atpakaļ uz mājaslapu
E-pasts:  Parole: atcerēties mani reģistrētiesaizmirsu parolimeklēt
Diskusijas Par Baznīcu Jautājums par joint declaration
Mulders
Iesūtīts: 2008.01.09 13:46:14
Es tā sapratu, ka RKB šo dokumentu atzīst, tādējādi atzīst, ka Tridentas koncila lāsti nav spēkā!

Tb nav svarīgi, ka Missūri Sinode, piemēram, šo deklarāciju neatzīst, svarīgais tas, ka sanāk, ka RKB ir atzinusi Tridentas koncila lāstu par spēkā neesošu!

Iļi ko es palaidu garām?
AutorsZiņas teksts
Mulders
# Iesūtīts: 2008.01.09 13:46:18
Es tā sapratu, ka RKB šo dokumentu atzīst, tādējādi atzīst, ka Tridentas koncila lāsti nav spēkā!

Tb nav svarīgi, ka Missūri Sinode, piemēram, šo deklarāciju neatzīst, svarīgais tas, ka sanāk, ka RKB ir atzinusi Tridentas koncila lāstu par spēkā neesošu!

Iļi ko es palaidu garām?
Voldemārs
# Iesūtīts: 2008.01.09 14:22:40
Piedod, kur Tu to tā saprati, ka "RKB šo dokumentu atzīst"?
Manā atmiņā esošā info ir tāda, ka neilgi pēc JDDJ parakstīšanas (tolaik) kardināls J.Racingers (nu pāvests) skaidri atbildēja, ka JDDJ neatceļ Tredentas mācību. Nekādas atīšanas neatceros, bet būtu priecīgs uzzināt, ja kas ir mainījies.
Jeb, varbūt, mēs par dažādiem JD runājam?
Mulders
# Iesūtīts: 2008.01.09 14:29:34
Pag nu RKB tak parakstīja šito JD ne?

Lab laikam par to Tridentu būšu pārpratis!
Voldemārs
# Iesūtīts: 2008.01.09 14:55:08
parakstīja lokālais kardināls, bet Roma (J.Racingera personā) teica ko citu.
Vienmēr vajag skatīt, ko ROma saka, nevis ko viens vai otrs pāvestietis dara
Mulders
# Iesūtīts: 2008.01.09 14:56:07
Voldemārs, ij ko tad visi tā sēc par to papīru? Nu divi onkas kaut ko parakstīja... un??? A es domāju, ka vismaz RKB to par nopietnam ņem!
Voldemārs
# Iesūtīts: 2008.01.09 16:07:49
Mulder!
Tā ar tām puspatiesību pilnām lietām ir. Rezutlātā, diemžēl, ir tā kā tautas vārdos saka: "...ā darbs un materiāli".
Mulders
# Iesūtīts: 2008.01.09 16:15:28
Man jau liekas vispār taktiski pareizs gājiens no RKB puses, tjipa izmetam gaļu paskatīsimies kuri suņi to apēdīs... un tad jau domāsim!
Merlins
# Iesūtīts: 2008.01.14 00:06:23
Zēni, RKB šo dokumentu (Kopīgo deklarāciju par taisnošanas mācību) oficiāli parakstīja un atzīst. Cik zinu, papaRaci savus skaidrojumus pievienoja pirms, nevis pēc RKB to parakstīja. Dokuments saka, ka Tridentas koncila anatēmas neattiecas uz luterāņiem, kas un taisnošanas mācību izprot tā, kā tā izklāstīta deklarācijā. Problēma tā, ka ne visi luterāņi ietilpst to skaitā.
indriķis
# Labojis indriķis: 2008.01.14 12:07:52
Šito dokumentu , cik zinu, parakstīja tieši ``luteriskās" liberālās un herētiskās organizācijas, kas ir gatavas parakstīt visu ko (jo kaut kā parakstīšana viņu pastāvēšanai it kā piešķir vismaz kādu jēgu), tāpēc ir amizanti, ka uz viņiem neattiecas Tridentas kaķa lāsti. Uz viņiem gan attiecas tās anatēmas , kas a priori attiecas uz herētiķiem. Kārtējais paradokss , jo sanāk ka parakstījuši ir tie "protestanti" par kuriem Romas bīskaps Benedikts teica, ka tieši viņu nostājas ( viendzimuma precību un citu herēžu dēļ) nav iespējamas nopietnas sarunas par kristietības vienotību.
Merlins
# Iesūtīts: 2008.01.16 01:29:51
Nu re, arī indriķis ko pareizu pateicis! Tiešām nozēlojami, ka PLF baznīcas, kas pilnu muti runā par ekumenismu un piedalās visos dialogos tai pašā laikā dara visu, lai kristiešu vienotību padarītu neiespējamu. Varbūt ortodoksajiem luterāņiem vajadzētu konstruktīvi papētīt, vai vienotā deklarācija ir kaut kur liekama. Lai nu Tridentas anatēmas būtu kaķa lāsti, bet kristiešiem vajadzētu arī no tādiem savstarpēji tikt vaļā.
Mulders
# Labojis Mulders: 2008.01.16 10:26:13
Es secināju laikam, ka šoreiz par zaļu esmu lai pilnībā to deklarāciju izprastu. Kad lasīju tad radās iespaids, ka tur ir visādi formulējumi un pierakstīts apmēram klāt "Nu jā ir tāda lieta..." ij viss... Tad no Missuriešiem sapratu, ka īstenībā tiek lietoti vārdi, kurus jakobi pazīst un lieto abas puses, tak nav šo vārdu definīcijas šajā deklarācijā. Tādējādi sanāk ka mums ir salikts puzlis, kur tas rāda sakarīgu bildi no abām pusēm, tak bildes nesakrīt! Tak RKB skatās puzlim no vienas puses, PLF no otras puses un abi māj galvu - jā tur ir bilde!
Stiso
# Iesūtīts: 2008.01.16 23:00:49
Pareizi, Mulder, tā ir.
Bieži vārdi ir vienādi, bet izpratne atršķiras. Gluži kā teorētiskā parakstīšanās zem TA, bet praksē izpratne atšķiras.
Voldemārs
# Labojis Voldemārs: 2008.01.17 00:00:55
Merlin!
Apskaužu Tavu optimismu!
No kurienes Tu ņēmi, ka "RKB šo dokumentu (Kopīgo deklarāciju par taisnošanas mācību) oficiāli parakstīja un atzīst"? Jo papaRaci savus slavenos izteikumus teica PĒC parakstīšanas, kā arī pēc šī "ekumēniskā soļa" oficiālā Roma izdeva tādu neviennozīmīgu dokumentu kā "Dominus Iesus". Minētajā dokumetnā visām baznīcām ārpus pāvesta pakļautības ir atvēlēta labi ja "ekleziālo kopienu" statuss.
Piedod, neredzu nekādu pamatojumu priekam, vismaz ne soli no oficiālā primāta puses.
Pie tam, vēsturē ir neviens vien līdzīgs precedents, kad mazāki gariņi ir panākuši "vienošanos" (piemēram Regensburgā, ja neviļ atmiņa 1548 gadā), kuru oficiālā vadība noraidījusi.
indriķis
# Iesūtīts: 2008.01.20 19:46:57
Voldemār , RKB atzīst šo deklarāciju, ko oficiāli parakstīja. Bet tu pats labi zini par RKB kazuistisko tā teikt vērtību hierarhiju , kur no vienas puses tā, no otras šitā , par tik par cik - šitentā.
Merlin , tāpēc jau atkal pierādās kanoniskās sadraudzības mācības nepieciešamība, jo kas jd. parakstījuši - lai tur , bet citiem ( mums) tā tikai papīru kušķis.
Voldemārs
# Iesūtīts: 2008.01.20 21:37:26
indriķi!
Vai Tu lūdzu varētu dot atsauci uz Vatikāna akceptu JDDJ? Gribētos labot savu priekštatu par šo jautājumu, ja esmu ko palaidis garām.
indriķis
# Labojis indriķis: 2008.01.21 15:30:13
Voldemār , es tiešām nedomāju ka Vatikāns ir akceptējis kautkā vairāk to jd , kā ir akceptējis un nepārzinu detaļas par parakstīšanu, jo neesmu īpaši interesējies par to kā par mazvarīgu priekšmetu , es tev tikai norādīju uz RKB kazuistiku, kas viņiem ļauj akceptēt par tik, par cik, vai kādā vērtību hierarhijā, ka par pilnīgi pretrunīgām lietām var teikt - to esam pieņēmuši, bet tas ir svarīgāks. Viņiem jau vienmēr ir bijis grūti saskaņot tās dažādās un brīžam pretrunīgās bullas cauri gadsimtiem, tāpēc jau tāds domāšanas veids ir bijis nepieciešams, kad jā! ir nē! un nē! ir jā!. Un skaidrs, ka Tridentas kaķa lāsti un "Dominus jesus" deklarācija viņiem ir svarīgāki kā pamata progrmamatisks dokuments, ne neveiklais reveranss ar jd ekumēnisma laikmetā dažiem "luterāniem."
Voldemārs
# Iesūtīts: 2008.01.21 18:45:36
indriķi!
Lai rakstītu "RKB atzīst šo deklarāciju, ko oficiāli parakstīja", būtu jābūt vadības (Romā) akceptam. Taču, tā nav. Tas, ka ir kādi indivīdi vai indivīdu grupa RKB iekšienē nenozīmē, ka to atzīst RKB. Indivīdiem un indivīdu grupām kādas organizācijas iekšienē var būt atšķirīgs viedoklis, tomēr par atzinumu var saukt tādu lietu, kas organizācijas noteiktā kārtībā ir apstiprināts. Piemēram, ne viens vien LELB loceklis nesaprot homoseksuālās propogandas dēļ konsekventi atstādināto M.Santu. Taču, LELB vadības nostādne ir oficiāla, tādēļ šis cilvēks vairs nav mācītāju sarakstā.
Piekrītu, RKB labprāt spēlā kaķus un peles ar formulējumiem, bet JDDJ gadījumā vadības reakcija bija pietiekoši nepārprotama.
indriķis
# Labojis indriķis: 2008.01.21 22:26:17
Voldemār , kaut kāds akcepts jau ir, varbūt no typa kristiešu vienības kongregācijas ,tādā sistēmā ne jau visu akceptē augstākajā līmenī - Romas bīskaps.

:: Pievienot komentāru

Autors: 
  • Lai iekopētu autora vārdu,nospied uz tā.
  • Reģistrēti lietotāji var rediģēt tekstus vēlāk.
Bold FontItalics fontUnderlineStrike OutSubscriptSuperscriptFont colorTeletypeHorizontal LineE-mail linkhyperlinkListsimies
Atlikušas 1000 zīmes

 Lapas redaktors:redaktors@lelb.lv; Copyright © 2006 LELB, created by MB Studija
Šajā stundā bijuši 63 , pavisam kopa bijuši: 9578