atpakaļ uz mājaslapu
E-pasts:  Parole: atcerēties mani reģistrētiesaizmirsu parolimeklēt
Diskusijas Par kristīgu dzīvi Gavēnis
normundo
Iesūtīts: 2010.02.26 13:59:11
Vai tā ir tiesa, ka gavēņa laikā svētdienās var negavēt?
. 1 . 2 . >>
AutorsZiņas teksts
tex-mex [87.110.85.177]
# Iesūtīts: 2010.02.26 19:47:20
jā. jebkurš izņēmums apstiprina likumu.
dassy [80.232.251.116]
# Iesūtīts: 2010.02.26 19:52:09
pēc pareizticīgiem un citiem kristīgiem:
jā, jo Kristus svētdienā Augšāmcēlās
sica . [78.84.153.254]
# Iesūtīts: 2010.02.26 19:57:48
Pr. Cakuls ar nesen skaidroja, ka svētdienas piem. katoļi skaita laukā no gavēņa, jo tā ir Kunga Augšāmcelšanās diena, kas dominē pār vsiiem gavēņiem. bet to vai kāds to skaita iekšā gavēnī vai nē, ir katra paša ziņā
Valentīnis
# Iesūtīts: 2010.02.26 20:02:05
normundo
ja grūti atieties no gavēņa un atkal atsākt, tad labāk gavē svētdienu arī!
Saulespuķe
# Labojis Saulespuķe: 2010.02.26 20:25:51
normundo
Daļēji tiesa, jo svētdiena vienmēr ir Kristus Augšāmcelšanās diena, svētdienā Lielais gavēnis ir atvieglots nevis nav vispār.

Piem., ja piecās nedēļas dienās stingrākais gavēnis svārstās gradācijā no tikai ūdens vai viena ēdienreize no termiski neapstrādātiem produktiem (trešdiena, piektdiena) līdz silts veģetārs ēdiens bez "taukuma" (t.i., pat bez augu eļļas), tad sestdienā un svētdienā ir silts veģetārs ēdiens ar augu eļļu. Tāpat arī tiek saglabāta proporcionalitāte ēdienreižu skaitam - ja trešdien, piektdien tās nav nevienas vai viena, tad 1;2;4 - divas, bet sestdien un svētdien trīs (resp. tik, cik parastā laikā normāli).
Valentīnis
# Iesūtīts: 2010.02.26 20:29:50
Saulespuķe
vai to pati praktizē?
Saulespuķe
# Labojis Saulespuķe: 2010.02.26 20:33:13
Ar Dieva žēlastību eju tai virzienā, gadu no gada mēģinot kaut ko rijīgajai un paverdzināt kārajai miesai uzteikt vairāk un stingrāk! Gājis visādi, esmu arī aplauzusies, tamdēļ pilnīgi piekrītu, ka gavēt ir jāmācas un ir jāievēro pakāpenība.
armilo
# Iesūtīts: 2010.02.26 20:57:49
Saulespuķe, strikti ievērojot gavēni galvenais lai necieš ticība. Vispār jau pāris gadus Latvijas valsts ir parūpējusies par gavēni visa gada garumā. Tapēc Latvijas kristiešiem šajā gavēnī es ieteiktu ēst visu, ko Dievs devis. Un šajās 47 dienās, no pelnu dienas līdz lieldienām, iedziļināties Jēzus Kristus ciešanās, nāvē un augšāmcelšanās par mums nabaga grēciniekiem. Ne mēs gavēt mākam, ne atgriesties no grēkiem. Lai Dievs dod iedziļināties un tā pa īstam saprast, ko Kristus priekš mums ir darījis. Kad kristietis to sapratīs, tad gavēnis būs viegls un pašsaprotams.
Saulespuķe
# Iesūtīts: 2010.02.26 21:17:35
armilo
Strīdēties vai pierādīt neko negrasos. Katrs lai rauga pats, kam sekot, - Baznīcas tūkstošgadu pieredzei vai savai individuālai sapratnei.
normundo
# Labojis normundo: 2010.02.26 21:58:04
Paldies par atbildēm!

Sakiet, bet gavēt var ne tikai ar pārtiku. Ja gavē, teiksim, atsakoties no cigaretēm, čipsiem, saldumiem, vai teiksim atsakoties no Interneta vai TV.

Vai svētdien tad ir pārtraukums un var to visu izmantot un tas nebūs gavēņa pārkāpums vai izgāšanās?
Saulespuķe
# Labojis Saulespuķe: 2010.02.26 22:26:13
normundo
Gavē ar visām maņām, "vēderatturība" ir tikai viena no gavēņa daļām.
Acis un ausis - tieši caur šo lielākoties cilvēks saskaras ar kārdinājumiem. Mute - savukārt caur šo it bieži aktīvi grēko.
Acu gavēnis - kā pirmie cilvēki sagrēkoja, ar iekāri uzlūkojot aizliegto augli, tā mūsdienu cilvēki gavēnī dara pretējo - acīm ieslēdz atturības režīmu no jebkādām acu izklaidēm.
Ausu gavēnis - kā reiz Ieva klausījās kārdinātāja vārdos, tā šodien gavēnī arī ausīm max atturības režīms, sākot no klausāmo izklaižu ierobežošanas, beidzot ar ikdienas pļāpu izslēgšanas no ikdienas "ēdienkartes".
Mutes (runāšanas) gavēnis - Ieva ielaidās disksijās ar kārdinātāju, tamdēļ šodien nopietnāk domā, ko runā!

"Ja gavē, teiksim, atsakoties no cigaretēm, čipsiem..." - cīņa ar netikumiem ir ikdienas darbs, ne specifiski gavēņa lieta, kurā labprātīgi atsakās no visnodaļ labām lietām!

No "gavēņa pārkāpumiem vai izgāšanās" vienkāršāk pasargāties, ja gavēni uzņemas atbilstoši savai pieredzei un ticības mēram, ievērojot pakāpenību, piem., sākotnēji trešd. vai piekt. nosakot kā dienas , kurās atsakās no gaļas, tad var kāpināt - šajās dienās atsakot arī piena poduktus utt. Var gavēni kāpināt pēdējās 2 gavēņa nedēļās - Ciešanu laikā.

armilo
" Lai Dievs dod iedziļināties un tā pa īstam saprast, ko Kristus priekš mums ir darījis. Kad kristietis to sapratīs, tad gavēnis būs viegls un pašsaprotams." - 50% no šī pilnīga taisnība - par pašsaprotamību! Par vieglumu noteikti ne - pat Jēzum gavēnī gribējās ēst!

armilo
# Iesūtīts: 2010.02.27 01:21:50
Normundo, atsacīšanās no pārtikas, un lietām, kas tevi kalpina, ir gavēņa mazsvarīgākā daļa. Svarīgākais gavēnī ir 1) atjaunot attiecības ar Kristu, un 2) veikt tuvāk mīlestības darbus. Ja Tavs gavēnis ir sakārtots pareizi pēc prioritātēm, tad arī gaļas neēšana atraisīs Tavas lūgšanas, un pacels tās debesu augstumos.
dassy [80.232.251.116]
# Iesūtīts: 2010.02.27 01:25:44
gavēt gavēšanas pēc ir slikti...
gavēt dēļ ticības ir labi...
Ingars
# Iesūtīts: 2010.03.01 12:19:58
Nez, ka gavē ta gavē - svētdienas vai darbdienas, tas nav tik būtiski, būtiski ir tiekties pēc mērķa un tas ir vēl dziļāka sadraduzība ar Dievu

1 Sauc pilnā balsī, neviena nesaudzēdams! Lai tava balss skan kā bazūne, un liec pie sirds Manai tautai tās pārkāpumus un Jēkaba namam tā grēkus!
2 Tie izjautā gan Mani ik dienas, it kā tie vēlētos izprast Manus ceļus kā tauta, kas mīl taisnību, kas nav atstājusi sava Dieva patiesību, kas nav noliegusi sava Dieva tiesības un kas prasa no Manis taisnības tiesu un gaida ar nepacietību, ka Dievs tai tuvosies.
3 Kādēļ mēs gavējam, viņi saka, un Tu to neredzi? Kādēļ mēs mērdējam savu miesu, un Tu to neievēro? - Padomājiet tomēr: tai dienā, kad jūs gavējat, jūs veicat tomēr visas savas darīšanas un piespiežat arī visus savus strādniekus darīt savu darbu.
4 Padomājiet vēl: jūs gavējat, lai būtu nesaskaņas un nevienprātības un lai rupji varētu laist darbā dūres; jūs negavējat tā, ka jūsu balss būtu dzirdama debesu augstumos.
5 Vai tāda gavēšana lai Man patiktu, vai tā ir tāda diena, kad cilvēks patiesi sagādā savai miesai ciešanas? Kad cilvēks nokar galvu kā niedri, kad apvelk maisu un sēd pelnos - vai tu to vari saukt par gavēšanu un par tādu dienu, kas Tam Kungam patīk?
6 Vai drīzāk tā nav gavēšana, kāda Man patīk, proti: kad atraisa jūga važas, kad tos, kam pāri nodarīts, atlaiž svabadībā un noņem no viņu pleciem ikkatru jūgu?
7 Vai ne tā? Kad tu savu maizi lauz izsalkušam un nabagus, kas bez pajumtes, uzņem savā namā; kad tu redzi kailus un tos apģērb un neatraujies no sava tuvāka,
8 tad tava gaisma atmirdzēs kā rīta blāzma, tava atdzimšana notiks ātrāk, tava taisnība ies tavā priekšā, un Tā Kunga godība tevi pavadīs.
9 Kad tu sauksi, Tas Kungs tev atbildēs; kad tu sauksi pēc palīdzības, Tas Kungs sacīs: redzi, še Es esmu! Kad tu izbeigsi savā vidū visu varmācību, zemiskuma pilno norādīšanu ar pirkstiem un visas ļaunās runas,
10 kad tu izsalkušam atvērsi savu sirdi un paēdināsi apbēdinātu dvēseli, tad tava gaisma atspīdēs tumsībā, un tava tumsa būs kā gaiša pusdiena.
11 Un Tas Kungs tevi vienmēr vadīs un paēdinās tavu dvēseli arī tukšās vietās un stiprinās tavus locekļus, ka tu būsi kā auglīgs dārzs un kā ūdens avots, kurā ūdens neizsīkst.
12 Tu uzcelsi vecās posta vietas, tu atjaunosi agrāko cilšu pamatus, un tevi sauks par plaisu pielīdzinātāju un par apdzīvojamu vietu atjaunotāju.
13 Kad tu atturi savu kāju no sabata pārkāpšanas un nedari Manā svētā dienā pēc savas patikas, bet nosauc dusas dienu par svētu prieku un par Tā Kunga svēto dienu un to turi godā, neizlietodams to saviem ceļiem, sava veikala nokārtošanai un tukšām valodām,
14 tad Tas Kungs būs tavs prieks, Es tevi vadīšu zemes augstumos un tev došu tava tēva Jēkaba mantojumu, jo Tā Kunga mute tā ir runājusi.
Jošs Mulders
# Iesūtīts: 2010.03.01 12:54:04
Gavēņa laikā vispār var negavēt!
Šerpais Ancis
# Labojis Šerpais Ancis: 2010.03.01 13:33:13
Jošs Mulders
Skaidrs, ka var negavēt! Kristus tak visu padarījis! Un mums - ka tik ticība sirdī! Tas nekas, ka to no malas var redzēt tik gudru runu plūdos!...
Negavēsim gan - būsim kristīgāki par pašu Kristu, kas ir gavēņa piemēra iedibinātājs!
Jošs Mulders
# Iesūtīts: 2010.03.01 13:47:02
Šerpais Ancis, dīvains tev spriešanas veids...
Šerpais Ancis
# Iesūtīts: 2010.03.01 13:52:22
Vien zobgalīgs, kad dzirdu valodas, ka ticības dzīvē var nedarīt to un nedarīt šo.

P.S. Ja nopietni, protams, ka ir izņēmumi, kas gavēnī negavē - slimie, topošās māmiņas (ja tas apdraud veselību), mazi bērni - bet tā ir minoritāte, pārējie gan savu spēju un pieredzes robežās gavē, tas ir pašsaprotami.
Ingars
# Iesūtīts: 2010.03.01 13:58:18
Šerpais Ancis

Škiet, runa ir par gavēšanas laikiem - vecās derības laiki ir atcelti un jaunajā derībā mums ir tā brīvība pašiem izvēlēties
Jošs Mulders
# Iesūtīts: 2010.03.01 14:01:36
es tev pateicos, Dievs, ka es neesmu tāds kā citi cilvēki - laupītāji, ļaundari, laulības pārkāpēji vai arī kā šis Mulders. Es gavēju divreiz nedēļā un maksāju desmito tiesu no visiem saviem ienākumiem.

Sveetiigu, Anci, tev gaveeshanu!

Cik viegli tomeer shos ticiibas gigantu uzpuusto sveetumu paarbaudiit!

:: Pievienot komentāru

Autors: 
  • Lai iekopētu autora vārdu,nospied uz tā.
  • Reģistrēti lietotāji var rediģēt tekstus vēlāk.
Bold FontItalics fontUnderlineStrike OutSubscriptSuperscriptFont colorTeletypeHorizontal LineE-mail linkhyperlinkListsimies
Atlikušas 1000 zīmes

 Lapas redaktors:redaktors@lelb.lv; Copyright © 2006 LELB, created by MB Studija
Šajā stundā bijuši 125 , pavisam kopa bijuši: 1917