atpakaļ uz mājaslapu
E-pasts:  Parole: atcerēties mani reģistrētiesaizmirsu parolimeklēt
Diskusijas Par mīlestību Mīli savu...
Mulders
Iesūtīts: 2007.07.02 12:04:10
Tuvāko vai Ienaidnieku?
AutorsZiņas teksts
Mulders
# Iesūtīts: 2007.07.02 12:09:31
Gribēju parunāt par mīlestības baušļa izpausmi praksē. Manuprāt šodien Velns ir viltīgi pagriezīs "mīli savu ienaidnieku" bausli pret pašiem mīlētājiem. Vismaz Eiropā to var ieraudzīt ļoti viegli. Pēc holokausta pasaulē, kad visejošākais status ir upura statuss, ir ļoti kruta visur un visos veidos izrādīt "mīlestību" pret svešiniekiem. Taču, kad tiek aizmirsts bauslis par tuvākmīlestību, tad mīlestība pret svešinieku kļūst par nodevību.
Ja mēs atceramies seno Israēlu, tad tur gan ir bauslis pret svešinieku izturēties labi un godīgi, taču pavēle pret savu tuvāko bij vēl augstākas... tu savu tuvāko nevarēji paverdzināt ilgāk par 7 gadiem, tev bij jaatdod viņa pēdējie ķīlas svārki līdz vakaram, nobeigušos dzīvnieku tu nevarēji lietot uzturā, bet varēji pārdot svešiniekam! Te mēs redzam ka mīlestība pret tuvāko ir primāra. Attieksmē pret svešinieku un ienaidnieku tiek prasīta arī mīlestība, taču tā neatceļ pirmo bausli!

Šodienas Eiropā mēs (jā jā mēs, jo mēs ievēlam tos parlamentus) esam gatavi paši savus brāļus un māsas nozākāt par netolerantiem tumsoņām un jau liekam cietumā, jo viņi nepietiekami mīl mūsu ienaidniekus.

Kaut kas nav kārtībā ar šo Kristus baušļu izpratni un izpildi! Kad beidzot mūsu tuvākais tiešām būs mūsu tuvākais un tikai pēc tam sekos tie, kas ārā?
kaut..
# Iesūtīts: 2007.07.02 12:20:02
Mulder neizpratu lietas būtību?
es teiktu izdevīgāk ir savu ienaidnieku pateisīt par savu tuvāko... un mīlēt savu tuvāko.. (palasi Salamana pamācības)
Mulders
# Iesūtīts: 2007.07.02 12:29:36
kaut... lietas būtība slēpjas tajā, ka Eiropa pārprot šo pavēli un vārda tiešā nozīmē spiež savus tuvākos mīlēt savus ienaidniekus, nepadarot tos par saviem tuvākajiem, bet atļaujot tiem būt ienaidniekiem! Eiropa nav sapratusi Kristus pavēli un Velns to ir sagrozījis. Un sēdināt mācītājus cietumā par to ka viņi sludina Dieva Vārdu (bauslību) ir tikai ziediņi. Tu redzēsi "domu policiju" un Orvels liksies īsta pasaka.
diletants
# Iesūtīts: 2007.07.02 13:27:42
Diez vai "Eiropa" vispār šādi kādu klasificē- ienaidnieks un tuvākais, mīlestība un naids. Vai Eiropa vispār domā par Kristus pavēlēm? Vienkārši ir dažādas grupas- kuru darbības tiek "laicīgi` un tiesiski regulētas. Tad ir jautājums par leģitīmo pamatu "piespiest" kādu darīt vai nedarīt to un to. Nu nez vai pie tā, ka prioritāte ir "svešinieku" interešu aizsardzība, var vainot holokausta nosodījumu. Var to uztvert brīžiem kā pārspīlētu un neproporcionālu (aizmirstot, piemēram , arī citu tautu ciešanas totalitāro režīmu gados) , tomēr kurš tad īstenoja holokaustu? Ja nebūtu tā veicēju, nebūtu arī seku novēršana. Ir jautājums, vai vispār valsts pārvaldē var tā iedalīt- ienaidnieki un draugi. Valsts iekšienē- demokrātijā- vairāk vai mazāk konkurējošas intereses- it kā visiem kopīgas, tomēr niansēs un līdzekļos atšķirīgas. Ārpolitikā- pragmatisms ir visai populārs, ko gan līdzēja skaisti domātā Tautu Savienība, kas pieļāva to pašu holokaustu u.c. notikumus, kas ievadīja II Pasaules karu? Nu un Eiropa arī cenšas radīt ko līdzīgu zināmajam "atvērtās sabiedrības" modelim- lai panāktu dažādu, pat naidīgu sabiedrības un interešu grupu nevardarbīgu līdzpastāvēšanu. Tas, ka šādā veidā -aizstāvot kādu ļoti šauru un mazskaitlīgu grupu intereses var aizskart vairākuma vēlmes- jau ir cits jautājums, kāpēc tad šāda situācija ir. Vai maz tas ir vairākums, ja reiz pieļauj tādu situāciju? Ja ir- kāpēc neaizstāv savas intereses? Nav iespēju? Nevēlas? Šeit arī saikne ar tādu, kā ideālo pārvaldes modeli- laikam šeit uz zemes nav tāda un arī nebūs. Vai labāk būtu, ja Eiropā valdītu teokrātisks režīms, kā piemēram, Irānā, kas par savu misiju uzskatītu iznīcināt kādu zināmu valsti- skaidri nodalot, kur ienaidnieks, un kur savējie? Un pie tam jau Eiropas valstis arī ir visai dažādas. Pat tās, kuras ir ES dalībvalstis.
Mulders
# Iesūtīts: 2007.07.02 13:33:25
diletants, nu tur tas prikols, ka tāds "savs tuvākais" vairs nepastāv Eiropā. Senāk vismaz vēl runa varēja iet par ģimeni, bet šobrīd arī tas tiek iznīcināts, līdz ar to, tas kurš šodien ir "tavs tuvākais", tas rīt jau ir marginālais! Un vienojošais ir kaut kāda abstrakcija "cilvēktiesības" bez jebkādiem "cilvēkpienākumiem"!
Balss
# Iesūtīts: 2007.07.02 14:10:33
Mulderam pilnīga taisnība - Rietumeiropā deformēta kristīgās tuvākmīlestības doma ir pārtapusi par plašu, izplūdušu tolerances saukli. Jebkurš, kas uzdrošinās būt netolerants pret skaļākajiem "upuriem", kļūst par vajājamu un apspiežamu ienaidnieku. Tas savukārt veicina sabiedrības radikalīzēšanos, jo, jūtot netaisnību pret vairākuma domām, neizglītotais mazākums sāk rīkot varmācīgus protestus, kas izvirst par rasistiskiem un citāda veida uzbrukumiem atsevišķām personām. Tātad šīs tolerances augļi ir rūgti un pretāji gribētajam.
kaut..
# Iesūtīts: 2007.07.03 12:08:23
a man tādc jautājums: vai kristietim var būt ienaidnieki? Kā vien Grēks un sātans...??
Un vēl: vai mīlēt nozīmē vienmēr kaļauties???
Kristofers
# Iesūtīts: 2007.07.03 12:57:31
Sātana kalpi ir kristiešu ienaidnieki, neatkarīgi no tā, vai kristieši grib šādus šajā pasaulē varenus ienaidniekus vai negrib.
Mirga
# Iesūtīts: 2007.07.03 13:06:44
Drusku mulsina diskusijas tēma. Par abiem ir teikts: mīliet!
Un vispirms prasās pēc skaidrības par to, kas ir mans tuvākais, jo – tas var būt arī mans ienaidnieks.
Mulders
# Iesūtīts: 2007.07.03 13:09:59
Mirga, no kā muitnieki un ķeniņi ņem muitu un nodokļus... no saviem bērniem vai no svešiem?
Mirga
# Iesūtīts: 2007.07.03 13:16:49
Vai otrs var aizstāt pirmo? Un vai var izdarīt secinājumus pirms pamatjēdziens nav skaidrs?
Mulders
# Iesūtīts: 2007.07.03 13:23:56
Mirga, tur tā problēma sākās, kad sāk pamatjēdzienus definēt. Mūsdienās jau normāli parunāt nevar, pirms neesi veselu traktātu par pamatjēdzieniem definējis!
Vai tad nu tu nezini "tuvākais" definīciju... Kristum kāreiz to jautāja.
Mirga
# Iesūtīts: 2007.07.03 15:28:07
Nē, Mulder, nu mēs runājam viens otram garām. Es nemeklēju nekādu sevišķo definīciju. Un viss Tevis un pārējo dalībnieku tālāk teiktais man ir saprotams, un es daļēji varu tam pievienoties, tomēr domāju, ka tas nenoved pie atbildes sākotnējam jautājumam. Varbūt tomēr derētu vēlreiz atkārtot, ka mans tuvākais ir tas, kam mana palīdzība ir vajadzīga. Personīgi, tieši un konkrēti.
Un ko ar to iesākt nekristīgā vidē?
- Plašāk un visu kopumā Tu noteikti vari labāk pateikt.-
Mulders
# Iesūtīts: 2007.07.03 15:34:57
Mirga, nu lūk... un izrādās, ka Eiropā daudz svarīgāk un daudz "tuvāks" ir homoseksuāļi, nevis bērnu un vecu cilvēku veselība. Ka eiropā daudz "tuvāks" ir Islams, kuru abižo, nekā pašu Kristietība, kas nīkuļo un izčākst. Eiropā tuvāka šķiet Krievija, nekā pašas Eiropas valstis! Nu tā kaut kā. Viss ir ačgārni!
diletants
# Iesūtīts: 2007.07.03 16:01:58
Nezinu, nav jau tā gluži ka Eiropa ir tāds monolīts veidojums. Un par savu labklājību jau nu eiropieši neaizmirst parūpēties. Kāpēc islamu svarīgi neapbižot-tirgus tomēr, darbaspēks arīdzan. Krievija- arī tirgus, enerģijas piegādātājs un vienlaikus daļai eiropiešu komunisms un sociālisms ir visai tīkams- zināmas nostaļģiskas atmiņas. Homoseksuālisms- nav jau tā, ka Eiropā nerūpētos par bērnu un vecu cilvēku veselību. D-Amerikā, DA-Āzijā un Āfrikā zīdaiņu mirstība ir ievērojami un krietni augstāka un paredzamais dzīves ilgums krietni īsāks. Tomēr tā ir cilvēka grēcīgā daba - atrast visādus attaisnojumus.
Pārdomātājs
# Iesūtīts: 2007.07.04 22:05:17
Ir teikts - lūdziet Dievu par tiem, kas jūs vajā! Svētījiet un nenolādiet! To mēģinu praktizēt. Bet, protams, tas ir daudz vieglāk nekā pagriezt otru vaigu...
Varbūt
# Iesūtīts: 2007.11.21 21:55:36
Nezinu, kā domā un rīkojas Eiropā...man svarīgi ir tas, kā es rīkošos konkrētā situācijā. Varbūt ir jāskatās pašiem uz sevi?
KarotesNav
# Iesūtīts: 2007.11.22 09:24:59
Mīlēt nenozīmē izdabāt. Mīlēt ir vēlēt labu visiem. Narkomānam vēlēt atbrīvoties no narkotikām, nevis piegādāt tās viņam par velti.
Balss
# Iesūtīts: 2007.11.22 11:34:37
KarotesNav
Pilnīgi piekrītu. Bet ne tikai - vēlēt labu, bet arī - darīt labu.
Janis Diekonts
# Labojis Janis Diekonts: 2007.11.22 22:49:54
KarotesNav piekrìtu
Tēma ir slēgta, jūs nevarat iesūtīt komentārus

 Lapas redaktors:redaktors@lelb.lv; Copyright © 2006 LELB, created by MB Studija
Šajā stundā bijuši 71 , pavisam kopa bijuši: 36939