atpakaļ uz mājaslapu
E-pasts:  Parole: atcerēties mani reģistrētiesaizmirsu parolimeklēt
Diskusijas Par mīlestību Piecas mīlestības valodas
biča
Iesūtīts: 2011.08.27 11:35:35
Principā runa ir par šo Garija Čepmena grāmatu
. 1 . 2 . 3 . 4 . >>
AutorsZiņas teksts
biča
# Iesūtīts: 2011.08.27 12:05:03
Viņš ilgstoši strādājot par laulību konsultantu, novērojis, ka cilvēki mīlestību izrāda/vēlas saņemt piecos veidos, ko arī viņš dēvē par mīlestības valodām. Katram cilvēkam ir viena (retāk - divas) valoda, kuru viņš saprot vislabprātāk - to arī nepieciešams izmantot, ja vēlas viņam izrādīt mīlestību. Parasti problēmas rodas tāpēc, ka cilvēki izrādot mīlestību citiem ir tendēti izmantot savu primāro mīlestības valodu (dara otram to, ko grib, lai viņiem dara), neiedomājoties, ka otrs runā citā valodā. Rezultātā abi jūtas nemīlēti un uzskata, ka otrs nenovērtē viņu pūles. Risinājums ir iemācīties sava mīļotā cilvēka mīlestības valodu un izrādīt viņam mīlestību tajā, pat, ja pašam šāda uzvedība liekas grūta muļķīga.

Tātad, viņa novērotās mīlestības valodas ir:
1) Apliecinājuma vārdi - vārdi, kas apliecina mīlestību: uzslavas, komplimenti, iedrošinājumi
2) Kvalitatīvi pavadīts laiks - nedalītas mīļotā cilvēka uzmanības saņemšana, dziļi emocionālas sarunas, kopīgi hobiji un citādi kopā patīkami pavadīts laiks
3) Dāvanas - parasti augstu tiek novērtētas pašdarinātas dāvanas un dāvanas ar augstu sentimentālo vērtību, neatkarīgi no finansiālās vērtības; pie šī pieskaitāma "klātbūtnes dāvana" - atrašanās blakus grūtā brīdī.
4) Mīlestības darbi - sīki un ne tik sīki pakalpojumi un saimnieciski darbiņi mīļotā cilvēka labā
5) Fizisks pieskāriens - apskāvieni, iešana pa ielu sadodoties rokās, īsi pieskārieni garāmejot
biča
# Labojis biča: 2011.08.27 12:08:50
Ja angļu valoda ir stiprā puse, tad šeit ir pieejami testi, lai noteiktu sev būtiskāko valodu.
svētais
# Iesūtīts: 2011.08.27 12:10:02
par šito bieži runāju ar vienu brāli .paši ar sievu ar esam izlasījuši...
biča
# Iesūtīts: 2011.08.27 12:18:56
Vispār te uzdūros īsam aprakstam par visām mīlestības valodām: http://www.viriesi.lv/psihologija/48-psihologija/974-piecas-mlestbas-valodas-5-daa-pieskriens
ravenx
# Iesūtīts: 2011.08.27 12:32:52
Man liekas, ka jebkurās normālās uz mīlestību balstītās attiecībās būs sastopami visi pieci komponenti.

Also, dāvanas un atrašanās blakus ir kaut kas līdzīgs? Nedomāju vis. Dāvana manuprāt bieži tiek izmanota kā atpirkšanās. Starp "būt blakus un palīdzēt" vai "uzdāvināt jaunus auskarus" nav nekā kopīga. Tas vien jau parāda, cik šāds sadalījums pa kategorijām ir arbitrārs.

Kopumā izksatās pēc tipiska pshiloloģijas BS, kur triviālas, bet visus interesējošas zināšana tiek iepakotas pievicīgā formātā un pārdotas masām.
dafne
# Labojis dafne: 2011.08.27 12:54:39
ravenx
Man liekas, ka jebkurās normālās uz mīlestību balstītās attiecībās būs sastopami visi pieci komponenti
Man ar taa skiet..iedrossinajuma vardi uzslavas,vajadzigi katram,tapat ka uzmaniba-kvalitativs laiks,davanas,darbi un pieskarieni.Pie tam cilveks ir diezgan mainiiga butne viena diena tam vajadzigi pieskarieni,kopa pavadits laiks..cita miers un klusums.
Man drizak skiet,ka izceljot kadu vienu valodu kaa iipassi.. zaude abi,gan virs gan sieva.Nu,tas tadas manas necilaas pardomas
Ta ir tada pielagosanas visu laiku..situacijam,otra garastavoklim u.c
neielog. [95.68.92.210]
# Iesūtīts: 2011.08.27 12:56:06
Tipisks lubu psiholoģijas paraugs ķēkšām, no self help literatūras klāsta a la 5 soļi pretim laimei, utml.
Nekā jauna vai nezināma, teorētiska kompelācija. Mīlestība savā zenītā turas max 4-5 gadus, tad smadzeņu ķīmija mainās, iestājās rutīna un problēmas, kuras - autori veiksmīgi izmanto, lai radītu ilūziju, ka ``nepareiza valoda`` ir pie vainas, kaut gan sen zināms, ka cilvēks ir poligāms un monogāma laulība - mākslīgs iestādijums. Ja 2 cilvēki mīl viens otru, izprot pretējā dziimuma un partnera īpatnības, nekādas rokasgrāmatas nav vajadzīgas.
Papucs
# Labojis Papucs: 2011.08.27 13:01:07
Jā, man vajag visus 5 komponentus. Pilnīgi noteikti.
Vismazākā nepieciešamība būtu pēc dāvanām - pietiktu ar 2x1litra Martini pudelēm uz jubilejām 2x gadā. Protams, 4x gadā pa 1L Martini būtu labāk.

biča
Labi, OK.
Saki, kas tad no šīm 5 valodām Tev ir tā svarīgākā?
biča
# Iesūtīts: 2011.08.27 13:28:08
ravenx, dafne
Protams, ka būs visi pieci komponenti, vismaz tiem vajadzētu būt, bet katram kāda būs svarīgāka, kuru nedrīkst atstāt novārtā. Savukārt par dāvanām - es nedomāju, ka piemēram, pašadīta šalle vai pat paša rakstīts dzejolis uz iesmaržināta paštaisīta papīra būtu atpirkšanās Runa ir par dāvanām, kas nāk no sirds, nevis par "kāda nu figņa veikalā trāpījās".

Papucs
Man vispār ir divas vienlīdz būtiskas Tā pēc prioritātēm: 2/5, 1, 4, 3 - dāvanas man gandrīz vienmēr ir pie ļipas, pat vēl nebūtiskākas par praktiskiem sīkumiem. Vienīgais - reizēm patīk uzdāvināt citiem kādu paštaisītu našķi.
Memekija
# Iesūtīts: 2011.08.27 15:09:23
Tipisks lubu psiholoģijas paraugs ķēkšām

precīzi teikts
vilks
# Labojis vilks: 2011.08.27 15:34:04
es gan nepiekrītu, ka tas būtu tikai lubu psiholoģijas paraugs. Laikam jau visi, kas to saka, ir baigie veiksmīgu attiecību guru, kas tādās bez jebkādiem padomiem ar mīlestību vien nodzīvojuši jau vismaz pārdesmit gadu..

jā, tas ir populārzinātnisks un tādējādi novienkāršots gabaliņš par cilvēku atšķirībām. protams, ja cilvēki daudz un atklāti sarunājas, viņi to var secināt arī paši bez jebkādiem padomiem. bet to zināt nenāk par ļaunu, kā saka - ko tu zini, tas uz muguras nav jānes. man pašai šķiet palīdzoši zināt un atcerēties, ka tas, kas man ir svarīgi un patīkami, ne obligāti tā ir arī otram, un, no otras puses - ja es gribu/sagaidu kaut ko no otra, tad man vēlams ar viņu par to runāt. bet, lai es varētu runāt, man vispirms arī pašai sevi jāsaprot. un tādā ziņā šīs lietas atcerēties ir vērtīgi un labi.

tiesa, no otras puses - būtu jau labi, ja šī zināšana cilvēkus atbrīvotu no visām iespējamām attiecību problēmām un uzreiz ieceltu saulītē, kur ar lielu abpusēju mīlestību nodzīvot līdz mūža galam. īstenībā šis ir tikai gabaliņš no visa tā, ar ko var nākties saskarties, bet, protams, ja cilvēki to ievēro (apzināti vai neapzināti), tad ir viena potenciāla problēma mazāk.

neielog. [95.68.92.210]
Mīlestība savā zenītā turas max 4-5 gadus, tad smadzeņu ķīmija mainās, iestājās rutīna un problēmas,

Ja 2 cilvēki mīl viens otru, izprot pretējā dziimuma un partnera īpatnības, nekādas rokasgrāmatas nav vajadzīgas.
un tā ik pa 4-5 gadiem meklējam jaunu partneri? nu, ja tas tevi dara laimīgu un tavus partnerus/es arī, uz priekšu.
Memekija
# Iesūtīts: 2011.08.27 15:54:27
vilks
Katrā [cenzēts] jau var arī kaut ko labu atrast, ja ļoti meklē viens modelis visiem neder, pie tam lēti amerikānisks mums, ziemeļniekiem- ne tik.
vilks. [82.145.209.172]
# Iesūtīts: 2011.08.27 16:10:59
Memekija
nu tad iesaki, kas tad ir tas izcilais, tieši ziemeļniekiem piemērotais?
Memekija
# Iesūtīts: 2011.08.27 16:35:05
vilks. [82.145.209.172]
droši vien jau kā kuram. nu, piemēram ,vārdi, kas apliecina mīlestību , dziļi emocionālas sarunas , dāvanas ar augstu sentimentālo vērtību, nu kaut kā šķebinoši. Drīzāk tā varētu būt atbildības sajūta, uzticēšanās, manā gadījumā- vairāk kopīga klusēšana, arī savstarpēja netraucēšana un otra privātās telpas respektēšana.
bitukas
# Iesūtīts: 2011.08.27 16:40:04
Memekija
droši vien jau kā kuram. nu, piemēram ,vārdi, kas apliecina mīlestību , dziļi emocionālas sarunas , dāvanas ar augstu sentimentālo vērtību, nu kaut kā šķebinoši. Drīzāk tā varētu būt atbildības sajūta, uzticēšanās, manā gadījumā- vairāk kopīga klusēšana, arī savstarpēja netraucēšana un otra privātās telpas respektēšana.
Desmitniekā!!!
Memekija
# Iesūtīts: 2011.08.27 16:46:20
bitukas

un ,pats galvenais, neuzskatīt otru par savu, bet gan par Dieva īpašumu.
vilks
# Iesūtīts: 2011.08.27 17:54:19
Memekija
atbildības sajūta, uzticēšanās, kopīga klusēšana, arī savstarpēja netraucēšana un otra privātās telpas respektēšana.
vai tad tā ir īpaša mīlestības izrādīšana? man tas šķiet vienkārši jebkuras veiksmīgas kopdzīves priekšnoteikums, neatkarīgi no tā, ar ko dzīvo kopā - laulāto, bērniem vai studiju biedru.

bet mēs laikam nevaram saprasties, jo tu runā par bičas dotā teksta formu, bet es par jēgu.
ravenx
# Labojis ravenx: 2011.08.27 18:00:24
vilks.

Pirmkārt, es to grāmatu neesmu pat redzējis. Spriežu tikai pēc bičas ieliktā apraksta.
Otrkārt, es nesaku, ka vispār neko nevajag lasīt, vienkārši vajag padomāt, vai ir vērts tērēt laiku kaut kam šādam (kas pēc apraksta izskatās pārvienkāršots), vai varbūt labāk tā vietā izlasīt, teiksim, pāris romānus no klasikas?
Treškārt, nav tomēr īsti cita ceļa sevis iepazīšanai kā pašrefleksija. Tiesa, cilvēku meistarības līmenis šajā ziņā ļoti atšķiras, bet tā pati par sevi nav nekas tāds, ko nevarētu apgūt - kaut vai rakstot dzeju vai risinot dziļas, intīmas sarunas ar kādu
Protams, ka man nav nekādas lielās pieredzes attiecības, bet man liekas, ka izpratnei vajadzētu rasties kaut kā dabīgi, protams, ne jau pašai no sevis, bet ieliekot šajā procesā nepieciešamās pūles un darbu. Ja kādam nav vēlēšanas to darīt, tad varbūt jāpadomā, vai tas otrs cilvēks vispār ir "īstais".

Man arī pēdējā laikā sanācis vairākkārt aizdomāties par to, ka pirms ieklausīties kāda padomos caur internetu, derētu vispirms zināt, kāds tad viņš pats ir dzīvē, citādi esmu redzējis to, ka smieklīgus padomus par veselību dod cilvēki, kam pašiem šajā ziņā nebūt viss nav kārtībā. Nāk prātā vairāki piemēri, kad par tādiem kā ekspertiem attiecību jomā kļūst (vai tiek uzskatīti) cilvēki, kuriem pašiem šajā ziņā ir problēmas. Varētu pat norādīt tepat uz forumu. Var jau būt, ka tas neko neietekmē...
vilks
# Iesūtīts: 2011.08.27 18:04:41
ravenx
nē nu dīvainus padomus mēdz dot visādi cilvēki (es gan nezinu, kas te forumā dod padomus par attiecībām, kam pašiem ir problēmas). grāmatu arī neesmu lasījusi un nedomāju, ka ir vērts iedziļināties, bet mana pieredze gan rāda, ka ir labi zināt, ka mani priekšstati var atšķirties no otra priekšstatiem par to, kā vajag izrādīt mīlestību. Un var, protams, gadīties, ka ir vēl kādas lietas, kas te nav minētas.
n.biča [78.84.128.152]
# Iesūtīts: 2011.08.27 18:51:26
Memekija
Tie formulējumi ir mani uzrakstīti pēc iespējas īsāk.
. 1 . 2 . 3 . 4 . >>
Tēma ir slēgta, jūs nevarat iesūtīt komentārus

 Lapas redaktors:redaktors@lelb.lv; Copyright © 2006 LELB, created by MB Studija
Šajā stundā bijuši 9 , pavisam kopa bijuši: 32722