valdību?
Mulders
# Iesūtīts: 2008.10.01 15:26:18
maksā nodokļus, bet vai tiešām no visiem ienākumiem?

Tas jāprasa viņiem!
p.l.dassy
# Labojis p.l.dassy: 2008.10.01 15:32:51
Mulders
es esmu redzējusi mācītāju, kurš šajos jautājumos ir ļoti caurspīdīgs...
un es ar zinu kā dažādi mācītāji izskaidro nodokļu maksāšanu.. man šis jautājums savā laikā bija aktuāls...
labāk es esmu laimīga ar mazumiņu nekā itkā laimīga ar negodīgu naudu!

protams, cits jautājums ir par kabatas naudām kā tas ir Amerikā...
vai dāvanām...
jo tie nav kukuļi...
nevis ka kolekti sadala... vienu aiznes uz banku un otru iebāž slepenajā seifā! es noteikti nevarētu būt baznīcā nedz sekretāre, nedz grāmatvede, nedz tie kuri atbild par naudas lietām! Bet tas jau ir atkarīgs no mācītāja, kā mācītājs saka, tā arī tiek darīts.. Un paldies Dievam ir tādi mācītāji, kuri visu naudu aiznes uz banku...!

bet tās ir manas subjektīvās domas... bet protams ne mana sēta ne mana druva
Balss
# Iesūtīts: 2008.10.01 16:03:10
Jānis Kalniņš
Tas, ka tu esi profesionāls opozicionārs - tā ir tava niša, labi.
Bet šādi MELI par saviem vadītājiem, ko tu šeit izplati, man liek sacelties spalvām uz skausta un zust kristīgajai miermīlībai un pazemībai.
Vai tad viss šis algu projekts netika uzsākts TIEŠI tādēļ, lai celtu VISU mācītāju dzīves kvalitāti? (Nevis uzbāztos pašpietiekamajam Kalniņam!)
Baznīcas vadībai vajadzīgs aprobežots mācītājs!!!? Vai tāpēc mācītāji tiek aicināti uz tālākizglītību, lai būtu max aprobežoti?!?!?

Attiecībā uz taviem izteikumiem par Taviem garīgajiem vadītājiem mans komentārs būs: Svētīgi jūs (ne tu...) esat, ja jūs lamā un par jums ļaunu runā Manis dēļ - saka Kristus...
+Jānis
# Labojis +Jānis: 2008.10.01 16:05:25
vasara

Ko nozīmē "atvaļināts mācītājs", labāk pajautāt draudžu lietu daļā, bet cik saprotu, tie ir mācītāji, kuri patlaban nekalpo, jo studē ārzemēs, kalpo LELBāL vai pilda kādus citus pienākumus baznīcā, kas nav saistīti ar kalpošanu draudzēs, bet nav arī izslēgti no mācītāju saraksta.

Nav jau nekāda sarežģīta loģika. Draudzēm ir vajadzīga uzmanība un mazām, vārgām draudzēm tā reizēm vajadzīga vairāk nekā lielām un stiprām. Cilvēks, kas kalpo draudzē un strādā laicīgā darbā, var katram no tiem veltīt mazāk uzmanības nekā strādājot vienā. Tur pat nekādi pētījumi nav vajadzīgi. Tādēļ baznīcas interesēs ir maksāt mācītājam vairāk, lai viņš veltī draudzei visu savu laiku un uzmanību, nevis lai meklē ienākumus no malas. Draudzes tiešām ir lielas un mazas, taču mazās tiek komplektētas pa vairākām tā, lai vienam mācītājam iznāktu vairāk vai mazāk līdzvētīga slodze. Visiem mācītājiem netiek prasīts atstāt laicīgo darbu, bet to izšķir bīskaps, izvērtējot katru konkrēto gadījumu. Esmu apmierināts, ka mums ir mācītāji, kam ir savs bizness un kas apkalpo, piemēram, vienu attālu lauku draudzi kā goda pienākumu, nesaņemot par to atalgojumu. Mana vēlēšanās ir to attīstīt un veicināt. Taču pilna laika mācītājiem šis pilnais laiks būtu jāveltī draudzei.

Jānis Kalniņš "Katrā ziņā man aptuveni ir priekšstats par to, kādu mācītāju vēlas redzēt virsvalde: paklausīgu bez ierunām; nekādu pretenziju pret dzīves kvalitāti, vēlams neprecējies un bez bērniem; vēlams mazliet aprobežots, lai patstāvīgi nedomā un visā piebalso arhibīskapam un pārējai vadībai. Nu apmēram tā."

Ja Tu to nopietni, tad Tu runā kā cilvēks, kam acī un sirdī ir lauska no velna spoguļa. Brrr.... Un to es saku ar raizēm un aizlūgšanām par Tevi. Velc reiz to laukā.

Balss
# Labojis Balss: 2008.10.01 16:07:14
vasara
Neesmu pamanījusi jauno mācītāju masveida atvaļināšanos. Pirmais piemērs, kas ienāca prātā - nesen ordinētais māc.Baikovs.
Cik zinu, viņš vēlējās turpināt savu izglītību ASV un laikam to arī dara.

Viens cits pats pēc savas vēlēšanās atstāja kalpošanu draudzē bez (man zināmiem) paskaidrojumiem. Varbūt kādam viņš to ir skaidrojis, tāpēc negribu te vairāk to komentēt.

Viens cits mācītājs nekalpo nopietnu veselības problēmu dēļ.
vasara
# Iesūtīts: 2008.10.01 16:09:26
+Jāni, apmēram skaidrs, ka viss tikai kā pa miglu un uz apmēram... neko vairāk jau negaidīju [ka piem, tiks uzskaitīti konkrēti cilvēki]. Esmu ar dažiem runājusi gan laukos, gan Rīgā, gan tad redzēs - kam taisnība...
Bet man te viens jautājums [varbūt retorisks] pēc pēdējā komentāra - vai piem. apustulim Pāvilam bija "pilna slodze"?
+Jānis
# Iesūtīts: 2008.10.01 16:14:32
vasara
Kāds jautājums, tāda atbilde. Ja gribi zināt par konkrētiem cilvēkiem, tad konkrēti jautā. Tikai tad nosauc sevi, lai zinu, ka Tev ir pamats šādu informāciju meklēt.

Vai apustulis Pāvils bija draudzes mācītājs?
Balss
# Labojis Balss: 2008.10.01 16:16:03
vasara
Kāpēc tev šis skaidrojums liekas kā pa miglu? Tu gribēji, lai arhibīskaps tev sniedz vārdisku sarakstu ar atzīmēm, kurš mācītājs kur atrodas un kāpēc nekalpo?
Labi, labi, tad nu vāc liecības un pārbaudi, kam taisnība - arhibīskapam vai kādam neapmierinātajam. Tu būsi tas arbitrs...
Ir tādi. Visos laikos un visās sabiedrībās. Un mēdz būt arī skaļi. Un tad tu brīnies, kāpēc sabiedrībā veidojas negatīvs tēls par baznīcu. Vai tu pati arī tam, varbūt pat neapzināti, nepiepalīdzi?
Peace!
vasara
# Labojis vasara: 2008.10.01 16:24:41
+Jāni, es nezinu par Pāvilu. Man tikai šķiet smieklīgi runāt par slodzēm - pusslodze, pilna slodze, 2slodzes... manuprāt, adekvātāk būtu runājot lietot vārdu noslogojums
oi, nē, konkrētus vārdus neminēšu - man bail, ka viņiem manas pieminēšanas dēļ var slikti iznākt... Es tad patiešām ceru, ka tie augstie kungi bīskapi mācēs reāli novērtēt par katru no mācītājiem - vai ļaut strādāt vēl citur jeb nē. Ir taču arī tā, ka daudziem no viņiem otrs darbs ir sirdslieta un neviens nav tāds dunduks, lai sagrābtos n-tos darbus un nespētu nekur tikt ar tiem galā.
[p.s. pašai sevi man nav bail atklāt, ja ir tāda nepieciešamība - caur meilu..]
vasara
# Iesūtīts: 2008.10.01 16:27:08
Balss, vai tur kas nosodošs, ja kādas lietas LELBā mainās un es kā parasts lajs vēlos uzzināt - kā tad ir? Tagad esmu dzirdējusi vienas puses un otras puses viedokli un tas arbitrs būs nākotne
Balss
# Iesūtīts: 2008.10.01 16:35:50
vasara
Nē, tas ka mainās, ir labi un dabīgi. Slikti, ja ir jau gatavs spriedums. Pie kam, nosodošs... (piem., tie augstie kungi bīskapi... man bail, ka viņiem manas pieminēšanas dēļ var slikti iznākt... )
Man šāds iespaids par mūsu bīskapiem NAV radies. Drīzāk pat pretējs - par patiesu pazemību, kas gan netiek iznesta tirgus laukumā demonstrēšanai.
+Jānis
# Labojis +Jānis: 2008.10.01 16:37:49
vasara
"oi, nē, konkrētus vārdus neminēšu - man bail, ka viņiem manas pieminēšanas dēļ var slikti iznākt..."

Lūk tas ir kā pa miglu un uz apmēram. Konkrēti kam pieminēšanas dēļ LELB ir slikti iznācis? Neviens no tiem, kas par to runā, nekad neko konkrēti nav atbildējis. Citējot Noasveidīgo, pretinieku demonizēšana nav tik nevainīga kā liekas. Bet par tādiem kas aiz muguras ir lieli opozicionāri, bet priekšā klusi un labiņi, man ir savs viedoklis. Tad jau labāk tā, kā Jānis Kalniņš.
vasara
# Iesūtīts: 2008.10.01 16:41:20
Balss, +Jānis, njā kas to zina, kurš to vellu melnu mālē... kaut nu man labāk par maniem vārdiem [ja tie bija pārsteidzīgi asi un nepadomīgi] pie grēksūdzes būtu jāatstāj. Laiks rādīs..

:: Pievienot komentāru

Autors: 
  • Lai iekopētu autora vārdu,nospied uz tā.
  • Reģistrēti lietotāji var rediģēt tekstus vēlāk.
Bold FontItalics fontUnderlineStrike OutSubscriptSuperscriptFont colorTeletypeHorizontal LineE-mail linkhyperlinkListsimies
Atlikušas 1000 zīmes

 Lapas redaktors:redaktors@lelb.lv; Copyright © 2006 LELB, created by MB Studija
Šajā stundā bijuši 131 , pavisam kopa bijuši: 913