atpakaļ uz mājaslapu
E-pasts:  Parole: atcerēties mani reģistrētiesaizmirsu parolimeklēt
Diskusijas Par ticību Launums=grēks?
bitukas
Iesūtīts: 2009.04.14 22:34:09
1Moz. 4:7 Es saprotu, ka valoda ir nepilnīga, bet cenšieties mani saprast pareizi. Vai ļaunums automātiski arī nozīmē grēku?
. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 ... 19 . 20 . >>
AutorsZiņas teksts
bitukas
# Labojis bitukas: 2009.04.14 22:39:23
Naivs piemērs - iedod alkoholiķim nevis salāpīties, bet pa kaklu un vārdiski pazemo viņu. Šis apvainojas, un, lai pierādītu tev un sev mainās, un pēc tam tev vēl paldies pasaka. Ir darīts ļaunums, liela, pat ļoti, varbūtība, ka varēja beigties slikti, tomēr....
Sandis
# Iesūtīts: 2009.04.15 00:06:36
Sit ar mīlestību
Tas,ir kā taja krievu teicienā:"Бьет значит любит!"
Interesanti zināt,kas objektīvi noteiks,vai sists tiek ar mīlestību vai ar ļaunu?Prokurors,advokāts,tiesnesis,ierindas policists,kaimiņu Juris?Un,ko teikt par afekta stāvokli,kad cilvēks nekontrolē savu uzvedību?Vai tam ir kāds sakars ar mīlestību vai ar ļaunumu?
Arī inkvizitori mēdza pamācīt sabiedrību,ik pa reizes,kādu ķeceri sadedzinot uz sārta,kas nekaunīgi postulēja antibibliskas idejas.Tak,mīlestības vārdā,tas saucas,jo paši ķeceri neapjēdz savu samaitātību,jo sātans tos ir paverdzinājis un jo ātrak viņiem piespriedīs taisno baznīcas sodu,sadedzinot,bet pirms tam necilvēciski spīdzinot,jo ātrak ķeceris apzinās savu samaitātības pakāpi,kad viņam no *****s kājas raus ārā.Tā saucas kolektīva pārmācīšana,jo sirds mieru nezināt,ja uzzināt,ka kaimiņu Juris vakarnakt spīdzināts,bet šorīt saulei austot sadedzināt,reiz tas ir uzdrīkstējies apšaubīt biblisko dogmatiku.Tāpēc,ar to pārmācīšanu nedaudz rāmāk,jo būs kā teicienā"Kas gruzīnam šašliks,tas aitai nāve!"
bitukas
# Labojis bitukas: 2009.04.15 02:18:19
Gribējās uzzināt, Jūsu, domas minētās rakstu vietas kontekstā... Saprotu, ka mans piemērs bija izcili neveiksmīgs. 1.Moz. 4:7 ja dari ļaunu, grēks ir Tavu durvju priekšā un tīko pēc Tevis utt... Niansi saistībā ar ļauns un grēks ievērojāt?
Džonijs
# Iesūtīts: 2009.04.15 08:29:16
Nu es šo vietu saprotu tā-cilvēks ir grēcīgs un viņa domas arī. Ja tu savās domās sāc perināt ko ļaunu, tad tas agri vai vēlu pārvērtīsies rīcībā. Bet Dievs saka-tev būs valdīt pār tām sasodītājām domām...
S.R...
# Iesūtīts: 2009.04.15 09:53:28
Jā, ļaunums=grēks. kā gan savādāk. bet ir tāda nianse, ja mēs, grēka pagales, nožēlojam savu ļaunumu, tad Dievs ir tik žēlīgs ka nepieskaita to mums bet reizēm pat vērš par labu.
Mulders
# Labojis Mulders: 2009.04.15 11:41:31
Kudī jautrāk, vai drīxt cilvēkam salauzt ribas veicot sirds masāžu vai māxlīgo elpināšanu? Moš tas bik labāku perspektīvu dos!

Manuprāt te ir bīstamība pasludināt ļaunumu par grēku.
Pareizāk būtu ka grēks ir ļaunums. Vārdiņš "ir" nav vienādība un ekvivalence.

Ja mēs pasakām, ka ļaunums ir grēks, tad mums atliek tikai pateikt, ka sāpes ir ļaunums, un no tā mēs varam implicēt, ka sāpes vienmēr ir grēks, tāpēc, lai izvairītos no grēka, jāizvairās no sāpēm. Taču medicīnā ir ļoti daudz sāpes, bet diez vai izārstēts pacients to nosauks par grēku, vai pat ļaunumu!

Šī bīstamība manifestējās Viduslaikos, kad cilvēki šādi spriežot ņēma savās rokās tiesības definēt kas ir un kas nav grēks, ignorējot Dieva paša uzstādījumus.

Jēdziens "ļaunums" ir visai izplūdis, un cilvēki to mēdz definēt subjektīvi... Ļoti viegli iedomāties situāciju, ka es ieraugu kādu cilvēku uz ceļa, kuram skrien virsū mašīna, viņš mani neredz, es viņu no muguras pagrūžu un viņš sasit galvu un zaudē samaņu, bet viņu auto nenotriec. Tad kaut kādu iemeslu dēļ, es pazūdu no notikuma vietas. Cilvēks pamodies noteikti uzskatīs, ka kāds pret viņu ir veicis ļaunumu un ja ir pazudušas visa notikušā pēdas, viņš visu mūžu nodzīvos ar pārliecību, ka pa ielām staigā manjaks, kas cilvēkus ar galvu pret asfaltu grūž!
Mulders
# Labojis Mulders: 2009.04.15 12:57:40
a_masiks, redzi definējās arī ar citiem tik pat izplūdušiem jēdzieniem - nevēlams (piemēram žīdi Āriešu rasē), kaitīgs (piemēram ūdens tvaiks, jo tā ir vislielākā siltumnīcas efektu izraisošā gāze), nekrietns - kas tas tāds, kas definēs, pret ko, kas ir subjekts, kas objekts, nežēlīgs - hmmm no broiler vistas viedokļa, no kā viedokļa? etc. Tb redzi... jēdziens ir ļoti pat subjektīvs un izplūdis!

Ideālā gadījumā jā... ļauns = grēks, vajadzētu būt sinonīmiem... Taču tad kad to tā noliek, ka ļaunums ir grēks, bet pēc tam uzdod jautājumu, KAS ir ļaunums, un uz to atbild - "Nevēlami žīdi mūsu valstī", tad redz, nav jau vairs tālu līdz labticīgu ļaužu iesaistīšanai holokaustā, jo tiek novienādoti jēdzieni "ebrejs" un "grēks" kā pārejas jēdzienu izmantojot jēdzienu "ļaunums" kurā tiek ietverta šī subjektīvā komponente... Un šaizes ir 3 vagoni un maza tačka!

Un mūsu postnodernismā tā ir izplatīta tehnika, kā pārliecināt cilvēkus... caur šiem subjektīvi definējamajiem jēdzieniem! Ja cilvēki tik pat ļoti kā viņi cīnās pret CO2 cīnītos pret svina, sēra u.c. izmešiem, pasaule reāli būtu labāka... bet cīnās jau tikai pret kaut kādu visai nekaitīgu gāzi, kas ir šīs planētas plaušu - augu - ēdiens! Pietam cīnās ar argumentiem - tas ir piesārņojums, bet piesārņojums tač ir nevēlams, bet ja nevēlams, tad ļauns, bet ja ļauns, tad grēks... Ahāa... tātad CO2 = grēks
A šitā var arī pierādīt, ka mīlēt savu bērnu arī ir grēks!
Mulders
# Iesūtīts: 2009.04.15 13:01:30
Ctulhu, pareizi... tieši tāpēc, lai vispār izvērtētu VAI ir ļaunums nodarīts un vai var sākt runāt par grēku, bilde ir jāskatās kopsakarā un "no putna lidojuma". Un zin rodās baigās ziepes, jo cilvēki dažādos augstumos lido, un dažādu bildi redz...
Mulders
# Iesūtīts: 2009.04.15 13:11:09
a_masiks, jā Ļaunums ir vispār morālas kategorijas jautājums... tas nepakļaujas deterministiskām definīcijām, kritērijiem, kuri varētu būt jēgpilni bez reālas personas kontexta.

Tb par ļaunumu vispār var runāt tikai tad, ja runa iet par apzinīgām morālām būtnēm... Milzīgās planetārās vētras uz Jupitera neviens nesauks par ļaunumu, laigan pat 1/10 daļa šādas vētras uz Zemes būtu posts un negals līdz tomātiem!
bitukas
# Iesūtīts: 2009.04.15 14:59:41
Ļoti interesanti! Ejam tālāk... Dievs negrēko, bet ļaunums var nākt no Dieva? Vecā Derība par to runā. Ko tas nozīmē mums?
tā, kas daudz nerunā
# Iesūtīts: 2009.04.15 19:01:10
ļaunums var nākt no Dieva?
kristietībā D. ir absolūts labums/pilnība utt. >viss labais, ko vien cilvēks var iedomāties un vairāk par to. tā, ka manuprāt, no D. nevar nākt nekāds ļaunums. no D. nāk pārmācība > kas tāds, lai cilvēks saprastu, mācītos atšķirt savu nepilnību - kļūdainos risinājumus un tos labotu. un ne vienmēr ši pārmācība cilvēkam patīk, lielākoties jau nepatīk gan D. pazīstot izmainās attieksme pret notiekošo.
Mulders
# Iesūtīts: 2009.04.16 11:00:57
a_masiks, man atkal prieks, ka kaut kādā jautājumā mums nav principālu un gigantisku atšķirību un apzināmies, ka lietas jau ir gana sarežģītas un tai pat laikā - vienkāršas (ja jau var izrunāt 2ās dienās)
tā, kas daudz nerunā
# Iesūtīts: 2009.04.17 12:56:55
a_masiks he, he...izmainītas attieksmes sakarā > minēšu piemēru.....eiklīda ģeometrijā caur 2 punktiem var novilkt tikai vienu taisni, tā ir aksioma......a, ja plakne ir izliekta?......tobiš...ja, nomaina atskaites/apskates sistēmas modeli > līdzīgi varētu būt ar pieminētajiem notikumiem no vecās derības
cjaaaaaaaaaaa [79.135.136.223]
# Iesūtīts: 2009.09.10 17:23:15
es ceņšos gotistu priekšā neamaisītiespa kājām ,jo nevēlētos
lai man uzliek lāstu ................
bez tam kā jūs domājāt gotu priekšaa vajag aizstaaveet savu viedokli vail labāk nokluseet?
Mulders
# Iesūtīts: 2009.09.10 17:29:06
CHAVO?
Ingars
# Iesūtīts: 2009.09.10 17:45:25
bitukas
Dievs spēj ļaunu notikumu pavērst cilvēkam par labu, taču ļaunums tik un tā ir un paliek ļaunums

Marka 14:21 Cilvēka Dēls gan aiziet tā, kā par Viņu ir rakstīts. Bet vai tam cilvēkam, kas Cilvēka Dēlu nodod! Šim cilvēkam būtu labāk, ka tas nemaz nebūtu dzimis."

1 Ko lai nu sakām? Vai paliksim grēkā, lai vairojas žēlastība? Nekādā ziņā ne!
2 Kā lai mēs, kas grēkam esam miruši, vēl dzīvojam tajā?
Aivars
# Labojis Aivars: 2009.09.10 21:54:24
Kaut kā šķiet, ka grēks vispirms ir atšķirtība no Dieva, personas destruktīvs stāvoklis, un ne vienmēr apzināts ļaunums. Izejot no tā, Tevis minētā citāta nošķiršana varētu vēstīt vai nu: 1) ļauna rīcība vēstī, ka uz tavām durvīm ir izkārtne `bezdievis` , 2) ļauna rīcība priekšvēstī, ka atšķirtība no Dieva nāk pie tevis 3) ļauna rīcība liecina, ka šī atšķirtība jau ir tevi apciemojusi.
Mulders jau pieskaras ļaunuma definīcijas problēmai, un tad jau jārunā par morālo un dabisko ļaunumu, bet tēma ir vairāk par pirmo. Pieņemu, ka morālais ļaunums vienmēr ir grēcīgs, bet grēks ne vienmēr saistās ar to, kas klasiski tiek saprasts ar morālo ļaunumu.
Aivars
# Iesūtīts: 2009.09.11 17:07:10
Ctulhu
Atkal tu esi ļoti neuzmanīgs lasītājs. Izlasi pēdējo teikumu vēlreiz.
Ja Tu esi bezdievis, tas nenozīmē, ka automātiski vienmēr rīkojies morāli ļauni, bet drīzāk ar Tevi pašu ir ļauni.
Bet minētā Sv. Rakstu vieta nerunā par ideoloģisko ateismu, bet drīzāk praktisko ateismu.
EzītisMiglā
# Iesūtīts: 2009.09.11 17:26:22
Ctulhu
Nu es arii praksee esmu ateists. Joprojaam - kur ljaunums?
Kaut kur jau tam ļaunumam jābūt, citādi ja tev ar meteorītu pa galvu, un Dievs īsi pirms nāves ar tevi neizrunāsies, tad tiks pārkāpts likums par to, ka Paradīzē var ieiet tikai labie.

No citas puses, te varētu būt doma, ka tādu labo vispār nav, tas ir, ir tikai ļaunie, jo viņi visi ir tādi pēc dabas, jau no piedzimšanas.
Aivars
# Iesūtīts: 2009.09.11 17:33:12
Ctulhu
Tu postulē sevi kā ateistu, bet vienlaikus( vismaz vārdiski) apliecini Kristū sakņotu morāli. Bertrāns Rasels, 20.g.s. slavenākais ateistiskais filozofs bija spiests atzīt, ka morāles jautājums arī viņu tā kā pieved pie Dieva altāra, kuru viņš noliedz. Ar praktisko ateismu šai sakarā biju domājis (īstenībā pēc Ravi Zaharijas sistēmas) to situāciju, kad cilvēks postulē sevi kā dievbijīgu kristieti, bet praksē rīkojas tā it kā Dieva nebūtu, jeb kā rakstos teikts, ir ģeķis, kas saka "Dieva nav"

Bet ja Tu jautā, kāds ļaunums no Tavas neticības, iedomājies kāds ļaunums ir no nepārtrauktas atrašanās `tvanā`. Neadekvātā stāvoklī atrasdamies cilvēks jau ne vienmēr iet logus dauzīt un kādu piekaut, bet kaut kāda dzīves kvalitāte šim mūžam zūd.
. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 ... 19 . 20 . >>

:: Pievienot komentāru

Autors: 
  • Lai iekopētu autora vārdu,nospied uz tā.
  • Reģistrēti lietotāji var rediģēt tekstus vēlāk.
Bold FontItalics fontUnderlineStrike OutSubscriptSuperscriptFont colorTeletypeHorizontal LineE-mail linkhyperlinkListsimies
Atlikušas 1000 zīmes

 Lapas redaktors:redaktors@lelb.lv; Copyright © 2006 LELB, created by MB Studija
Šajā stundā bijuši 146 , pavisam kopa bijuši: 34763