atpakaļ uz mājaslapu
E-pasts:  Parole: atcerēties mani reģistrētiesaizmirsu parolimeklēt
Diskusijas Par Baznīcu Kristīgās tradīcijas un pagānisms
Adonika
Iesūtīts: 2012.01.13 08:34:28
Interesants apkopojums. Daudz kas bija zināms, bet pagāniskā simbolika katolicismā un Vatikānā gan pārsteidza. Interesanti kā paši katoļi to skaidro.

http://www.youtube.com/watch?v=-ew8kwteOuY&feature=player_embedded
. 1 . 2 . 3 . 4 . >>
AutorsZiņas teksts
Adonika
# Iesūtīts: 2012.01.13 08:35:01
Interesants apkopojums. Daudz kas bija zināms, bet pagāniskā simbolika katolicismā un Vatikānā gan pārsteidza. Interesanti kā paši katoļi to skaidro.

http://www.youtube.com/watch?v=-ew8kwteOuY&feature=player_embedded
Aivars
# Iesūtīts: 2012.01.13 11:58:56
Adonika
Zini, dikti garš tas videoklips un garlaicīgs paliek jau pirmajās desmit minūtēs. Un zini, kas zīmīgākais! Pats klips ir kaut kāda pagānisma sludināšana! Dieva labvēlības nopelnīšana ar darbiem - `čistākais` pagānisms, bet tiek atkārtots atkal un atkal.
Šitas kontroles frīks laikam ir labs piemērs tam, kādēļ Jēzus vismaz daļu no farizejiem sauca par `aktieriem` (klauns būtu labāks tulkojums nekā liekulis), kas odus (olas un trusīšus) izkāš, bet kamieļus (melus un sagrozītu Evaņģēliju) aprij. Baisi.
rainars
# Iesūtīts: 2012.01.13 12:05:05
Man domāt kamieļi ir domāti ka lielākas , svarīgākas lietas kuras būtu pašiem jāpielieto un jāievieš savās dzīvēs laižam garām. It kā sijājam ļaunumu , bet atsijājam mazāko, lielāko norijot. Palūkosimies nu katrs pats savos pagānismos cik nu mēs un kad paļaujamies vai nepaļaujamies uz Dieva varenību, kur to noliedzam vai paceļam.
Aivars
# Iesūtīts: 2012.01.13 12:10:20
rainars
ak jā, aizmirstu, ka Tev visupareizais, Evaņģēlijs jau vien tāds neizaudzis grundulīts, un nemaz nav kamieļa vārda cienīgs. Lai amors ar tevi!
Adonika
# Iesūtīts: 2012.01.13 12:11:19
Aivars
Nez kā no vēsturiskiem faktiem un skaidrojumiem var izvilkt pagānisma sludināšanu. Tur nav pilnīgi nekas par Dieva labvēlības nopelnīšanu. Ir tikai un vienīgi skaidrots, kāda ir šodienas tradīciju un baznīcas simbolu izcelsme. Jā, klips ir garš, bet nepiekritīšu, ka garlaicīgs, jo stāstījums gana dinamisks un apjomīgs.
Aivars
# Iesūtīts: 2012.01.13 12:22:04
Adonika
Pirmkārt, tie nav vēsturiski fakti. Otrkārt, pašā ievadā, šis vairākaas reizes pasludina Dieva labvēlības nopelnīšanu ar darbiem. Nu tur... kārtīgi čāpoja pa tuksnesi un nopelnīja Apsolīto Zemi. Kad Israēls neievēroja baušļus, tika sodītds, kad atgriezās un kļuva paklausīgs (vai nepateiksi,kad tas bija?) tad Dievs viņus svētīja. Ja mēs gribam saņemt Dieva svētību, mums ir jādzīvo pēc Viņa likumiem. utt.. Kristus ne reizi netiek pasludināts. Šī čalīša dievs laikam ir bauslis un viņa izpratne par ticību - ebrejisko tradīciju pacelšana pāri visam.
Kad viņš aizdziedas līdz tam, kā Lieldienu agrais dievkalpojums cēlies no tā, ka pagānu priesteris uz altāra izmīlējis jaunavu un pēc tam uz altāra nokāvis pagājušā gadā ieņemto zīdaini, kura asinīs olas krāsojis... nu zini... var jau būt stulbs un stāstīt pekstiņus, bet...
Te nu jāatsaucas uz to Himlera citātu, ko šis maldīgi piedēvē Hitleram, par nekaunīgu melošanu, kamēr tā tiek uztverta par "passion truth ministries"
rainars
# Iesūtīts: 2012.01.13 12:36:07
Aivars kaut kā neatceros ka būtu tevi nolamājis par tavu pareizo vai nepareizo evanģēliju. Ja esmu lūdzu piedod, neesmu gribējis tevi un tavu jūtīgo , vēl pilnībā nedziedinātās dvēseles rētas aizskart. Lai tev mūsu Debesu Tēvs tev lej savu dziedinošo , mīlestības eļļu, lai tu tiktu dziedināts un varētu nerunāt ar sāpēm . DZiedinies Jēzus Vārdā.

Neapzinos ķildojoties ceļot priekšā savas vai citu cilvēka fantāzijas, par tām karojot. Nezinu vai ir kristīgi savu oponentu rāt.Klau, manai pārbaudītai ticībai ir gana lieli gara augļi lai tevis izteicieni mani sāpinātu, padomā ko tu dari sev. Nekaitē savam miera avotam- sargā sirdi no kurienes dzīvība rosās. Ja tava acs (dzīvības avots) tuma tad kādu gaismu tā dos?



Ja kāds māca ko citu un nepiegriežas mūsu Kunga Jēzus Kristus veselīgajiem vārdiem un dievbijības mācībai, tas ir uzpūties un nezina nenieka, bet slimo ar prātošanas un ķildošanās sērgu, no kā ceļas skaudība, ķilda, zaimi, ļaunas aizdomas, prātā sajukušu un patiesību zaudējušu cilvēku naidošanās.( 1.Tim .6)
Adonika
# Iesūtīts: 2012.01.13 12:37:39
Pirmkārt, tie nav vēsturiski fakti.
Acīmredzot neesi vēsturi pētījis, jo tie ir gan vēsturiski fakti. Viņam pie tam ar visām atsaucēm.

Otrkārt, pašā ievadā, šis vairākakas reizes pasludina Dieva labvēlības nopelnīšanu ar darbiem.
Atkal jau nav taisnība - viņš runā par vēlmi dzīvot Dievam patīkami nevis ka ar to censtos nopelnīt labvēlību. Vai Tev ir vienalga, ko Dievs domā par Tavu dzīvi? Jebkuram normāla kristietim ir vēlme ir dzīvot Dievam tīkamu dzīvi. Dīvaini ka to var tik griezi uztvert.

var jau būt stulbs un stāstīt pekstiņus, bet..
Atkal jau spriedums bez adekvāta pamatojuma. Dīvaini, ka šādi vēsturiski fakti ir jaunums. Es jau iepriekš biju likusi tēmu par Lieldienām un to izcelsmi.
Aivars
# Iesūtīts: 2012.01.13 12:40:05
rainars
Jā, jā, lai amors ar tevi, mūsu grafomān!
Bet ļauj man ar adoniku parunāt par video tēmu, nevis tēlo neiztrūkstošo pirtsslotas lapu uz vaiga
rainars
# Iesūtīts: 2012.01.13 12:42:40
AivarsAivars tavā paša labā nespurslo man ģīmī. Miers ar tevi!
Aivars
# Iesūtīts: 2012.01.13 12:47:44
Adonika
Kur tu redzi atsauces? Normālas atsauces!
2 - Ieklausies pati uzmanīgāk, ko viņš saka, nevis ko tu vēlies
3 - kopš kura laika tavs posts par lieldienām ir adekvāts pamatojums šī vīra pekstiņu stāstīšanai, ja reiz viņš pats tajā brīdī apcer, ka droši zināms tas nav, bet kādi uzskatot, ka ...

Man liekas vienkārši smieklīgi Kristus Augšāmcelšanās svētku svinēšanu sākt skaidrot nevis ar ebreju kalendāru un Pashā svētkiem, bet nepārbaudītām teorijām par Astartes kultu.

Zini, šī klipa sakarā prātā nāk vārdi no Titam 1:15 Šķīstajiem visas lietas ir šķīstas, bet aptraipītajiem un neticīgajiem nekas nav šķīsts; aptraipīts ir viņu prāts un sirdsapziņa.
Jošs Mulders
# Iesūtīts: 2012.01.13 12:57:48
Aivars, tas tikai paraada cik ljoti tie pagaanu elki veel shodien ir speeciigi un valda pat paar tiem, kas sevi par kristieshiem deevee...

Cik aceros Adonika ir no harizmaatu kastas, un vinjiem velni reegojas visur... Savukaart saliidzinot ar sho video Hans Kristians Andersens ir iistens veesturnieks un patiesiibas teiceejs.
Aivars
# Iesūtīts: 2012.01.13 13:14:22
Jošs Mulders
Nu šitas tiešām ir vairāk no to krievu `vēsturnieku` sērijas, kas bija iemanījušies radīt teoriju par `nebijušajiem` gadsimtiem, kas esot fikcija, pēc principa, ka lūk tur Napoleona dzīvesstāsts ir parafrāze par Maķedonijas Aleksandra tēmu, tātad Napoleons ir izgudrots.
Raimonds
# Labojis Raimonds: 2012.01.13 13:34:43
Adonika
Šāda veida filmām ir daudz lielāks psiholoģisks efekts nekā, ja to mēs būtu tikai izlasījuši. Tāpat tā saucamie fakti un rādītie piemēri ir ļoti efektīgi, bet aiz matiem pievilkti . Ja gribas vairāk vēsturiskos faktus papētīt tad, tiešām, tas ir tā vērts. (Zizlis ir Labā gana simbols, bet par to ne vārda . Par Mesiju Jesaja runā kā par gaismu, par sauli (sk.Jes.60:2, filmā ne vārda ). Aivars un Mulders biblisko pamatproblēmu ļoti tieši un precīzi pateica - atsevišķu principu, uzskatu pacelšana (šajā gadījumā ne pat Bauslību) pāri tam, ko saka Jēzus un apustuļi. Jaunajā Derībā mēs visur redzam šo spriedzi: starp Jēzu un farizejiem, kristīgo draudzi un jūdu ticīgajiem. Piemēram, ko Jēzus saka (Viņam, iepretī Džimam, svarīga IR mūsu sirds):
"Farizeji: Kāpēc Tavi mācekļi pārkāpj vecaju likumus? Jo tie rokas nemazgā, kad ēd maizi." Bet Viņš atbildēja un tiem sacīja: "Kāpēc tad jūs arī pārkāpjat Dieva pavēli savu likumu dēļ? Vai tad jūs nesaprotat, ka viss, kas ieiet mutē, noiet vēderā un tiek izmests laukā. Bet, kas no mutes iziet, tas nāk no sirds, un tas sagāna cilvēku. Jo no sirds iziet ļaunas domas, slepkavība, laulības pārkāpšana, nešķīstība, zādzība, nepatiesa liecība, zaimi. Tas viss sagāna cilvēku, bet ēšana ar nemazgātām rokām cilvēku nesagāna." (Mt.15:2-3, 17-20)
Jēzus skarbie vārdi farizejiem: "Vai jums, rakstu mācītāji un farizeji, jūs liekuļi! Jo jūs dodat desmito tiesu no mētrām, dillēm un ķimenēm un atstājat bez ievērības svarīgāko bauslībā: tiesu, žēlastību un ticību." (Mt.23:23) Labi izlasīt visu nodaļu.

Ap.Pāvils, saskaroties ar jūdu ticīgajiem, šos attieksmes un dievbijības jautājumus īpaši cilāja . Piem., "Dažs ievēro vienu dienu vairāk par otru, dažs turpretim visas dienas tur vienādas: ikviens lai pilnīgi turas savā pārliecībā! Tas, kas kādu dienu sevišķi ievēro, to ievēro Tam Kungam par godu un, kas ko ēd, ēd to Tam Kungam par godu, jo viņš par to pateicas Dievam. Bet arī tas, kas neēd, to dara Tam Kungam par godu, jo arī viņš pateicas Dievam. (Rom.14:5,6)
Pater Henricus
# Labojis Pater Henricus : 2012.01.13 15:04:50
Vispār jau ar to "pagānismu" ir smieklīgi,
kādreiz uzrakstīju pozitīvu tekstu par Jāņu svinēšanu un
saklupa virsū gan tā saucamie (jo kas šie par pagāniem, vien postpadomju fantazētāji ) pagāni, gan sektanti, - un skatos - šie šos svētkus sadalījuši savā starpā - tā saucamie pagāni aurē - tie ir mūsu svētku, jūs tos nevarat svinēt, sektanti aurē - tie ir pagānu svētki, kristieši tos nedrīkst svinēt. Un šiem tāda savstarpēja harmonija sanāca ka vai.
Es atkal- netaisamies šos tautas svētkus, kurus kristieši svinējuši gadsimtiem, atdot prom neopagāniem par prieku.
Vai arī cits piemērs - kristietis atsakās piedalīties Lucenariuma ( Gaismas ) dievkalpojumā,
kur dalībnieks Dieva pielūgsmei kvēpina vīraka graudiņu,
jo sensenos laikos to esot spieduši kvēpināt Romas imperatoram.
Tas nekas, ka gan VD vīraks ticis kvēpināts Dievam par godu un tieši tas pats tagad.
Bet sen mirušais imperators joprojām dažiem par piedauzību.

Pārmērīga aizraušanās ar bailēm no senām tradīcijām, saskatot visur sazin kādu elkdievību, noved pie tā, ka faktiski noliedz Dieva darbu pie tautām caur evaņģēliju, kā lūgts senā Zvaigznes dienas lūgšanā: "...Mēs Tevi teicam un slavējam, ka tu arī mums, nabaga grēciniekiem, kuru tēvi ir bijuši pagāni, esi parādījis Jēzu Kristu pasaules Pestītāju un mums devis atzīt, ka Viņš ir pagānu Gaisma..."
Vnk vajag izvairīties no līdzdalības neopagānu rituālos un OK.
Un pagāniem Dievs nav pavēlējis , kļūstot kristiešiem, ievērot jūdu tradīcijas.
skolniekss [195.8.115.229]
# Iesūtīts: 2012.01.13 15:31:14
Mani uzjautrina, gan tie, kuri tautas mantojumā saskata pagānismu, gan tie, kuri par pagāniem sauc tos, kas dzied tautas dziesmas - Abi ir galēji nacionālisti
Aivars
# Iesūtīts: 2012.01.13 18:21:11
Adonika
vēl nedaudz par to video,
lēnītēm ik pabrīdim paskatos tālāk un brīnos, cik daudz var sameloties un sagrozīti interpretēt faktus.

Labs piemērs 1:11:27 dzirdamā `atsauce" par 2. Vatikāna konsilu, kas atzinis, ka bīskaps Nikolajs nekad nav eksistējis
vilks
# Iesūtīts: 2012.01.13 18:24:26
Jā, ko tik cilvēki mūsdienās netaisa.. kristieši taisa šādus video, neticīgie - filmas tipa Zeitgeist, un metode ir viena un tā pati.
Aivars
# Iesūtīts: 2012.01.13 18:27:30
vilks
zini, šito skatoties, man pat radās doma, vai to nav taisījuši neticīgie
tur tiešām šķiet, galvenais, ka tikai summējas youtube klikšķi un piķītis nāk
Adonika
# Iesūtīts: 2012.01.13 20:20:11
Kur tu redzi atsauces? Normālas atsauces!
Enciklopēdijas Tavuprāt nav atsauces.

kopš kura laika tavs posts par lieldienām ir adekvāts pamatojums šī vīra pekstiņu stāstīšanai, ja reiz viņš pats tajā brīdī apcer, ka droši zināms tas nav, bet kādi uzskatot, ka ...

Manā tēmā gan Tev autors šķita gana respektabls, lai pie tā nepiesietos Tas raksts no neta izņemts un neatceros, kas bija autors. Un tik daudz jau būtu jāsaprot ka nevieni vēstures fakti, īpaši tik senas, nav viennozīmīgi, tāpēc loģiski, ka vērtē arī pēc tā cik daudzi vēstures pētnieki tos tieši tā skaidro, jo variācijas kaut ļoti līdzīgas tomēr ir vairākas. Tu mani pārsteidz!

Man liekas vienkārši smieklīgi Kristus Augšāmcelšanās svētku svinēšanu sākt skaidrot nevis ar ebreju kalendāru un Pashā svētkiem, bet nepārbaudītām teorijām par Astartes kultu.
Ja kristieši svinētu to atbilstoši orģinālam, tad varbūt būtu smieklīgi, bet svin tieši tajā laikā, kad tas atbilst pagānu kultam (tas nesakrīt tb kopš Nikajas koncils nolēma, ka tas nedrīkst sakrist). Tai pašā angļu valodā tam pat orģinālais nosaukums saglabāts - Easter. Neredzu par ko smieties - ir orģināls un ir viltojums, kristieši izvēlējās viltojumu.

Šķīstajiem visas lietas ir šķīstas, bet aptraipītajiem un neticīgajiem nekas nav šķīsts; aptraipīts ir viņu prāts un sirdsapziņa.
Ja Dievs cūku ir pasludinājis par nešķīstu, tad domā, ka tava ticība to var par šķīstu padarīt?

Ja gribas vairāk vēsturiskos faktus papētīt tad, tiešām, tas ir tā vērts. (Zizlis ir Labā gana simbols, bet par to ne vārda .
Filmā stāsta nevis par to ka zizlis būtu pats par sevi slikts simbols, bet gan par tajā attēloto pagānisko simboliku. Nejūti atšķirību?

Par Mesiju Jesaja runā kā par gaismu, par sauli (sk.Jes.60:2, filmā ne vārda
Atkal jau filmā runā par saules kultu (tak vismaz no skolas vielas par saules dievu būtu jāatcerās) un ar to saistīto pagānu simboliku nevis par to vai Kristus ir saule. Galu galā - vai tiešām domā ka VD pagānu saules kulta pielūdzēji (pret ko karoja Dievs) pielūdza Kristu?

Labs piemērs 1:11:27 dzirdamā `atsauce" par 2. Vatikāna konsilu, kas atzinis, ka bīskaps Nikolajs nekad nav eksistējis

Nezinu kā ar koncilu, jo par to īpaši daudz info nemana brīvi pieejamu, bet tas ir fakts, ka Nikolaju pazemināja no svēto kārtas - par to var atrast info.

Bet kopumā mani nebeidz pārsteigt tas, cik ļoti saasināti kristieši uztver jebkādu info kas runā par tik iecienīto tradicionālo svētku pagānisko izcelsmi un simboliku (apmēram kā svētumu kāds apdraudētu :D). Antropoloģiski interesanti pavērot. Man tēma nav aktuāla tb video neveido viedokli, jo jau vairākus gadus atpakaļ Dievs personīgi uz mani sāka runāt (bez materiāliem no malas) par to, pēc kāda kalendāra Viņš vadās un kāds skatījums uz svētkiem. Tāpēc interesanti atklāt, ka ne es viena tāda un ka vispār pasaulē diezgan ir kristiešu, kuriem svarīgi nošķirties no pagāniskā un neturpināt tā tradīcijas. Garīgajā pasaulē svētkiem ir daudz lielāka nozīme, kā mēs iedomājamiem - to, pirmkārt, parāda tas, cik nopietni Dievs uzskaitīja obligāti svinamos svētkus un ka par svētku nesvinēšanu attiecīgajā laikā bez attaisnojoša iemesla draudēja izdeldēšana no tautas vidus (smags sods). Līdz ar to mana loģika nespēj saprast, kāpēc kristieši iedomājušies, ka ar meliem un pagānisku simboliku, tradīcijām pagodina Dievu. Savdabīgs standarts.

. 1 . 2 . 3 . 4 . >>
Tēma ir slēgta, jūs nevarat iesūtīt komentārus

 Lapas redaktors:redaktors@lelb.lv; Copyright © 2006 LELB, created by MB Studija
Šajā stundā bijuši 50 , pavisam kopa bijuši: 36407