atpakaļ uz mājaslapu
E-pasts:  Parole: atcerēties mani reģistrētiesaizmirsu parolimeklēt
Diskusijas Par kristīgu dzīvi Par kristīgiem protesta veidiem pret notiekošo draudzē un baznīcā
vilks
Iesūtīts: 2009.11.11 07:52:46
Kāpēc ir tā, ka cilvēki, ja viņiem kaut kas šķiet aplams draudzē vai baznīcā un viņi nejūtas spējīgi to ietekmēt, kā vienu no ļoti populāriem protesta veidiem izvēlas neiešanu uz baznīcu?
Vai vismaz izmanto to par argumentu, tipa - ja jūs tā, tad es uz baznīcu vispār vairs neiešu.

Kāpēc tā notiek un vai ir labāki veidi, kā kristietim protestēt pret lietām, kas viņam/i šķiet nepareizas mācītāju un citu baznīcas un draudzes vadītāju lēmumos?

diskusija kristiešiem. nekristieši var izteikt viedokli, ja tas nozīmīgs diskusijas kontekstā, tomēr jautājumus par visu iespējamo lūdzu nekristiešus uzdot citur.
AutorsZiņas teksts
vilks
# Iesūtīts: 2009.11.11 07:54:09
Šis jautājums man radās, lasot komentārus pie kasjauns.lv raksta par sieviešu ordināciju. Bet vispār šie argumenti ir dzirdēti ari agrāk - pie mācītāju maiņām, situācijās, kad kāds mācītājs kādam ne to pateicis vai līdzīgās situācijās.

Vai jums ir kāda pieredze vai domas šai jautājumā?
skolniekss
# Labojis skolniekss: 2009.11.11 10:40:20
Nu man ir cits iemesls, kāpēc šobrīd neeju uz draudzi. Es nevaru izlīgt ar kādu cilvēku. Un kamēr to nebūšu izdarījis tikmēr uz draudzi neiešu. Bet kas sludina Dieva vārdu un izdala sakramentus vai tā būtu sieviete, vai vīrietis. Tas mani neuztrauc. No tā manā uztverē nemainās ne vārds, ne sakramenti. Svarīgs ir tas, kas nāk ārā no manīm, nevis citiem... . Rakstos ir daudz rakstīts - tev nebūs... Vai to arī izpildām ?
Bet arī kā protests varētu būt neiešana. Jo vai tad Dievs ir tikai baznīcā? Cilvēks, kas meklē Dievu To nekad nepazaudēs...
Mārtiņš
# Labojis Mārtiņš: 2009.11.11 10:42:47
Pirmkārt, man ir aizdomas, ka cilvēki ļoti reti kad cenšas ietekmēt notiekošos procesus. Un situācijās, kad kaut kas notiek ne tā kā patīk, tikai saka, ka nevar ietekmēt, ka nav jēgas, ka viss jau nolemts utt. Tas nav kaut kas unikāls vai specifisks baznīcai un draudzēm, tā ir vispārīga sabiedrības domāšana. Protests kā universāls risinājums (neiešana uz baznīcu, neiešana uz vēlēšanām, kaut kā nedarīšana utt.).

Jautājums būtu, kāpēc arī baznīcā valda šāds bezcerīgums un nolemtība? Protests ir tāda cīņas forma, kas, manuprāt, galīgi neiederas baznīcā. Jo protests necīnās PAR, protests ir apsūdzība.

Tāpēc man nepatīk pats nosaukums `protestanti`, jo vēsturiskā jēga sen ir zaudējusi aktualitāti, palicis tikai apzīmējums, kas atstāj spēcīgu nospiedumu daudzu cilvēku domāšanā. Šķiet, arī reformācijas apzīmējums savu laiku ir izdzīvojis, laiks ir saprast, ka ev. luteriskā baznīca ir stabila, patstāvīga baznīca, kura savu jēgu un spēku smeļas Kristū nevis kādos neveiksmīgos cilvēku veidojumos vai kļūdās (kurus ir nepieciešams reformēt).

Varbūt jāieklausās, ko Jēzus ir mācījis, piem., Lūk. 6:
27 Bet jums, Saviem klausītājiem, Es saku: mīliet savus ienaidniekus, darait labu tiem, kas jūs ienīst,
28 svētījiet tos, kas jūs nolād, lūdziet par tiem, kas jūs kaitina.
29 Kas tevi sit vienā vaigā, tam pagriez arī otru, kas ņem tavu apmetni, tam neliedz arī savus svārkus.

Visbiežāk ienaidnieks ir tēls, kas sēž mūsos. Paklausot Jēzum šis ienaidnieka tēls mēdz izplēnēt, netīkamais mācītājs, kuru uzskata par naidnieku un pret kuru gribas protestēt izrādās pilnīgi normāls cilvēks, kurš vienkārši ir cits.
masiks [212.93.96.2]
# Labojis redaktors: 2009.11.11 10:58:47
šķiet, vilks bija domājis pretējo piemēru - viena dāma neiet uz baznīcu dēļ tā ka sievietēm tur nav ļauts sludināt, ij tas šķiet netaisnīgi.

Upsss... tā dāma Esse ņēma mazlietiņ plašāk.:

Esmu ticīgā,bet uz baznīcu eju tikai tad,kad tā ir tukša.Mācītāju vārdi nesaskan ar darbiem,liekulība pār visu,neērti paliek klausīties,kauns.Daudzi mācītāji,kā piemēram , ... ar savu izvirtību un divkosību degradē baznīcu.es aicinu sievietes ignorēt šo baznīcu,jo Dievs ir visur to lūgt var arī mājās.

tātad - cilvēkam nepatīk konkrētais mācītājs(vīrietis) ij tāpēc viņš neiet uz baznīcu. Ko darīt?
Mārtiņš
# Iesūtīts: 2009.11.11 11:11:32
masiks [212.93.96.2]
kopš kura laika baznīca ir tāda iestāde, kuru ir leģitīmi mainīt laji?
IMHO ir tikai 2 risinājumi - vai nu pieņem tādu kā ir un nāc, vai nepieņem un nenāc!


Un ko tad es teicu? Vai ne to pašu?

Tb - Luters jau ar neizmainīja katoļu baznīcu. Vienkārši no turienes aiztinās un uzcirta savu.

Luters izmainīja pašu Baznīcu jeb draudzes (kas arī veido Baznīcu). Piederība RKB vai Lutera darbības rezultātā nedefinētai organizatoriskai (laicīgai) kopienai, bet tagad - luteriskajām baznīcām (konfesijām), ir otršķirīga.
skolniekss
# Labojis skolniekss: 2009.11.11 11:17:23
Mulders Lai jau paliek...
Svētais
# Iesūtīts: 2009.11.11 11:52:05
Ja kristietis nevar būt kādā draudzē noderīgs ar savu kalpošanu, tad tas varētu būt viens no iemesliem, kāpēc cilvēks maina draudzi. Ne vienmēr tāpēc viņš ir pret draudzi vai vadību. Jo ne visas draudzes pilda visas Kristus miesas funkcijas-slimo apciemošana, cietumnieku apciemošana, sociālais darbs, evaņģelizācija, apustuļu darbs, skološana utt. ( milzum daudz ir dažādu kalpošanu Rom.12nod. un 1.Kor. 12 nod.)

Ja esmu aicināts kādā no kalpošanām, un mana draudze to neveic man ir diezgan pamatots iemesls meklēt draudzi kurā to veic( bet ne vienmēr protams tā) Uzskatu, ka ir nepareizi mainīt draudzi sīku doktrinālu atšķirību pēc, jo visas draudzes ir nepilnīgas. No otras puses, ja vienā draudzē es saņemu 20 % no Dieva sludinātā Vārda un citā piem., 60 % no visa Dieva padoma, kāpēc , lai es nezivēlētos to vietu, kur saņemu garīgo barību, kas mani stiprina vairāk, atbrīvo un palīdz manā dzīvē. Ja uz kādu draudzi eju tikai pienākuma pēc uzskatu, ka tas nav pareizi. Protams, ir vajadzīga kristiešu sadraudzība, lai varētu kalpot viens otram ar mīlestību, tāpēc draudze kā tāda ir absolūti nepieciešama katram kristietim.

Bet , ja kāds aiziet rūgtuma pēc, tad tas nav pareizi, jo ne mācītājs, ne vadība nav mirusi par tevi, un tev ir jāpiedod un jāatgriežas savā draudzē.
Mārtiņš
# Iesūtīts: 2009.11.11 11:52:39
kuru katoļu baznīcu tad viņš izmainīja? Kura katoļu baznīca kļuva savādāka?

Visas tās draudzes, kuras tika reformētas.
Informācijai - LELB ir katoliskās (=vispārējās) Baznīcas draudze. RKB ir Romas katoļu baznīca.

>>Un ko tad es teicu? Vai ne to pašu?
>tātad nenākt uz baznīcu ir bezmaz vienīgais risinājums, ja nevēlies kompromisus ar savu sirdsapziņu?


Varbūt pārpratu tevi.
Risinājums ir ... risināt. Neiešana nav risinājums. Kristīgs risinājums sākas ar pazemību, apsūdzība ir viens no pēdējiem soļiem.
Ingars
# Iesūtīts: 2009.11.15 13:27:22
Svētais
Ja runa ir par fundamentālām doktrīnām, kas tīri atkarīgs tikai no mācītājiem, nu piemēram - draudzē netiek pasniegts vakarēdiens vai arī netiek pasludināta absolūcija, tad ir vērts padomāt par konfesijas maiņu, jo šīs nu ir tās, lietas, bez kurām kristīga draudze nevar pastāvēt nemaz, tās ir kalpošanas, caur kurām Kristus kalpo draudzei. Starp citu - te akmens tjipa evaņģēlisko draudžu dārziņā, jo tie, kuri sevi sauc par pilna evaņģēlija draudzēm bieži vien vai nu dažreiz garām ejot vai arī pilnīgi aizmirst par evaņģēlija pasludināšanu šādā veidā, kur turklāt vēl ir pielikts paša Kristus apsolījums - kam jūs grēkus piedosit, tiem tie būs piedoti arī debesīs

ja runa ir par slimo apciemošanu, cietumnieku apciemošanu, sociālais darbs, evaņģelizācija, apustuļu darbs, skološana - tad visupirms jāuzdod nevis jautājums "kāpēc tā visa nav", bet gan "ko es varētu darī lietas labā" un sākt arī paralēli lūgt par to
Sicilia Lemingoviča
# Iesūtīts: 2009.11.15 15:51:08
tāpeč, ka es domākju, ka cilvēki bieži vien [patiešām neko nevar izmainīt draiudzē, tāpēc vairs neiet....
labākajā gadījumā cilvēki atrod jaunu draudzi, bet....
tas, ka cilvēkam kaut kas nepatīk nenozīmē, ka 3 citiem, tas nepatīk tāpēc ietekmēšana nav iespējama kā tāda....
Francisks
# Iesūtīts: 2009.11.16 01:43:01
Vajag gavēt.uzvilkt maisu un kaisīt pelnus uz galvas.
Un lūgt,lūgt un vēlreiz lūgt par to.
Bet var nākt arī klajā ar konkrētiem priekšlikumiem-var gadīties,ka ieklausās.
Adonika
# Iesūtīts: 2009.11.16 09:35:09
Vai vismaz izmanto to par argumentu, tipa - ja jūs tā, tad es uz baznīcu vispār vairs neiešu.

Kāpēc tā notiek un vai ir labāki veidi, kā kristietim protestēt pret lietām, kas viņam/i šķiet nepareizas mācītāju un citu baznīcas un draudzes vadītāju lēmumos?

Ja cilvēks vispār neiet uz baznīcu tāpēc, ka viņam tajā kas nepatīk, tad tas viennozīmīgi runā par tā cilvēka personīgajām problēmām. Ir tādi, kam nekur nav labi.
Ir normāli, ka kādam var būt pretenzijas un viņš tās var arī izteikt (cilvēcīgi, neuzspiežot savu viedokli), bet ja sākas manipulēšana un aizmuguriska aprunāšana tad tā jau ir dumpība, par kuru daudziem Bībelē smags sods nāca. Atceramies kaut to pašu Korahu, ko zeme aprija. Ir vesela kategorija, ka ceļo pa draudzēm, jo nekur nevar ierakstīties. Manuprāt ir pietiekoši liela daudzveidība un piedāvājums, lai katrs varētu atrast sev piemērotāko draudzi. Un vēl vairāk - es ticu, ka Dievam ir savs viedoklis par to, kurā draudzē konkrētam cilvēkam būtu vislabāk, tāpēc šajā jautājumā svarīgi meklēt Dieva gribu nevis pēc personīgajām ambīcijām vadīties.
Dāvids ir teicis ļoti vērtīgus vārdus par to, ka katrs pats savu nomaldīšanos neredz, un Dievs ir skaidri izteicies par paklausību vadītājiem. Pārējais jau ir sirds attieksmes jautājums un lepnība daudz ko mēdz izpēlēt.

nepaklausība ir kā buršanas grēks, un stūrgalvība ir līdzīga elku kalpošanai un dievekļu turēšanai mājās
vilks
# Iesūtīts: 2009.11.16 10:45:35
ai, beidzam oftopiku.
Adonika
# Iesūtīts: 2009.11.16 10:56:46
masiks [212.93.96.2]
Es tikai cenšos Tev paskaidrot, ka pie vislabākās vēlēšanās Tev iztrūkst spēja saprast kristietības lietas, lai kā necenstos uzskatīt savādāk. Tas, protams, nedara Tevi par sliktāku vai labāku.
Bet uzmest lūpu arī ir Tava personīgā izvēles opcija.
quordle [14.226.64.136]
# Iesūtīts: 2024.03.22 05:13:16
I gained a lot of knowledge from reading your site, and if you want to have more interesting experiences, you should educate yourself on previous video games. Playing with you in the past is something I am looking forward to! word wipe

:: Pievienot komentāru

Autors: 
  • Lai iekopētu autora vārdu,nospied uz tā.
  • Reģistrēti lietotāji var rediģēt tekstus vēlāk.
Bold FontItalics fontUnderlineStrike OutSubscriptSuperscriptFont colorTeletypeHorizontal LineE-mail linkhyperlinkListsimies
Atlikušas 1000 zīmes

 Lapas redaktors:redaktors@lelb.lv; Copyright © 2006 LELB, created by MB Studija
Šajā stundā bijuši 41 , pavisam kopa bijuši: 34410