atpakaļ uz mājaslapu
E-pasts:  Parole: atcerēties mani reģistrētiesaizmirsu parolimeklēt
Diskusijas Par kristīgu dzīvi Aizvesto piemiņas diena
Balss
Iesūtīts: 2009.06.14 09:20:53
Vai jums liekas pareizs mēdijos tiražētais apgalvojums - beigsim pieminēt pagātni?
Vai ebreji ir aizmirsuši pieminēt savus nogalētos tautas brāļus?
Vai arī mums jāaizmirst to nevainīgo upuru ciešanas un nāve badā un salā, un no lodēm, kuri tika sadzīti lopu vagonos un aizvesti uz Sibirijas plašumiem verga eksistencei vai drīzai nāvei?

Īpaši tāpēc, ka tās varas mantinieki, kura to darīja, nebūt netaisās atzīt un nožēlot savu miesīgo un garīgo tēvu noziegumus?
. 1 . 2 . 3 . 4 . >>
AutorsZiņas teksts
Balss
# Iesūtīts: 2009.06.14 09:21:54
Eshkola
[Offline]
# Iesūtīts: 2009.06.14 01:12:34
arī mana ģimene ir starp tām daudzajām, kurās vēl joprojām var dzirdēt dzīvas liecības par tiem briesmīgajiem gadiem...
Bet pie mums vairāk atceras nevis to, cik briesmīgs bija Staļins, režīms utt, bet stāsta, cik prātam neaptveramu žēlastību Dievs parādīja tajā bezcerīgajā situācijā... un atcerās tos vienkāršos krievu cilvēkus, kas palīdzēja izvestajiem izdzīvot...
Piemiņa ir ļoti svarīga, bet, manuprāt, mēs nedrīkstam turēt ļaunu, jo nīstot un nepiedodot, kļūstam līdzīgi ļaundariem...

Balss
[Offline]
# Iesūtīts: 2009.06.14 08:51:02
Eshkola
No manas ģimenes neviens netika izvests. Vai tu manā jautājumā sadzirdēji naidu un nepiedošanu?
Tas ir lieliski, ka cilvēki pāri tautību robežām ir snieguši viens otram palīdzīgu roku. Zinu savukārt tādus latviešus, kas kara laikā glābuši gan ebrejus, gan vientuļus padomju karavīrus vācu aizmugurē - sieviete (kristiete), būdama stāvoklī, kājām izveda viņu ārā no ielenkuma.

Man sāp, ka demagoģiskie ārvalstu mēdiji, balstoties uz šī paša postulāta, ka vajag izbeigt atcerēties un runāt par vecām lietām, būtībā zaimo tās prātam brīžiem neaptveramās ciešanas, kurām izgāja cauri un kurās gāja bojā miljoniem visdžādāko tautību cilvēki.

Un ka tos, kas sagaida, ka valstiskā līmenī vai starpnāciju attiecībās attiecīgās varas mantinieki atzītu, ka šie nodarījumi ir bijuši noziedzīgi un vismaz atvainotos par tiem, daži mēdiji nicīgi dēvē par vakarējiem un par naida kurinātājiem.

Rūgtums tautā neizgaist un patiess izlīgums diez vai ir iespējams, ja šādas noskaņas kaimiņu valsts mēdiju telpā tiek aktīvi uzturētas un skalojas arī šurp.
Ослик
# Labojis Ослик: 2009.06.14 12:18:37
1949.g. izvešanu laikā mana mamma esot raudājusi un jautājumi vectēvam (savam tēvam) "vai mūs neizvedīs?"
vectēvs atbildēja - kam mēs nabagi vajadzīgi...
Vectēvs kādā pilsētas dzelzceļa stacijā bija tvaika lokomotīves kurinātājs un parasts strādnieks (cik saprotu tvaika lokomotīve nebija vajadzīga visu laiku)
tad viņam izvešanu laikā izvedamie esot klieguši: "sit riteni pušu , lai mūs neaizved!"
kā viņi to iedomājās, es nezinu.
Jānis Kalniņš
# Iesūtīts: 2009.06.14 19:09:47
Nepiekrītu! Pagātni nedrīkst aizmirst. Jāmācās no tās kļūdām. Man vēl ir dzīvs tēvs, kurš ir gājis cauri visām tām šausmām. Nejauciet atmiņas ar nepiedošanu. Tas nav viens un tas pats!

Aizmiršana ir izdevīga tikai tiem politiķiem, kuriem tas traucē biznesam. Aizmiršana ir izdevīga tikai tiem, kuri gatavo jaunas deportācijas, tikai tagad gan labprātīgas. Vai tad tas nav genocīds pret tautu, kad politiķi apzināti rada apstākļus, lai tūkstošiem cilvēku būtu spiesti darba un izdzīvošanas meklējumos pamest savu zemi?

Es šodien dievkalpojumā pieminēju upurus, aizlūdzu par vēl izdzīvojušajiem.
Tagad paranoiķis
# Iesūtīts: 2009.06.14 20:20:20
Vēsture ir pierādījusi, tautai bez pagātnes nav nākotnes. Līdz ar to, tas ir jautājums par prioritātēm, kas tad īsti gribam būt.
Diezgan interesanti portugāļiem nepatīk spāņi. Iemesls tam ir gauži interesants, redz spāņi no 1580 līdz 1640 gadam bija okupējuši Portugāli un karstasinīgie portieši to vēl aizvien nespēj aizmirst.
Nez vai kāds uzņemsies apgalvot ka portugāļi nav kristīga tauta.
Piedot un neaizmirst nav pretstati.
Дона Маргарита
# Iesūtīts: 2009.06.14 20:27:37
Tagad paranoiķis
tu taa kaa uzskati, ka tas ir normali, ka portugaaljiem nepatiik spaanji par to, ko shie sadariijushi 400 gadus atpakalj?
Tas Pats
# Iesūtīts: 2009.06.14 21:46:16
Tauta, kas nepārzina savu pagātni, ir tauta bez saknēm. Vēl trakāk ir tad, kad zināšanas ir nepieejamas dēļ specifiskām atmiņas īpatnībām. Latviešu tautai atmiņa ir tik īsa, ka nekādas atceres dienas tai nevar palīdzēt.
Bet, ja kādam tīk visdažādākās atceres dienas (kā formāla iespēja izkārt lenti virs valsts karoga), ierosinu ieviest "uz Īriju izbraukušo atceres dienu" vai/un "Par tiem, kas lidostā, būdami pēdējie, pirms izlidošanas izslēgs gaismu".
Balss
# Iesūtīts: 2009.06.14 22:51:16
Трилобите
Var un vajag zināt un pieminēt, bet nevajag nēsāties ar šo apkārt kā sunim ar vecu kaulu.
Lūdzu, paskaidro, kas ir zināšana un pieminēšana, un kas ir nēsāšanās apkārt kā ar vecu kaulu.
Ослик
# Iesūtīts: 2009.06.14 23:39:07
domājot par tām 1941 / 1949 represijām man rodas tāda doma.
cilvēki centās un kļuva nedaudz bagātāki nekā pārējie un viņu ņēma un izveda, bet vai viņiem bija jēga censties???
Tagad paranoiķis
# Iesūtīts: 2009.06.14 23:40:22
Дона Es cenšos nepiedalīties sacīkstēs "kurš izliekas vislabākais". Tam ko es uzskatu par spāņiem un portugāļiem nav nekādas nozīmes. Pieminēts tas tikka kontekstā ar etnosa spēju atcerēties un tas ir arī viss.
Balss
# Iesūtīts: 2009.06.14 23:50:08
jenocs
skaisti vārdi ,bet diemžēl tikai puspatiesība, daudzi ejot cauri tai nāves ielejai zaudēja ticību.

"Dziedu dziesmu, kāda bija, ne tā manis izdomāta."

Neapšaubāmi, ciešanas ir tā kausējmā krāsns, kas parāda ticības stiprumu, dziļumu, noturību. Cik stipras ir tās saknes...
Ingars
# Iesūtīts: 2009.06.15 08:05:38
Pagātni noteikti nedrīkst aizmirst, jo tā ir lieliska skolotāja, bet diemžēl cilvēki visai maz mācās no pagātnes un atkal un atkal atkārto tās pašas kļūdas. Ja paskatamies uz lietas būtību no kristīgā viedokļa - latviešu tautai bija tāds liktenis? Nu vai tad nebij tā, ka atkritām no Dieva, grimām materiālismā un elkdievībā? Tādēļ, ka latviešu tauta neturējās pie Dieva, viņa saņēma tik smagu pārmācību. tādēļ, ka visa Eiropa jau tad bij izvirtusi, viņa saņēma pērienu. Paskatamies analoģijas ar israēla tautu - vai Dievs nebrīdina, ka nāks svešs ienaidnieks un postīs zemi, izklīdinās tautu, ja viņi neatgriezīsies pie Dieva?

Es esmu latvijas patriots un mīlu latviešu valodu un kultūru, bet uzskatu, ka tā ir jāattīra no elku kultiem - seno dievību godināšana un mistiso tradīciju piekopšana ir latviešu tautas nelaime un mēris. Dziesmu svētki nevis glābj tautu, bet dzen to postā, jo tauta negodā patieso Dievu, bet gan ļaunos garus, kuri nomaskējušies zem māras, laimas un citām dievībām, tauta godā un pielūdz cilvēku, pielūdz pati sevi, tāpēc arī Dievs mūs atstāj un pamet plēsīgiem vilkiem. Krīze, Krievijas un Rietumu kundzība, nabadzība utt. ir sekas un rezultāts totālajai atkrišanai no Dieva.

Mārtiņš
# Iesūtīts: 2009.06.15 08:37:15
Vajag atcerēties, jo tā ir mūsu pagātne. Te jau pirms manis ir uzrakstīts, kāpēc to vajag.
Tikai man liekas, ka kaut kas mūsu valstī ir sabojāts ar visām svētku, atceres, piemiņas u.tml. dienām, jo tām ... nav vērtības cilvēku acīs. Lielā mērā tagadējā neatkarības periodā šie datumi, to nozīme un interpretācija ir papildināta, mainīta, koriģēta, ka nereti cilvēkiem ir nobrukuši orientieri.
Ja mēs palūkojamies ebreju vēsturi, kura atspogulojas VD, tad redzam, cik lielu nozīmi Dievs piešķir tautas vēsturiskajai atmiņai un tam, kā Dievs caur to strādā ar tautām un cilvēkiem. Tas ir kaut kas, kas tīri praktiski mums latviešiem pietrūkst.
Ingars
# Iesūtīts: 2009.06.15 09:07:36
Mārtiņš
Nuja un arī paturpinot savu domu, teikšu, ka ir arī otra puse - pārmācībai gan vajadzēja nākt pār latviešu tautu, bet vai tam, caur, ko tā nāca. Diemžēl faktu sagrozītāji ņem virsroku un noved lietas līdz absurdam mēģinādami salīdzināt to genocīdu ar mūsdienām un pietiek vēl nekaunības pateikt, ka tagad ir sliktāk, nekā bija tad un galugalā jau Staļins tikai sodīja noziedzniekus, bet latviešiem Sibīrijā bijusi normāla dzīve.

Komunisma aizstāvjiem varētu teikt lūk ko - jā valdība ir nodarījusi tautai pāri, bet vai tas attaisno Padomju varas noziegumus? Vai Padomju varas pakalpiņi neslepkavoja, neatņēma cilvēkiem pašu spēkiem noepelnītos īpašumus, nelaupīja un nezeaga, neizvaroja sievietes? Es nesaku, ka mums jāpārdodas amerikāņiem vai jābučo pēcpuse Rietumeiropai, bet gan, ka katram pašam par sevi jāuzņemas atbildība. Jā par negodīgajiem līdzšinējo varas partiju politiķiem mēs nosodījumu paudīsim un neklusēsim, jo viņi ir tautas nodevēji un izdarījuši genocītu pret savu tautu, bet ko mēs nedarīsim - mēs neļausim sevi apspiest citiem darboņiem tikai tāpēc, lai līdzšinējie netiktu pie varas - nebūs nekāda pakļaušanās nedz illuminatu un masonu marionetēm, nedz komunistu slepkavu un laupītāju līdzskrējējiem. Abi divi ir vienāds ļaunums, tikai dažādās izpausmēs
Ingars
# Iesūtīts: 2009.06.15 09:10:29
Трилобите
Tas, ka šī pieminēšana nav mana prioritāte nr.1. Kāpēc? Tāpēc, ka nav jēgas meklēt ļaundari ārpusē. Kas ir tagad noticis pēdējo 20 gadu laikā?

Kādā vēl ārpusē? tas ienaidnieks jau sen ir iekšā un ilgi nebūs jāgaida, kad pārņems stafeti no priekšgājējiem. Es te nerunāju par tautību, bet par to varas kliķi - visi viņi ir vienādi
Mulders
# Labojis Mulders: 2009.06.15 11:19:52
Mēs esam tie kas esam un tādi kā esam tāpēc, ka ar mums ir noticis tas, kas ar mums ir noticis. Ja mēs aizmirsīsim savu pagātni mēs vairs nebūsim tie, kas esam. Tādējādi paliek jautājums - Kas es esmu? Un kāds es gribu būt!
Balss
# Iesūtīts: 2009.06.15 11:32:09
Ctulhu
Atver jaunu tēmu, ja tā tevi interesē!
Balss
# Iesūtīts: 2009.06.15 11:38:15
Трилобите
šādas noskaņas kaimiņu valsts mēdiju telpā tiek aktīvi uzturētas un skalojas arī šurp. - tā diskusijas autore.
Vispār - manas domas ir ļoti konkrētas: var jau bāzt kā strauss galvu smiltīs un censties domāt, ka viss ir cool.


Man ne prātā nenāk bāzt galvu smiltīs. Tieši otrādi - tas, ka mūsu zemē nav reāla uzplaukuma, kāds izdevās īsajā starpkaru periodā, tam lielā mērā ir garīgas saknes. Un šīs saknes neaug un plaisa neaizdzīst tieši tēpēc, ka arī lielais kaimiņš turpina uzkurināt desmitiem gadu ilgušo demagoģisko kampaņu, ko primitivizējot varētu apzīmēt ar virsrakstu bei gansov!
Jo turpina fabulas vilka taktiku, apsūdzot jēru, kas viņam saduļķojot dzeramo ūdeni, lai gan jērs dzer zem viņa straumē... Un tāpēc jērs ir pelnījis saplosīšanu...
Mārtiņš
# Iesūtīts: 2009.06.15 11:46:16
Трилобите
kas ir nēsāšanās apkārt kā ar vecu kaulu
Tas, ka šī pieminēšana nav mana prioritāte nr.1. Kāpēc? Tāpēc, ka nav jēgas meklēt ļaundari ārpusē. Kas ir tagad noticis pēdējo 20 gadu laikā? Mūsu valsts zeļ un plaukst, vienmēr tiek tiesiskās paļāvības princips tiek ievērots utt? Un ja nē, vainīgi ir krievi, vācieši, somi, ugri?


Piemiņas (atceres) dienu pieminēšana (atzīmēšana, svinēšana ?) notiek notiek dažādi: (1) skumjas par cietušajiem, notikumu atcere vai (2) agresija pret vainīgajiem (mums latviešiem parasti emocionāla, vārdiska, reti kad "darbiska", vai (3) ignorēšana.

Te ir vietā uzdot jautājumu, pie kuriem mēs piederam. Diemžēl variants (1) ir mazumā, kas par mums kā tautu neko īpaši labu neliecina. Bet pie (2) es pieskaitītu ne tikai tos, kas it cītīgi lamā visus ārējos ienadniekus (krievus, žīdus, vāciešus), bet arī uz šiem dusmīgos it kā grupas (3) pārstāvjus. Vai tik Tu neesi tik ļoti apvainojusies uz valsti, ka arī neesi pie šiem?

Taču redzams, ka šīs tautas eksistence drīzumā izbeigsies vispār.

Pilāts arī redzēja, ka ziepes ir lielas. Tas nav latviešu-Jēzus salīdzinājums, bet "kompliments" šādiem prognozētājiem (-ām).

Es, piemēram, domāju - kādu tautību rakstīt savam bērnam. Iespējams, ka tomēr krieviete.

Ja drīkst dot padomu, liec tādu tautību, kas meitenei ir (būs?) dominējošā pēc būtības, to tautību, kādā jūs viņu audziniet, vai varbūt kādā valodā viņa saka "mamma". Bet neietekmējies pēc attieksmes (dusmām) pret valsti.
Mārtiņš
# Iesūtīts: 2009.06.15 11:57:57
pilnīga h***a. žīdus sit visi un visur, i nekas - kaut kā galā tiek.

Jā, mums ļoti vajadzētu pamācīties no žīdiem dzīves mākslu, kas lielā mērā balstās tieši garīgās vērtībās jeb ticībai Dieva nemainīgumā. Latviešu kā tautas problēma ir garīgo sakņu vakuums, kuru tā saucamā inteliģence kaut kā cenšas aizmālēt ar folklorisko mantojumu, bet kur nav ne stabilitātes, ne nemainības, pat ne tādas informācijas, lai kaut mēģinātu būvētu kaut ko nopietnu, uz ko balstīt dzīvi kopumā ar tās priekiem un grūtībām. Kristietībai pie mums velkas līdzi melnā bruņinieka rēgs, kas atšķeļ dvēseles, pievērsdams tās bezjēdzīgai cīņai ar iedomātu pretinieku. Un padomju varas viens no lielākajiem noziegumiem bija tieši garīguma, kristīgās tradīcijas, pēctecības iznīcināša, kas turpinās vēl tagad, tikai nedomāju, ka tik daudz caur kādām mega-slepenām struktūrām, cik to it čakli pilda parastā cilvēku grēcīgā daba, kura palaista brīvā vaļā.
Ingars
# Iesūtīts: 2009.06.15 12:02:11
Трилобите
Mums tiešām ir jāpiedod, bet jābūt godīgiem - ja varam piedot Padomju varas slepkavībām un laupīšanām, tad tāpat arī mums jāpiedod mūsu pašu tautas politiķiem un jābeidz ķengāt un lamāt viņus. Tāpat es uzskatu, ka 9. maija svētki jau sen zaudējuši savu aktualitāti, jo nacisms ir izskausts (kas no tā palicis, tās ir tikai mirstošas atliekas), Vācija ir demokrātiska valsts un Hitlers ir miris, bet vai ir vajadzība slavināt otru ļaundari - Staļinu un Padomju savienību? Jo pēdējā laikā 9. maija svētki koncentrēti nevis uz nacisma sagrāvi, bet uz komunisma uzvaru.
. 1 . 2 . 3 . 4 . >>

:: Pievienot komentāru

Autors: 
  • Lai iekopētu autora vārdu,nospied uz tā.
  • Reģistrēti lietotāji var rediģēt tekstus vēlāk.
Bold FontItalics fontUnderlineStrike OutSubscriptSuperscriptFont colorTeletypeHorizontal LineE-mail linkhyperlinkListsimies
Atlikušas 1000 zīmes

 Lapas redaktors:redaktors@lelb.lv; Copyright © 2006 LELB, created by MB Studija
Šajā stundā bijuši 75 , pavisam kopa bijuši: 33229