atpakaļ uz mājaslapu
E-pasts:  Parole: atcerēties mani reģistrētiesaizmirsu parolimeklēt
Diskusijas Par kristīgu dzīvi Kristofobiskā Eiropa
Merlins
Iesūtīts: 2010.06.27 18:24:36
Viens raksts pārdomām - ja kāds vēl prot krieviski.
. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 ... 16 . 17 . >>
AutorsZiņas teksts
Merlins
# Iesūtīts: 2010.06.27 18:31:01

Rodas salā (Grieķijā) ik pa diviem gadiem notiek Civilizāciju forums. Šķiet, to finansē Krievija caur savu dzelzceļa impēriju. Man tas likās kā viena izpausme Krievijas - Ķīnas - Indijas organizētajam pretsvaram Amerikas - Eiropas Savienības dominantei pasaulē. Arī tur tika ļoti kritizēta neoliberālisma ideoloģija un politika. Pirmajā brīdī likās biedējoši redzot tādu "pretspēku" organizēšanos un Ždanoku pārstāvam Latviju. Bet varbūt tas, no kā būtu jāpiesargās, pūš pavisam no citas puses?
Aivars
# Iesūtīts: 2010.06.27 18:41:11
Merlins
Nu un pat ja prot, kas šajā vaimanu tekstā tik aktuāls?
Merlins
# Iesūtīts: 2010.06.27 19:08:08
Aivars

Nu ja nav nekā aktuāla, tad viss kārtībā.
Aivars
# Labojis Aivars: 2010.06.27 19:32:08
Merlins
Nu bet ja tā nopietni pieiet, kas tur ir tas aktuālais? Trīs-četros vārdos?
(Atvainojos, bet Krievijas puses teksti, šķiet, jau vismaz 500 gadus (ja ne vairāk) ir gana histēriski un vienā virzienā tendēti)
felix [87.110.86.111]
# Iesūtīts: 2010.06.27 19:41:21
Gnidrologs tas tikai apliecina to, ka dažam labam vajadzīgs ilgāks laiks, lai iemācītos dzīvot jaunajos (priekš kristietības) apstākļos un pieņemt, ka pastāv iespēja brīvi paust savus religiskos uzskatus, ka tas pieder pie pamata cilvēktiesībām un akceptēt arī tās attiecībā pret citu uzskatu pārstāvjiem.
Merlins
# Iesūtīts: 2010.06.27 19:45:30
Aivars

Nekā nopietna jau nav. Tikai tādi sīkumi kā - nu kaut vai 130 000 abortu gadā Itālijā un kādi 13 000 Latvijā. Un tā kā par to jau pāris reizes iepriekš kaut kur ir runāts, tad tiešām tas vairs nav nekas aktuāls, ko būtu vērts pieminēt.
Aivars
# Iesūtīts: 2010.06.27 19:53:14
Merlins
Nu.. tie 13 tūkstoši Latvijā ir kaut kas, ko jau kādu laiku nākas vērot. Salaspils un vietējie memoriāli nobāl. (Nerunājot par `tumšajiem vidusklaikiem) Tikai, jautājums, ko šis teksts īpašu pasaka? Te pa ausu galam esmu dzirdējis šļesakova uzsaukumus no kādām aizaizpērnām lieldienām, līdz kādai pagājušai nedēļai. So? Savādi, ka lasot dažu rietumu autoru, šie ir šausmās, cik `pareizticīgajā` Krievzemē sanāk abortu uz katru sievišķi reproduktīvā vecumā.
Bet lai nu paliek šausmināšanās. Ko Baznīca šodien saka, lai bērni dzimtu un mīlestībā tiktu uzaudzināti ar cerību uz citu rītdienu?
Merlins
# Iesūtīts: 2010.06.27 20:25:40
Aivars

Baznīca jau saka to, kas viņai jāsaka. Drīzāk var jautāt, kādēļ tas Eiropu uzreiz nepārvērš par Ēdenes dārzu.

Es arī nedomāju, ka baznīcai mūsu reģionā stāv priekšā kaut kas īpaši jauns. Varbūt tas ir kas nepieredzēts skandināviem un rietumeiropiešiem, ka mācītāju par sludināšanu ieliek aiz restēm. Baznīcai Latvijā tas nav nekas nepazīstams. Varbūt tikai mazliet neierasti, ka to jau tik drīz dara rietumu demokrātiju valdības nevis padomju totalitāristi. Bet citādi viss jau ir redzēts un arī īpaši nebiedē.

Taču citi jautājumi gan ienāk prātā. Piemēram, es kaut kā noklusējumā jūtos kā eiropietis. Ja domātu par iesaistīšanos sabiedriskā darbībā, tad būtu dabiski aizstāvēt eiropeiskās vērtības. Minētajā Rodosas forumā jutos diezgan nelāgi, redzot, kā tiek kaldināta opozīcija rietumu civilizācijai, tai skaitā Eiropas Savienībai - un savākti bija ietekmīgi ļauži, viedokļu veidotāji no tādām valstīm kā Krievija, Ķīna, Indija, Brazīlija utt. Viens profesors no Izraēlas tekošā krievu valodā apcerēja, piemēram, kāds absurds esot uzturēt spēkā ideju par robežu negrozāmību. Piemēram, pilnīgi dabiski, ka Ķīna esot paņēmusi Tibetu, jo nav nekāda attaisnojuma, ka maza nīka tautiņa sēž uz tik milzīgiem dabas resursiem, kas daudz vairāk noder lielajai, dinamiskajai Ķīnas ekonomikai. Tur esot, iekšā viss saslējās Eiropas vērtību aizstāvībai. Bet no otras puses - vai atverot un dziļāk papētot paketi ar nosaukumu "Eiropas vērtības", tas tiešām ir tas, ko gribu pirkt un aizstāvēt? Vai tas, kas mudina to aizstāvēt, nav tas pats rakstā pieminētais komfortablā individuālisma mērķis, kurš nav ne kristīgs, ne "zaļš", ne ilgtspējīgs, toties miesai tik patīkams? Vai postkristiāniskā, postekleziālā, postmodernā eiropa ir kristiešu lojalitātes vērta, un ja ir, tad ar ko? Un, vai stājoties sardzē aiz šīm vērtībām, kā to dara Eiropas lielākās protestantu baznīcas, tās nepaātrina slaveno "Untergang des Abendlandes"? Nu piemēram tā...
Aivars
# Iesūtīts: 2010.06.27 20:44:16
Merlins
Labs jautājums, vai ne? Vai kristietībai un ģeogrāfijai ir kas kopīgs..

Bet nu attiecībā uz `apgarotās` Krievijas vai `progresīvās` Ķīnas propogandu.. laikam jau israēla dēls ar tekošo krievu valodu liecību par konkrēto forumu ir nodevis, šķiet.
Protams, klāt neesot, varu tikai muldēt pa ķešu, bet tā kādu laiku sekojot līdzi visiem kioto protokoliem, nākas aizdomāties, vai organiski `zaļos` letiņus dažs uz muļķi neķer, rezervējot industriālo ekonomiku kādiem bezjēgā saindētiem Ķīnas nostūriem. Šai sakarā simpātiskas šķita Mārtiņa Haina pārdomas, kas TŽ#3 bija lasāmas
incognito
# Labojis incognito: 2010.06.27 20:52:28
Man jau nu liekas, ka tā raksta autore maisa vienā katlā daudzas savā starpā nesaistītas lietas. Protams, ir visai muļķīgi aizliegt medicīnas māsai valkāt krustu vai apsūdzēt mācītāju par to, ka viņš norāda, ka ap.Pāvils savās vēstulēs ir rakstījis, ka vīriešu piegulētāji debesīs nenonāks.
Tomēr savukārt lielais abortu skaits Itālijā varētu būt tiešs rezultāts katoļu baznīcas nostājai pret pretapaugļošanās līdzekļiem.
Kas attiecas uz to, kāpēc Latvijā dzimst tik maz bērnu - mīļie, pie tā nav vainīgi ne liberāļi, ne homoseksuālisti, bet gan tas, ka bērnu pabalsti ir tik mazi un bērnudārzos tik maz vietas.
Kas attiecas uz minēto komfortablo individuālismu kā mērķi - man liekas, cilvēki vienmēr ir gribējuši justies labi, pieliekot pēc iespējas mazāk pūļu. Tāpēc jau kristietība ir tik populāra, jo tajā pašam cilvēkam nekas nav jādara - Jēzus visu jau ir padarījis, to tikai jāpaņem.
Merlins
# Labojis Merlins: 2010.06.27 21:13:46
incognito

"Tāpēc jau kristietība ir tik populāra, jo tajā pašam cilvēkam nekas nav jādara - Jēzus visu jau ir padarījis, to tikai jāpaņem."

Tas ir Tavam līmenim neabilstošs pārspīlējums. Skaidrs, ka Kristietībā cilvēkam ir jādara ļoti daudz. Bet jādara tas, kas tiešām jādara. Rūpējies par savu garīgo izaugsmi un rūpējies par līdzcilvēku. Bet pats savus grēkus izpirkt un tos sev piedot Dieva tiesas kontekstā cilvēks nevar, tādēļ ar to viņam nav jānoņemas.

Bet tas jau ir offtopiks.
Pavasara balss
# Iesūtīts: 2010.06.27 21:16:09
incognito
Bērnu pabalsti un bērnudārzu vietas ir visai nozīmīgs faktors izvēles brīdī par vai pret bērnu, bet tas tomēr nav noteicošais.
Turīgajā Vācijā, kur ir gluži labas nodokļu atlaides vecākiem, samērā labas bērnu naudas un vajadzības gadījumā arī atbalsts īres un apkures maksai, dzimstība tomēr ir ļoti zema, līdzīga mūsējai.
Tātad iemesls rietumu civilizācijas izmiršanai arī fiziski ir meklējams tomēr kur citur - varbūt egocentrismā, ģimenes saišu pakāpeniskā atslābšanā, hedonismā un galu galā - neticībā nākotnei?
incognito
# Labojis incognito: 2010.06.27 21:39:05
Pavasara balss
Nu vispār esmu lasījis, ka dzimstības līmenis ir cieši saistīts ar bērnu mirstības līmeni. Ja tas samazinās, tad ne uzreiz, bet pēc kādām 2-3 paaudzēm samazinās arī dzimstība.
Gnidrologs Nu, no ekonomiskā viedokļa eiropiešiem ir izdevīgāk, ka bērni dzimst un aug 3.pasaules valstīs, tur notiek dabiskā atlase un labākie atbrauc uz eiropu strādāt neprestižos darbos un nodrošinot ar sevis maksātiem nodokļiem eiropiešu pensionāru vecumdienas.
Aivars
# Iesūtīts: 2010.06.27 21:53:28
incognito
Nu ir gan dzirdēts daudz racionālāks pētījums, proti, demogrāfiskais vilnis atkārtojas ar vienas paaudzes intervālu. Tā teikt, tie, kas normālā bariņā auguši paši labprāt bērnu pulciņu audzina, un tie, kas lepnā vientulībā audzināti, reti kad vairāk par vienu atvasi spēj ieredzēt. Tā teikt, egoistu un altruistu paaudžu maiņa...
incognito
# Labojis incognito: 2010.06.27 21:57:06
Aivars
Nu īstenībā nevar teikt, ka cilvēku sugai kopumā būtu kādas demogrāfiskas problēmas. Cik mūsu tagad ir - drusku pāri 7 miljardiem, vai ne?
Precizējums: Vikipēdija saka, ka pēc amerikāņu statistiķu aplēsēm 2010. gada 27.jūnijā bija 6,829,800,000 cilvēku.
vilks
# Iesūtīts: 2010.06.27 22:38:18
"попытки создать союз креста и государства, как это делается у вас в России, – шаг назад от цивилизации"

nezinu, vai gluži solis atpakaļ, tomēr domāju, ka baznīcas un valsts adekvāta nenošķiršana rada ļoti daudz problēmu. piemēram, arī dažas no minētajām "ļaunajām lietām", kas notiek Eiropā. Piemēram, ja valsts un baznīca ir nošķirtas, tad kādā veidā viena domubiedru grupa var ielauzties kādas neatkarīgas reliģiskas organizācijas rituālos, tos izjaucot un nesaņemot par to nekādu sodu? (tas par tiem homoseksuālistiem, kas "pieprasīja" Vakarēdienu) domāju, ka tas ir tiešas sekas valsts baznīcai, kad visiem valsts pilsoņiem "pienākas" visi baznīcas rituāli. pie valsts pilsoņu pakāpeniskas sekularizēšanās no valsts un baznīcas nenošķiršanas rodas visvairāk problēmu.

ja baznīca vairāk sevi apzinātos kā patstāvīgu neatkarīgu organizāciju (ne no šīs pasaules?), tad daļa problēmu atkristu vai kļūtu nebūtiskas.

un vēl
«Практикующих христиан уже давно меньшинство, – с горечью говорит представитель Ватикана падре Федерико Ломбарди. – Церковь идет против мэйнстрима (главного течения) в обществе. Теперь каждый имеет свою правду. «Все позиции равны, ни у кого нет привилегий, и ты не можешь претендовать на единственную истину», – вот то, что твердят людям массмедиа. Нет власти, нет авторитета, нет правды, нет света и нет института, который имел бы право учить и наставлять».

principā tas izklausās pēc baznīcas žēlošanās par to, ka tai vairs nav monopols uz cilvēku vērtībām un viedokli. nu, Jēzus nekad nav solījis, ka baznīcai būs monopols, ka visi to mīlēs un cienīs. tieši otrādi - baznīcai ir jābūt pretī meinstrīmam, jo meinstrīms iet pazušanā (skat platos vārtus). Un monopoltiesības uz visu lietu noteikšanu, kā rāda Eiropas pieredze, baznīcai diez ko nav gājis labumā. un rada sliktas sekas joprojām.

tādā ziņā Latvijas baznīcām ir priekšrocība un iespēja šo kļūdu nepielaist un laicīgi nepieļaut pārmērīgu valsts un baznīcas saplūšanu.

"Все социальные битвы католическая церковь проиграла давно и безвозвратно, она не удержала общество под своим контролем."


Nu kā lai saka. Baznīcas uzdevums nav turēt sabiedrību zem kontroles, bet gan sludināt evaņģēliju. Varbūt tā arī ir baznīcas lielākā problēma - ka tā nezināmu iemeslu dēļ mēģina turēt sabiedrību zem kontroles, nevis sludināt evaņģēliju.

Tādā ziņā es arī veltītu baznīcas spēkus nevis sabiedrības pārveidošanas mēģinājumiem: valsts finansējuma iegūšanai baznīcas pasākumiem, ticības mācības dabūšanai skolās par katru cenu, kaut kādu likumprojektu dabūšanai cauri (piemēram, par ģimenes vērtību - bet ko dod likums vai ieraksts satversmē, ja vairums sabiedrības domā un dara ko citu?), bet gan autentiskas evaņģēlija sludināšanas veicināšanai - tādu kristīgu vadītāju audzināšanai draudzēs, kas bērniem, pusaudžiem un pieaugušajiem varētu dot patiesi kristīgas dzīves piemēru. Cilvēki nekļūs par kristiešiem un nedzīvos morāli labu dzīvi tādēļ, ka mums izdosies izmainīt likumus, kas viņiem neļaus būt amorāliem. Cilvēku dzīves maina Kristus, kad viņi viņu ir iepazinuši - un Kristu viņi var iepazīt tikai caur mūsu personīgu mīlestību un iesaistīšanos.

Līdz ar to kopumā es domāju, ka faktus varbūt tai rakstā žurnāliste uzrāda adekvāti (lai gan nav nekādu atsauču, kas krietni mazina manu uzticību viņai), bet interpretē pilnīgi garām. Ja pareizticīgā baznīca Krievijā cer, ka viņa "noturēs sabiedrību zem kontroles", tad viņa dziļi maldās, un agri vai vēlu būs tai pašā vai līdzīgā bedrē kā tagad Eiropa
Merlins
# Iesūtīts: 2010.06.27 23:52:10
Ctulhu

Man liekas, ka par abortiem ir vērts uztraukties jebkurā gadījumā.

incognito

Redz, tā jau ir viena mūsdienu Eiropas iezīme, ka tādus jautājumus kā aborts vērtē no lietderības vai citādi pragmatiska aspekta. Kaut gan runa ir par viena cilvēka nogalināšanu pēc otra cilvēka izvēles. Par komfortablo individuālismu jāpiekrīt, ka nosliece uz to cilvēkiem ir vienmēr. Taču rakstā runa ir par to, ka tagad, ar postmodernismu tā ir ieguvusi valdošās ideoloģijas pozīciju civilizācijas kanonā.
felix [87.110.86.111]
# Iesūtīts: 2010.06.28 00:32:38
Gnidrologs vai tad `protoembrijam` pēc dzimumakta (attiecīgo šūnu savienošanās) Dievs nepiešķir dvēseli utt.?
Mārtiņš
# Iesūtīts: 2010.06.28 01:11:49
Merlins
Vai ir idejas kā šo Rodas forumu izmantot Evaņģēlija sludināšanai un kristīgās Eiropas vērtību paušanai?
masiks [212.93.96.2]
# Iesūtīts: 2010.06.28 08:23:32
felix [87.110.86.111]
Un ja nepiešķir? Ko tad?

. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 ... 16 . 17 . >>

:: Pievienot komentāru

Autors: 
  • Lai iekopētu autora vārdu,nospied uz tā.
  • Reģistrēti lietotāji var rediģēt tekstus vēlāk.
Bold FontItalics fontUnderlineStrike OutSubscriptSuperscriptFont colorTeletypeHorizontal LineE-mail linkhyperlinkListsimies
Atlikušas 1000 zīmes

 Lapas redaktors:redaktors@lelb.lv; Copyright © 2006 LELB, created by MB Studija
Šajā stundā bijuši 36 , pavisam kopa bijuši: 36393