atpakaļ uz mājaslapu
E-pasts:  Parole: atcerēties mani reģistrētiesaizmirsu parolimeklēt
Diskusijas Par kristīgu dzīvi Kapusvētki
Jānis Kalniņš
Iesūtīts: 2008.08.15 19:21:39
Ko jūs domājat par šiem "svētkiem"? Man kā Kurzemes mācītājam augusts ir viens vienīgs murgs daudzajās mazajās kapsētās. Vai tādi ir tiešām vajadzīgi? Kā zināms, tā ir tikai Latvijas specifiskā tradīcija? A varbūt vairāk jānodarbojas ar dzīvajiem nekā ar mirušajiem?
. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . >>
AutorsZiņas teksts
Jānis Kalniņš
# Iesūtīts: 2008.08.15 19:23:04
Man personīgi liekas, ka tie sakņojas nevis kristīgajās, bet gan pagāniskajās tradīcijās. Mācītāji vien ieradās tautas pulcēšanās vietās. Bet Kurzemē kapsētas ir mazas, reti kur apmeklētāju skaits ir lielas, bet slodze mācītājam ir briesmīga.
sicilia
# Iesūtīts: 2008.08.16 14:49:29
nu ja nepatīk, nerīkojiet kapu svētkus. Kur problēma? tantes apēdīs... a viņas tāpat apēdīs, ja gribēs
nezinu, katoļiem ir kapu svētki un man tie patīk... interesanti. šogad pirmo reizi mūsu pusē bija ekumēniskie. Luteraņu draudze visus gadus esot iebildusi, bet šogad piekrita. domāju, ka dažas dziesmas domājam bija luterāņiem kā sarkana lupata, tāpat kā dažas lūgšanas, bet kopumā bija neitrālas lūgšanas un dziesmas un tauta bija normāli noskaņota.
Briinumsons
# Labojis Briinumsons: 2008.08.16 15:12:02
Par lauku kapusvētkiem
noteikti daudzi atnakuši lūgt Dievu, bet tā ir arī iespēja satikt radus
ir arī izrādīšanās - cik tālu mēs dzīvē tikuši.
izrādīšanās gan man nepatīk. nedaudz tāds absolventu salidojums

pazīstu cilvekus, kas sakopj savu tuvinieku kapiņus pirms tam un nemaz nenāk uz kapusvētkiem.

Rīgā tas ir sāvadāk, jo parasti apglabāti blakus sveši cilvēki.
Rosalie
# Iesūtīts: 2008.08.16 15:13:56
Jānis Kalniņš,

arii ar katru augustu domiigaaka kljuustu...

Jauka sannaaksana dziivajiem-jaa.

Kapseetas kaa dailjdaarzi-noteikti labaak nekaa izdemoleetas.

Bet miruso kults ir un paliek pagaanisks tomeer...

Mani vispirms samulsinaaja, peec tam lika aizdomaaties, vai tik sev arii taa nesagribeesu, kaada drauga maates, sirmas vaacu kundziites jau paari 90, kas tika aizsaukta sopavasar, izraadaas jau pirms gadiem uzrakstiitaa veelme peec anonyme Beerdigung-anoniimaa apbediisana iisti neskan, bet buutiiba taa, ka pelnus pavadiitaaji aizved, kur nelaikje veeleejusi (soreiz-uz Harca kalniem, kur kundze augusi ) un, skanot Suumanim, izkaisa beerniibas plavaa...

Garam jau nevajag ne pompozu ne maaksliniecisi veertiigu pieminekli... Un apviitusas pukjes plastmasas pudelees neglaimo arii dziivajiem.
lēnprātīgais
# Iesūtīts: 2008.08.16 15:58:06
Nedomāju, ka kapusvētki savā būtibā ir pagāniski. Pret saviem aizgājējiem ar cieņu izturas arī jūdu kultūrā. Atcerieties ar kādu godu no Eģiptes uz Kānāna zemi tika pārvesti Jāzepa kauli! Raēles kaps joprojām tiek apmeklēts un godāts Bētlemes ceļa malā. Ebreju kapi visā pasaulē ir ievērības cienīgas vietas, kur var vērot, kā ebreji godā un piemin savus mūzībā aizgājušos. Mēs to daram kapusvētkos. Nedomāju, ka šī mūsu tradīcija ir sliktāka par citu tautu tradīcijām, kā Dieva priekšā atcerēties un ar pateicību pieminēt, un godināt savus senčus.

Par aizlūgšanu: mums te pirms kāda ilgāka laika bija diskusija par to, vai varam aizlūgšanās pieminēt mirušos. Pricipā jā, jo Dieva priekšā visi ir dzīvi. Proams, mūsu lūgšanas neko nevar mainīt pie viņu stāvokļa mūžībā - mūsu lūgšanas nevienu mirušo neglābs no pazušanas, ja viņš tur aizgājis, toties mūsu mīļos, kas aizgājši Dieva mierā,mēs varam pieminēt lūgšanās itin kā viņi būtu dzīvi. Es lūdzu viņiem Dieva mieru un iepriecinājumu, un es ticu, ka Dievs viņus īpašā veidā apdāvina mūsu lūgšanu dēļ.
+Jānis
# Labojis +Jānis: 2008.08.16 21:34:41
Saprotu, ko saka Jānis Kalniņš. Pašam kādreiz bija jānotur 36 kapusvētki katru vasaru. Pēc dievkalpojuma baznīcā vēl 4 vai 5 dievkalpojumi kapos. Reiz mani no pēdējiem kapiem aizveda, turot zem elkoņiem, pats vairs maz ko sajēdzu aiz pārpūles. Tādēļ man izveidojās līdzīga attieksme kā Jānim. Ne tādēļ, ka kapusvētki būtu slikti paši par sevi, bet tādēļ, ka tie nokausē mācītājus un atdeve mazajās lauku kapsētās tiešām nav liela.

Tagad, kad esmu no tiem mazliet atvilcis elpu, mana attieksme ir mainījusies. Zināmā mērā skatoties J.Streiča filmu "Cilvēka bērns". Man likās neizteicami skaisti un svētīgi, ka cilvēku sadzīve kārtojas ne tikai ap dievkalpojumiem, bet arī ap pierastiem ikdienas kristīgiem rituāliem. Tie pastāvīgi atsvaidzina cilvēkiem viņu ticību. Psalmu dziedāšana pie krucifiksa, nomešanās uz ceļa un krusta pārmešana, dzirdot baznīcas zvanus. Man šķiet, ka luterāņiem trūkst tādas "tautas dievbijības" izpausmju. Kapusvētki ir vieni no retajiem "sadzīves rituāliem". Tā ir arī baznīcas kalpošana cilvēkiem un vismaz teorētiski ir evaņģelizācijas iespēja. Man liekas, te būtu jāatrod saprātīgs vidusceļš. Kurzemē varētu ierobežoties uz saprtātīgu skaitu lielāko kapsētu. Vidzemē, kur mācītājam vasarā jānotur 3-4 kapusvētki, kas mēdz būt ļoti lielas cilvēku sapulces, nebūtu pieļaujams no tiem atteikties.

Neredzu nevienu iemeslu, kādēļ kristīgi kapusvētki būtu uzskatāmi par daļēji pagāniskiem. Ja tajos lasa Bībeli, sludina Dieva vārdu un dzied kristīgas dziesmas, tad tas ir patiesi kristīgs pasākums. Aizlūgt par mirušajiem nav nebibliski. Bībelē nav aizliegts to darīt, pat ja nāve ir neatgriezeniska robeža. Gluži otrādi - Rakstos ir teikts, ka mūsu lūgumiem jānāk zināmiem Dieva priekšā. Grūti iedomāties, kam vēl Fil.4:6 uzmudinājums būtu piemērotāks, kā cilvēkam, kas raizējas par zaudētu tuvinieku. Taisnība, Rakstos nav konkrētu apsolījumu lūgšanām par mirušajiem, bet gan jau Dievs zinās, ko iesākt ar mūsu lūgšanām, pat ja lūdzam neiespējamo.

Par kapusvētku izcelsmi prof. R.Feldmanis reiz stāstīja, ka tie radušies cara laikos, kad luteriskā baznīca bija pieciesta, bet ierobežota dažādās darbībās. Valdīšana esot aizliegusi luterāņiem baznīcās vākt līdzekļus misijai. Luterāņi nolēmuši apiet šo aizliegumu, rīkojot dievkalpojumus kapsētās. Nevaru apgalvot vai tas tiešām tā bija un vai atstāstu pilnīgi precīzi. Bet galvenajās līnijās tā to atceros.

lēnprātīgais
# Iesūtīts: 2008.08.16 21:46:54
Artos

Šīs lietas ir ļoti personīgas. Ja Tev nav neviena tuva,mīļa cilvēka,kas aizgājis mūžībā, tad Tu arī nesapratīsi vēlēšanos par viņiem aizlūgt... Patiešām, tādas pavēles par viņiem lūgt mums nav, tai pašā laikā tas nav arī aizliegts. Un, galu galā arī Svētajā Vakarēdienā mēs pacilātām sirdīm dziedam: "Svēts ir, svēts ir..." kopā ar "visiem eņģeļiem un debesu pulkiem". Kas tad ir tie "debesu pulki", ja ne visi Dieva mierā nākušie Kristus atpestītie - visa svēto sadraudze...
kapteinis
# Iesūtīts: 2008.08.16 22:01:38
lēnprātīgais,
Patiešām, tādas pavēles par viņiem lūgt mums nav,

Kā saprast Efeziešiem 6:18 "pastāviet savās aizlūgšanās par visiem svētajiem"? Vai mirušie svētie pie tiem nepieder? Un 1.Timotejam 2:1 "Tad nu es pamācu tevi vispirms turēt lūgšanas, pielūgšanas, aizlūgšanas, pateicības lūgšanas par visiem cilvēkiem. Vai mirušie nepieder pie visiem?
sicilia
# Iesūtīts: 2008.08.16 22:25:57
Artos

a ko? bet ja cilvēkam, no tā, ka viņš tai baznīcā par savu mirušo māti/ tēvi/ lūgs Dievu būs labāk, kāpēc gan viņam to neļaut? hm.... enīvejā tas atradīs sev mierinājumu..... labākajā gadījumā cilvēks aizies pie mums vai pie pareizticīgajiem, sliktakajā gadījumā uz šaubīgiem dziednieku pūšļotāju kantoriem, kas solīs tev laimi un pasaules gala laikā iespēju izdzīvot (tas no manas māsas vīramātes pieredzes... mēs tagad nezinam ko ar to sievieti darīt. atliek tikai lūgties, bet viņa būdama kārtīga luterāne, tagad kārtīga kaut kāda mistiska dziednieku kantora sekotāja, sola pasaules galu utt)
Jānis Kalniņš
# Iesūtīts: 2008.08.16 23:31:35
Artos
Redzi, kapusvētkos jau pat nav runa par aizlugšanu par mirušajiem - vismaz manā pusē ļoti reti kāds lūdz kādu pieminēt; mēs aizlūgšanās vienkārši aizlūdzam par viņu dvēseles mieru, bet akcentu liekam uz to, ka pašiem jāgatavojas tai nāves stundiņai. Pareizi aizrāda +Jānis, ka tā ir evaņģelizācijas iespēja, bet savā 20 gadu praksē vēl neesmu sastapies ar tādu gadījumu. To pozitīvo redzu kontaktu uzturēšanā ar tqutu, tas ir vienīgais.
Ieteikums aprobežoties ar kādiem 3 - 4 lielākajām kapsētām arī neies cauri - neviens jau neies uz kapsētām, kur nav viņu tuvinieku, bet apvainosies, kāpēc gan citur iet, bet pie šamējiem nē.
Man par visu varīti gribēja uztiept vēl svecīšu vakarus, bet no tādiem gan kategoriski atteicos - ierosināju, ka mūžības svētdienā lai nāk uz baznīcu un tad dedzina tās svecītes savos kapos, smuki jau bezgala izskatās.
Vēl redz, kapi nu ir tā vieta, kur bez masākām aizturēm var teikt skaidri un gaiši, ka visi mirsim, nebaidoties kādu ievest depresijā.
Pagaidām gan laikam atteikties nesanāks. Bet tādā gadījumā jāizdomā kāds veids, lai atslogotu mācītājus, sevišķi Kurzemē. Varbūt LA studentiem uzliekot tādu kā obligāto praksi, vai arī mazāk noslogotie mācītāji varētu nākt palīgā tiem noslogotākajiem, pie jaunās sistēmas jau to nebūtu grūti realizēt.
Rosalie
# Labojis Rosalie: 2008.08.17 05:39:28
Artos,

domaaju, Dievs zina, ko iesaakt ar nelaikaa mirusu nekristieti. Runa ir par mums, paliceejiem.

Nezinu, vai ir kristiigi zjeelastiibu taisniiguma-pat Rakstu burtaa pamatota- vaardaa ierobezjot /nesen te citaa teemaa Papucs Luisa sakaraa ko taadu "paceela"/.

Varbuut aicinaatajiem/izredzeetajiem taada vara dota-nezinu.
Rosalie
# Labojis Rosalie: 2008.08.17 05:49:40
lēnprātīgais,
kapusveetki man liekas vairaak sadziiviski kaa pagaaniski. Un arii to maammiisu, kuras ar graabekliisiem/kanniiteem pa kapinjiem dziivojas, apzinaata doma savus aizgaajusos pieluugt, protams, ka nav.
Bet darbiiba ir tomeer taada (pati, omiites liidzi staipiita, mazinja no kapu pieminekliem lasiit iemaaciijos un veelak skolaa ar tiem pantinjiem skolotaajas sokeeju ).
Ingars
# Iesūtīts: 2008.08.17 07:54:41
Ir tādas sektas, kuras uzskata, ka ziemassvētkus kristiešiem vajadzētu svinēt citā laikā, tāpat arī lieldienas, jo tie sakrītot ar pagānu svētkiem. Bet es uzskatu, ka tieši tāpēc arī vajag svinēt vienā laikā par liecību un par spīti pasaulei

Kapu svētki - lieliska evaņģelizācijas iespēja evaņģelizēt tos, kurus citādi nekad nedabūtu ne uz kādu kristīgu pasākumu. Tieši kapos, bērēs ir vislabākās evaņģelizācijas iespējas, jo tupie cilvēki sāk domāt tikai tad, kad sastopas ar dzīves realitāti - nāvi. Ja kaut viens no tiem simtiem atgriežas, tad ir vērts mācītājam noskrieties, ar putām uz lūpām kapu svētkos evaņģēliju sludināt.

Kā Pāvils saka, ka mums ir jāizmanto jebkāds veids, lai izplatītu labo vēsti
priest
# Labojis priest: 2008.08.17 08:58:54
tie, kuriem liekas aplama aizlūgšana par mirušajiem vienmēr var lietot šādu formu: "pieminam mūžībā aizsaukto x un aizlūdzam par tuviniekiem x x x...

Man Feldmanis mācīja 4. bausli, ne tikai kā cieņas un goda izrādīšanu vecākiem un laicīgiem un garīgiem priekšniekiem, bet arī kā savas vēstures un dzimtas vēstures pieminēšanu/aktualizēšanu savā dzīvē. Tādā griezumā man vienmēr kapusvētki (un kapu kopšanas kultūra) ir šķitusi kā viena no labākajām mūsu tautas tradīcijām.... Man divas draudzes un gadā 2 kapusvētki...
vilks
# Iesūtīts: 2008.08.17 09:02:13
priest
Nu, Tev paveicies, Tev nav katrai draudzei pa xpadsmit kapsētām.
Ingars
# Iesūtīts: 2008.08.17 15:31:44
Trilobīte

ir jau teikts un runāts, bet vai ta kāds ņem vērā
vilks
# Iesūtīts: 2008.08.17 22:34:29
Trilobīte
Nu, lajiem ir iespēja pateikt savas domas. Man gan tādu šai jautājumā nav, domāju, ka kapusvētki ir laba lieta, bet sevišķi man tie nepietrūktu arī tad, ja nebūtu. Kaut gan - ir vērtīgi, ka vismaz reizi gadā tiek teoloģiski runāts par nāvi un miršanu, tas cilvēkiem ir ļoti vajadzīgs.
Sheksna
# Iesūtīts: 2008.08.18 09:16:09
Kapu svētkos neko sliktu neredzu - tā patiešām ir laba iespēja satusēt ar kādu laiku neredzētiem radiem. Mācītājs gan šai pasākumā nav obligāts un, manuprāt, ir pat lieks.
KarotesNav
# Iesūtīts: 2008.08.18 09:57:16
Dīvains nosaukums pats par sevi "svētki". Ko svinam?
Kristiešiem te būtu vienīgs labums - uzskatāmāk atcerēties par savu paša mirstību, par to, ka šī dzīve beigsies, pēc tam tiesa, un tāpēc jādzīvo pareizi.

Sheksna
Kapu svētkos neko sliktu neredzu
Es atkal neko labu neredzu kapos vispār. Sarakti zemē līķi, saliktas akmens plāksnes un krusti, un cilvēki iet uz turieni, nes puķes, daži pat runājas kā ar dzīviem...

sicilia
# Iesūtīts: 2008.08.18 10:01:30
KarotesNav

a ko tu iesaki? ko ar tiem līķiem darīt..... aprakt mazdārziņā, pūdēt mājās, atstāt uz ielām? .... un ja tie ir norakti, atstāt, lai viss aizaug? kaut vai no estētiskā viediokļa, smukāk, ja tomeŗ dažas reizes gadā to tuvinieka kapu apkopj... OK.... runāšanās ar aizgājušo ir par daudz, tāpat kā dzertiņu rīkošana (kā to dara pareizticīgie).... bet dažreiz tur ir jauki pastaigāties un pasēdēt ibo smuki (ja ir sakopts), kusums un miers var padomāt.... tjip smuks parks
. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . >>
Tēma ir slēgta, jūs nevarat iesūtīt komentārus

 Lapas redaktors:redaktors@lelb.lv; Copyright © 2006 LELB, created by MB Studija
Šajā stundā bijuši 120 , pavisam kopa bijuši: 36304