atpakaļ uz mājaslapu
E-pasts:  Parole: atcerēties mani reģistrētiesaizmirsu parolimeklēt
Diskusijas Par mūsu attiecībām ar tautiešiem ārzemēs Attiecības ar LELBāl
patriots
Iesūtīts: 2008.01.04 00:56:23
Vai līdz ar Latvijas neatkarības atgūšanu LELBāl nav zaudējusi savu pastāvēšanas jēgu? Varbūt būtu loģiski, ka latviešu aprūpi ārzemēs veiktu LELB?
. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . >>
AutorsZiņas teksts
patriots
# Iesūtīts: 2008.01.04 00:59:10
Ko jūs par to domājat?
Balss
# Iesūtīts: 2008.01.04 01:07:51
Pa jokam - tas atkarājas!
Pa īstam - tā nu tas vēsturiski ir izveidojies. Mūsdienās visu jau lielā mērā asimilēto latviešu aprūpi LELB nemaz fiziski nespētu veikt, pat ja LELBĀL to vēlētos. Bet ja tādās jaunizceļotāju koncentrācijas vietās kā Īrijā ļaudis paši grib palikt pie LELB, nu, tad jācenšas viņiem palīdzēt.
luteranis [195.122.30.197]
# Iesūtīts: 2008.01.04 09:43:47
Vesturiski laikam ta ir anacis ka LELBAL vel aizvien ir vajadzigs jo visi arzemes dzivojosie lielie patrioti un dzivot macitaji jau uz Latviju neatgriezisies
patriots
# Iesūtīts: 2008.01.04 12:26:13
luteranis [195.122.30.197] Tur jau tā problēma. Cik man nācies redzēt, tad jūtama tāda pārākuma apziņa. Ideja Īrijā dibināt LELB nevis LELBāl draudzi ir apsveicama. Ja LELBāl nebūtu tik liberāla, tad jau varētu sadarboties, bet šķiet ka tur nekāda sadarbība nesanāks.
Grēciniece
# Iesūtīts: 2008.01.04 20:16:21
Domāju, ka ar šobrīdējiem LELB resursiem nav reāli pilnībā uzņemties latviešu garīgo aprūpi ārpus Latvijas. Kalpotāju nepietiek pašu mājās. Un, iespējams, tur, kur jau darbojas latviēsu luterāņu draudzes, nemaz ar atplestām rokām negaida mūsu mācītājus ar viņu konservatīvo (uz pasaules luterānisma fona) nostāju ticības jautājumus, it īpaši saistībā ar sieviešu ordināciju un homoseksuālismu. Tur, kur vaidojas kādi jauni sākumi, gan būt labi rast Latvijas resursus - kā tas šobrīd notiek Īrijā.
Jā, mans galvenais "pret" LELBĀL ir tās nebibliskais liberālisms. Tad labāk tādā situācijā meklēt RKB vai PB, nekā iet uz šo.
patriots
# Iesūtīts: 2008.01.05 13:59:17
Tas ka nosūtīja vienu mācītāju uz Īriju ir labi. Vismaz saikne pareizā virzienā tautiešiem veidosies. Cerams tik nesāksies kompromisi ar LELBāl. Ar to es domāju turēšanos pie LELB teoloģiskās nostājas īstenošanu praksē, proti, ka tur nesāks braukt visas mācītājas pēc kārtas un kopīgi ar mācītāju U. Brūkleni vadīt dievkalpojumus. Tā varētu būt slikta zīme. Bet ko nu te iepriekš daudz spriedelēt kā būs. Tad jau redzēsim. Lai tiešām Dievs svētī mācītāju U. Brūkleni viņa kalpošanā.
Kristofers
# Iesūtīts: 2008.01.05 17:00:47
Īrija ir aŗchibīskapa E. Rozīša kanoniskā teritorija, un principā šāda savas hierarhijas veidošanā viņa teritorijā attiecības varētu ļoti pasliktināt. Jo Rozītis vienmēr ir respektējis Vanaga kanonisko teritoriju, un nav Latvijā izveidojis kādu LELBāL draudzi, kur patverties sievietēm mācītājām, liberāļiem, gejiem un lezbietēm.
Balss
# Iesūtīts: 2008.01.05 17:29:27
Par kādām kanoniskām teritorijām jūs te spriežat - it kā būtu kādas viduslaiku bīskapijas...
Ja nu Īrijas latvieši, no kuriem liela daļa ir LELB draudžu locekļi, kas uz laiku atrodas ārzemēs, vēlas arī turpmāk piederēt savai baznīcai, tad man liekas, ka, neskatoties ne uz kādiem teritoriju dalījumiem, viņiem ir tiesības pašiem izvēlēties.
patriots
# Iesūtīts: 2008.01.05 17:57:46
Kristofers Nu tad jau viņš ir līdzīgs Romas pāvestam. Esmu pārliecināts, ka viņa kanoniskās tiesības ir beigušās ar to brīdi, kad Latvija atguva neatkarību un LELB atguva pilnā mērā savas pašnoteikšanās tiesības pēc padomju režīma krišanas. Ja vien ne LELBāl pārākuma apziņa pār LELB viņi ar prieku sveiktu LELB misijas darbu Īrijā. Cik man zināms Īrijā strādā Latvijas pilsoņi, tātad viņi nav vis emigranti, bet uz laiku izceļojuši. Un vēl, kā jau minēju, tieši LELBāl liberālā teoloģija ir šķelšanās pamats. Kādu gan garīgo maizi var dot dēļ sava liberālisma mirstoša baznīca.
nomalis [66.97.117.253]
# Iesūtīts: 2008.01.05 21:44:21
Luterāņu baznīca ārzemēs ir daudz progresīvāka. Latvijas baznīca skaita tikai semītu pantus un baida no Dieva soda.
patriots
# Iesūtīts: 2008.01.05 22:23:15
nomalis [66.97.117.253] Ko nu kurš sauc par progresu. Es zinu ka LELBāl notur dievkalpojumu kurā svētī dzīvniekus un arī rotaļu lācīti. Nu diezgan progresīvi ... ! Un kur tad jūs tikai no Dieva soda baida? Varbūt slikta pieredze? Sakiet, vai Svētos Rakstus - Bībeli jūs par semītu pantiem saucat?
patriots
# Labojis patriots: 2008.01.07 07:29:20
Raimonds Sakarīgi un domājoši kristieši droši vien ir. Un nav jau runa par labajaiem darbiem un palīdzību. Paldies par to. Par katru nesavtīgu palīdzību, paldies. Es gan domāju, ka ir labi nošķirt cilvēkus kuri palīdz no LELBāl teoloģijas un prakses.
Nesen lasīju rakstu avīzē par to ka viens LELBāl mācītājs vadīja dievkalpojumu, kurā svētītīja mājdzīvniekus un rotaļu lācīti. Tad vēl kāds no ievērojamiem mācītājiem un mācībspēkiem par homoseksuālām attiecībām izteicās ka par laulību to nosaukt nevar, bet kaut kādu svētību viņiem vajagot. Cits mācītājs un arī mācībspēks klaji atbalstīja homoseksuālu attiecību praksi. Nu un protams sieviešu ordinēšana par mācītājām, ar visām no tā izrietošajām sekām.
Te es tik minēju dažus piemērus, bet manuprāt tas raksturo LELBāl un atklāj problēmas.
Kristofers
# Iesūtīts: 2008.01.07 11:47:04
Balss Par kādām kanoniskām teritorijām jūs te spriežat - it kā būtu kādas viduslaiku bīskapijas...
Ja nu Īrijas latvieši, no kuriem liela daļa ir LELB draudžu locekļi, kas uz laiku atrodas ārzemēs, vēlas arī turpmāk piederēt savai baznīcai, tad man liekas, ka, neskatoties ne uz kādiem teritoriju dalījumiem, viņiem ir tiesības pašiem izvēlēties.


Kanoniskā teritorija : Mums LELB te viss esot kā senbaznīcā, tāpēc es lietoju šo senbaznīcas terminu. Žēl, ka ar to tika pazaudēta jautājuma būtība. Īrija ir konkrēta LELBāL prāvesta iecirknī, un jautājums ir vai LELB vadība savu draudžu veidošanu šajā iecirknī ir saskaņojusi ar LELBāL vadību. Ja nē - tad tas ir ārkārtīgi nedraudzīgs solis.

... vēlas arī turpmāk piederēt savai baznīcai ... : Kā ar cirvi Kaut kā tomēr vajadzētu respektēt faktu, ka pēc dziesmotās atmodas un Latvijas neatkarības atjaunošanas Latvijā atgriezās daudz klaida tautiešu - LELBāL locekļu. LELBāL vadība ļoti draudzīgā veidā te Latvijā nedibināja savas draudzes, lai klaida tautieši varētu arī turpmāk piederēt savai baznīcai, bet gan viņi tika mudināti iekļauties LELB draudzēs. Tāpat LELBāL kopumā, un tās draudzes un draudžu locekļi ir pašaizliedzīgi ziedojuši un atbalstījuši LELB draudzes.

Nezin ko nu mēs būtu teikuši, ja tajos laikos LELBāL būtu rīkojusies egoistiski augstprātīgi, nodibinot šeit savas draudzes, un izmantojot savus materiālos resursus uzceltu savus dievnamus priekš savas Baznīcas locekļiem Latvijā, bet LELB iedotu pigu.
Balss
# Labojis Balss: 2008.01.07 14:48:47
Kristofers
1) Mums LELB te viss esot kā senbaznīcā, tāpēc es lietoju šo senbaznīcas terminu. Vai tad tu esi LELBietis? Izklausās, ka nē.

2) LELB nekādu SAVU draudzi Īrijā neveido. Tur līdz šim nevienas latviešu draudzes nebija - ne LELBĀL, ne LELB. Ja būtu bijusi, tad jaunizbraucēji noteikti būtu tai pievienojušies.

3) Atkārtoju vēlreiz - LELB vadība nekādu draudzi Īrijā neveido. Ja tie LELB draudžu locekļi, kuri tur atrodas uz zināmu laiku, nevēlas atstāt savu Baznīcu, paši nolemj dibināt draudzi un paši izvēlas, kurai Baznīcai pievienoties, tā ir ŠĪS DRAUDZES IZVĒLE.
Kur tu redzi LELB nedraudzīgumu un egoistisku augstprātīgumu? Ja klaida tautieši atgriezās Latvijā, tad taču uz palikšanu, nevis uz laiku prom no savām draudzēm kā Īrijas latvieši? Tad taču loģiski, ka viņi iekļāvās LV draudzēs, un būtu bijis smieklīgi dibināt LELB ārpus Latvijā Latvijā!

4) Es ļoti labi zinu un pati esmu piedzīvojusi, cik daudz un ar kādu mīlestību LELBĀL draudzes ir darījušas savu Latvijas māsu draudžu atbalstam. Šai ziņā tev nav mūs jāapgaismo - to ļoti daudzi ir ar prieku un pateicību piedzīvojuši.
verse [81.198.13.16]
# Iesūtīts: 2008.01.07 16:53:27
Vai tik jautājums te, kaut kur dziļumā, nav par to, ka klaida un Latvijas latvieši nesapas vairs mentāli? Šitā nav tā Latvija, kuru reiz atstāja senči un dažs no vēl dzīvajiem tautiešiem. Ne arī šī kādreiz vairs būs tā Latvija, kuru svešumā sapņoja un teiksmoja. Bet to, ka es neesmu īsts latvietis, reiz uzzināju tieši no tautiešiem ārzemēs. Neīsts esot viss, kas nedzīvojis "brīvajā" pasaulē. Tam līdzīgi arī baznīca, kas nav latviešu vispār, bet uz atšķirīgas teoloģiskas un nacionālas bāzes balstītas, atšķirīgas baznīcas.
indriķis
# Labojis indriķis: 2008.01.08 10:54:24
Vo , balss, vo kazuiste - LELB nekādu SAVU draudzi Īrijā neveido. It kā tā būtu noziedzīga rīcība - dibināt draudzi un no tā jāslēpjas aiz kazuistikas.
@ , paradoks ir tāds, ka tieši zeitgeist -īgās baznīcas pārstāj funkcionēt, jo cilvēkiem viņas nafig nav vajadzīgas, tāds process rietumos noris pilnā sparā. Krogū dzer, klubā atpūšas, bet baznīcā meklē grēku piedošanu, ne grēku akceptēšanu un svētīšanu.
Uģis Brūklene Īrijā varēs parādīt vai ir vīrs ar mugurkaulu - Dieva vārda kalps vai vēl viens lokanmuguras baznīcpolitiķis. Bet ja viņa otrā puse pati ir pusmācītāja - evaņģēliste, kā tad viņš varēs nelaist kancelē un altārī LELBĀL mācītājas?
Balss
# Iesūtīts: 2008.01.08 21:29:24
Raimonds
Foruma rakstītājiem , ne Latvijas kristiešiem ir trīs mīļās tēmas. Mainījušies un mainās gan Latvijas, gan ārpus Latvijas ļaudis. Līdz ar to arī attiecīgās Baznīcas.tas ir fakts. Par to nevienam nav jāapvainojas.
indriķis
Neviens nekur neslēpjas. Ja Īrijas latvieši grib palikt savā Baznīcā, tad būtu savādi viņus atstumt un teikt - nē, to nedrīkst, jo nu jūs piederat citam kungam - kā dzimtļaudis.
Bet par Zeitgeist tev taisnība - rietumu nīkstošās Baznīcas tieši tāpēc nīkst, ka tās grib būt visiem labas un visiem pa draugam, upurējot uz šī altāra Bībeles patiesības. Ja Baznīca pūš tai pašā lokanajā taurē, kur masu mēdiji, tad ar ko tā atšķiras un kam tā vajadzīga?
patriots
# Iesūtīts: 2008.01.08 21:52:51
Baznīca iet līdzi un meklē pazudušās avis lai kur un kādā veidā tās būtu nomaldījušās, bet būtu pilnīgi muļķīgi, ja gans atrodot krūmos sapinušos avi sacītu ka ar viņu viss ir OK un apsēdies sāktu stāstīt ka te ir labi un ir zāļainas ganības. Tieši to daria liberāļi. Visiem pazudušajiem saka: "Ir ok, tūlīt mēs tev te krūmos uztaisīsim zāļainas ganības - lai ir ērti un labi, nekur nav jāiet, nekur nav jāatgriežas, tūlīt atvedīšu arī pārējos".
indriķis
# Iesūtīts: 2008.01.10 09:44:20
Njā, Lelbāl nu arī milzu soļiem tuvojas tai skaidri redzamajai herēzei, kas jau izpostījusi PLF.
raitis [87.110.79.207]
# Iesūtīts: 2008.01.10 09:57:38
nevajdzētu LELB kļūt pārlieku iedomīgai par to konservatīvismu, jo bez LELBāL atbalsta te nebūtu daudzas lietas, kas ir tagad. Nevajag kļūt farzizejiskiem un noniecināt sieviešu kalpošsnu lektora amatā. un par to liberālismu un konservatīvismu vēl var padiskutēt, kurš tad ir kuram.
. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . >>
Tēma ir slēgta, jūs nevarat iesūtīt komentārus

 Lapas redaktors:redaktors@lelb.lv; Copyright © 2006 LELB, created by MB Studija
Šajā stundā bijuši 67 , pavisam kopa bijuši: 11960