atpakaļ uz mājaslapu
E-pasts:  Parole: atcerēties mani reģistrētiesaizmirsu parolimeklēt
Diskusijas Par kristīgu dzīvi Bērni, disciplīna un Bībele
Zaurs
Iesūtīts: 2007.10.17 19:23:57
Diskusijā par nicinošajiem apzīmējumiem pavīdēja doma par dažādām disciplīnas metodēm bērnu audzināšanā.
. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . >>
AutorsZiņas teksts
Zaurs
# Iesūtīts: 2007.10.17 19:28:48
Tad nu, ēteŗa piesārņošanas nolūkos, zaurs iespēju robežās mēģina diskusiju par bērnu (un tikai bērnu, tas ir, cilvēcisku būtņu, vecunā līdz 18 gadiem) audzināšanas metodēm pārcelt no diskusijām apr raganām un apzīmējumiem uz šejieni.
Vai drīkst bērnus ietekmēt fiziski - ja jā, kāpēc, ja nē - kāpēc? Kur tam ir pamatojums Bībelē un fizioloģijā?
Un kāpēc, ja drīkst fiziski ietekmēt bērnus, tā nedrīkst darīt ar pieaugušajiem?
indriķis
# Iesūtīts: 2007.10.17 19:44:24
Uzšaut pa dupsi nav nekas briesmīgs, bet labāk, protams, ja tas nav jādara.
Tāpat es domāju, ka kārtīgs pēriens ar rīkstēm kā vecos labos laikos pieaugušajam par sīkiem krimināliem pārkāpumiem būtu labāks nekā cietumsods vai nosacīts sods un nebrīnīšos, ja līdzīgi domātu vairākums Latvijas iedzīvotāju, bet demokrātijas paradokss atklājas faktā, ka vairākums nevar lemt par to.
Mulders
# Iesūtīts: 2007.10.17 23:00:55
šoreiz būtībā piekrītu Ctulhu!
Ja sodītājs būtu perfeks tiesnesis, tad atbalstītu arī miesas sodu. Taču tā kā cilvēki paši ir grēcīgi, tad atceramies teicienu "Vardarbība ir bezpalīdzīgā pēdējais patvērums".
Miesas sods ir ātrākais sods... taču tīri pēc personīgās pieredzes, žagari mani nevis mācīja nedarīt kādas blēņas, bet labāk tās slēpt un konspirēties!

Tā teikt pabeigšu anekdoti:

- Man ir kaķis un viņš dirš paklājā. Es viņu situ par to, bet man šķiet ka kaķis domā, ka es viņu situ par to, ka viņš par maz dirš!
Jānis Kalniņš
# Labojis Jānis Kalniņš: 2007.10.17 23:26:54
ja jau meklējam bībeliskus argumentus, tad atgādinu, ka Salamans Mācītājs raksta, ka tas, kurš taupa rīksti, nemīl savu bērnu.

Es uzskatu, ka tagad aizvien vairāk propogandētā bezsodu audzināšanas sistēma ir tīri antropozofisko mācību rezultāts. Ļautiņiem jau ļoti patīk apgalvojumi, ka viņi pēc dabas ir labi, bet apkārtējā pasaule tos samaitā, kas ir pilnīgi pretstats kristietībā mācītajam par iedzimto grēku. Bezsodu audzināšana tikai retos izņēmuma gadījumos dod rezultātus. Kādu sodu piemērot bernam - tas jau ir vecāku inteliģences jautājums. Katrā ziņā te pērienu nevar izskaust kā tādu, jo kaut kādā veidā bērnam taču ir jāiemācās, ka sods nav nekāda medusmaize. Gluži tāpat kā ikvienam vismaz reizi ir jāsadzeļas ar nātri, kaut mazliet jāapdedzinās un kaut mazliet jānosalst. Tikai tam visam jānotiek tā, lai no tā gūtu mācību, nevis kādu nāvējošu traumu.

Un ja kaķis nesaprot, par ko dabūjis pērienu, tad tā ir saimnieka vaina - dzīvnieku apmācības pamats ir tāds, ka pērienam par diršanu jābūt fakta vietā un laikā, nevis jāstiepj kāķis pie kaut kādas mistiskas sūdu čupas, kas varbūt jau ir nedēļu veca. Tāpat bērnam jāpaskaidro, par ko viņš saņem sodu. mans puika visu laiku melo lai izvairītos no soda. Es kaut kā mēģinu viņam ieskaidrot, ka sods ir par meliem, nevis par to , ka bastojis stundas. A šis man pretī: visi basto stundas. Es atkal par melošanu. Ir diezgan grūti ieskaidrot, gluži kā tam kaķim ar to dirsšanu.
Janis Diekonts
# Iesūtīts: 2007.10.17 23:51:45
Man reiz bija kolégjis. Neticìgs cilvéks,bet tévs vinjam bija stingrs. Mazs bùdams bija dabujis kavienu par to,ka zadzis naudu no téva maka. Un vél tagad,jau pieaudzis to ar lepnumu atceréjàs. Kàpéc? No tàs périena dienas bija pàrmàcìts un sveshu maku nenjema,kaut gan bija riktigs pilsétas ielu puika. Varbùt tévs izglàba sho no nopietnàkas zàdzìbas un cietuma.
Bet sirdi jau tas neizmaina. Tikai maku nenjem.
KarotesNav
# Iesūtīts: 2007.10.18 09:14:26
>Zaurs
Pieaugušos tāpat fiziski ietekmē, ja viņi pārāk daudz atļaujas. Ir policija un ir steki ...

Par pēršanu es domāju tā, ka teorētiski ir pareizi, ka bērnu pērt nedrīkst, par visu ir jārunā un jāpārliecina, un ir citi soda veidi, kā televizora vai datora atņemšana, mācīt "izbaudi pats savu rīcību uz savas ādas", neļaut iet pie draugiem, u.c.

Diemžēl, ne visi vecāki ir dziļi pedagoģiski izglītoti un apveltīti ar audzināšanas talantu. Turklāt bieži vien vienkārši tam visam nepietiek laika. Tāpēc sodi un pēršana ir labāk nekā visatļautība un pseidohumānisms. Taču nekā laba tur nav - ne vairāk kā lietot "vieglās" narkotikas, un nelietot "smagās".
Zaurs
# Iesūtīts: 2007.10.18 11:48:33
zaurs jau nesaka - pseidohumānisms ir labi.
zars vispār domā, ka bērnus nevajadzētu pērt, kamēr tie nav sasnieguši saprātīgu vecumu un ar viņiem ir iespējama vienošanās un kaut kāda izpratne par sodu kā jēdzienu (kaut vai ja-tad līmenī)
Bet ja šāda vienošanās ir iespējama ar saprātīgiem bērniem, tad kāpēc 18 gadus sasniegušie pēkšņi uz tādu nav spējīgi - vai arī kāpēc bērna pēršanu bez vienošanās var uzskatīt par disciplīnas ēēē... reinforcement (LV vārds aizmirsās), bet pieaugušā līdzīga ietekme - par vardarbību?
Kaut kas mazliet neklapē zauraprāt.
KarotesNav
# Iesūtīts: 2007.10.18 12:01:10
> Zaurs
Pēc iespējas no pēršanas vajag izvairīties. Vispār no fiziskas ietekmēšanas ir jāizvairās, taču ir gadījumi, kad tas ir kā pēdējais līdzeklis. Gan bērniem, gan pieaugušajiem.
Ja nekādi nevar pārliecināt un iestāstīt. Ja bērns nav sevišķi saprātīgs, un ignorē visus tavus morāles sprediķus, tad pa pakaļu.

Pieaugušā ietekme būs vardarbība, jo pieaugušais atbild par savu rīcību. Ja tu domā tikko 18 gadu sasniegušos, kas uzstāj uz savām tiesībām, tad viņiem ir jāparāda uz viņu pienākumiem.
Zaurs
# Iesūtīts: 2007.10.18 12:02:58
KarotesNav
Tātad bērns par savu rīcību neatbild.
Hm.
KarotesNav
# Iesūtīts: 2007.10.18 12:07:27
> Zaurs
Ne gluži ka neatbild, bet atbild mazākā mērā. Jo mazāks bērns, jo mazākā mērā atbild.
Pēc pilngadības cilvēks atbild jau juridiski. Ja viņš vēlas, var iet no vecākiem prom un veidot savu dzīvi un baudīt brīvību.
Zaurs
# Iesūtīts: 2007.10.18 13:33:34
Malacis, Ctulhu.
Ja cilvēks ir normāls akadēmisks virusologs, viņš iečekos, ka viņam ir palikuši nesasieti gali no pagātnes un mēģinās tos sasiet, t.i. atrisināt. Piemēram, kļūstot par kristieti vai pieslēdzoties bdsm spēlēm.
Ja nav normāls - uztaisīs kādu jauku vīrusu... to Ctulhu gribēja teikt, ja?
Bet vīrusi jau nepazemo nevienu. Un atriebties tā, ka tie, kam atriebjas neko nezin un nesaprot, par ko tas - arī nav stils. Zūd visa atriebes garša.
Sheksna
# Iesūtīts: 2007.10.18 13:34:49
Hmm, vot sito es nekad neesmu sapratis.
Elementāri. Vecākiem bija jāpelna nauda, lai šo pašu bērneli uzturētu, vai vnk viņu dzīves jēga bija kas cits, nevis bērns (vot vot, tie paši ar sirdi un dvēseli pētījumiem nodevušies zinātnieki, kas dzīvo laboratorijā un mājās atnāk labi ja pārgulēt nakti - arī nav pac labākais variants, KAM radīt un audzināt bērnus).
KarotesNav
# Iesūtīts: 2007.10.18 13:37:51
> Ctulhu
Tev taisnība, taču lidmašina nav bērni. Bērni lielai daļai dzimst ne īpaši tos gribot. Kā bērni piedzimst, tā papildus rūpes klāt, a gribas ta dzīvot kā agrāk, pirms to dzimšanas. Laiks taču bija ar kaut ko aizpildīts, bet tagad bērns prasa daudz papildus laika.

Neba visiem tāda apziņa par bērnu audzināšanu, kaut gan nebūtu jau slikti, ka tāda būtu.

Tādas ir realitātes uz šo brīdi.
Sheksna
# Iesūtīts: 2007.10.18 13:42:50
Situācija iz dzīves, savām acīm skatīta drusku uz austrumiem un krietni uz dienvidiem no Latvijas, bijušās Varen Plašās teritorijā.
Pludmale, jūra, saule. Cilvēku miljons sauļojas, peldas, spēlē volejbolu utml. īsāk sakot - idille.
Starp sauļotājiem arī māmiņa ķer saules starus, kamēr bērniņs plunčājas sāļajā ūdenī. Pēkšņi bērniņš pieskrien pie māmiņas:
- Мама, мама, я медузу нашёл!
Par atbildi seko uzbrēciens:
- Придурок, что ты меня водой брызгаешь? Я загораю!
- Мама, я медузу хотел показать!
Nākošās atbildes vietā bērniņš saņem pļauku naotmaš pa galvu. Un tagad uzmanību, jautājums - KAS izaugs no bērniņa ŠĀDAS audzināšanas rezultātā?
KarotesNav
# Iesūtīts: 2007.10.18 13:43:49
> Ctulhu
Jāmaina, jā. Daudzviet jāmaina.
Paradoksāli, bet tādā svarīgā lietā kā bērnu audzināšana bezmaz katrs ko grib, to dara. Pielaiž neprofesionāļus.
Tas pats notiek valsts vadībā - ja tu esi labs cilvēks un lieliski proti spēlēt klavieres, tātad lieliski pratīsi vadīt valsti?
Zaurs
# Iesūtīts: 2007.10.18 13:48:35
tad kā būtu pareizi audzināt bērnu scientokrātiski, ctulhu?
Sheksna
# Iesūtīts: 2007.10.18 13:50:24
Beernu radiisana/audzinaasana buutu jaapieliidzina profesijai ar visaam no taa izrietosajaam sekaam - atalgojumu peec kvalitaates, atbildiibu, utt.
Pag pag, bērniem jau vajag vecākus, kas viņus vienkārši mīl, nevis audzinātāju, kam par to maksā un kurš tāpat ilgojas pēc SAVA brīvā laika.
Taatad, ja Tu esi izaudzinaajis noziedznieku, tad tas ir analogs variantam, kad tevis konstrueetais reaktors uzspraaga.
Kā to ņem. Cilvēkam noziedzīgās domas galvā varēja sākt parādīties tikai 25 gadu vecumā, redzot APKĀRT notiekošo, piemēram - ka CITI var veikt noziedzīgus nodarījumus un dzīvot LABĀK, nesaņemot par te NEKĀDU sodu. Otrkārt, ja cilvēks par noziedznieku kļūst pēc tam, kad kļuvis par bāreni? Prasīsim atbildību no KĀ šajā gadījumā? Treškārt, cilvēku kļūt par noziedznieku var arī naturāli PIESPIEST - vot pieņemsim, gribi Tu savu biznesu, a tas izgāžas un Tu nonāc parādos. Vot i kreditors var Tevi piespiest parādu atstrādāt ne pārāk likumīgā veidā, a tālāk jau lavīnas efekts.
Tā ka nebūs vis tik vienkārši.
Nedriikst buut varianti, kad beerni rodas taapat vien.
Nu jā, bet risinājums ta KĀDS būtu?
Sheksna
# Iesūtīts: 2007.10.18 14:07:10
Ja buus pareizi audzinaats - neienaaks.
Nu nesaki vis. Ja sabiedrībā konsekventi realizēsies situācija, ka dzīvojot godīgi, var dzīvot labi, bet, dzīvojot negodīgi - daudz labāk, DAUDZI izvēlēsies otro variantu neskatoties uz visu labo un pareizo audzināšanu.
Obligaata kontracepcija, ja nav nokaartots pielaides eksaamens beernu veidosanaa.
1) Kas un kā kontrolēs?
2) Ko darīsim, ja tomēr apaugļošanās BŪS notikusi?
KarotesNav
# Iesūtīts: 2007.10.18 14:49:48
> Ctulhu
Kādus tu reāli redzi ceļus scientokrātijas ieviešanai?

Sagrābt varu kādā Āfrikas valstiņā?
KarotesNav
# Labojis KarotesNav: 2007.10.18 14:53:16
> Sheksna
DAUDZI izvēlēsies otro variantu neskatoties uz visu labo un pareizo audzināšanu.
Kāpēc? Tu tici cilvēka iedzimtam grēcīgumam? Ja audzināšana tiešām pareiza, tad neizvēlēsies.
Ko darīsim, ja tomēr apaugļošanās BŪS notikusi?
Atņemsim bērnu un nodosim to bērnu namā. Ne jau tādā, kā pašlaik, bet tādā, kur profesionāļi parūpēsies par viņu audzināšanu.
Vecākiem tiks dots laiks, kurā nolikt eksāmenu, tagad jau ar daudz bargākiem nosacījumiem. Ja noliek, dabū bērnu atpakaļ.
. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . >>

:: Pievienot komentāru

Autors: 
  • Lai iekopētu autora vārdu,nospied uz tā.
  • Reģistrēti lietotāji var rediģēt tekstus vēlāk.
Bold FontItalics fontUnderlineStrike OutSubscriptSuperscriptFont colorTeletypeHorizontal LineE-mail linkhyperlinkListsimies
Atlikušas 1000 zīmes

 Lapas redaktors:redaktors@lelb.lv; Copyright © 2006 LELB, created by MB Studija
Šajā stundā bijuši 95 , pavisam kopa bijuši: 4967