atpakaļ uz mājaslapu
E-pasts:  Parole: atcerēties mani reģistrētiesaizmirsu parolimeklēt
Diskusijas Par kristīgu dzīvi Svēto Rakstu autoritāte
Amelly
Iesūtīts: 2009.03.18 12:17:30
Nezināju īsti, kurā sadaļā likt, tādēļ lūgums moderatoram pārvietot tēmu, ja nepieciešams.

Man ir pārdomas par Svēto Rakstu autentiskumu un autoritāti. Kā kristietei un luteriskās baznīcas loceklei, man nevajadzētu būt šaubām par Dieva Vārda patiesumu. Un tomēr, īpaši pēc Dreina "ievads Jaunajā Derībā" izlasīšanas, man ir daudz vairāk jautājumu, nekā atbilžu. Kāpēc ebreju Tora ir apjomīgāka par VD, kāpēc katoļi savā Bībelē izmanto vēl vismaz pāris grāmatas un kā iespējams nodalīt praviešu, evaģēlistu, apustuļu personīgo pārdzīvojumu, atklāsmi un īsto notikumu gaitu no drukātās (daudzkārt tulkotās) mūsdienu versijas. Nerunājot nemaz par to, ka daudzi notikumi un skaidrojumi ir tik daudznozīmīgi, ka dažādi teologi un mācītāji tos bieži vien skaidro atšķirīgi.
AutorsZiņas teksts
Amelly
# Iesūtīts: 2009.03.18 12:28:53
Gribētu uzzināt jūsu komentārus un versijas!
Amelly
# Iesūtīts: 2009.03.18 12:41:17
Ctulhu
To jau es tā kā nojaušu, bet jautājums ir par autoritāti un autentiskumu, jo viens no protestantisma pamatpilāriem ir ticība Vārdam. Arī dievkalpojumu centrā ir Vārds, kas gan jāatzīst, mani vienmēr ir mulsinājis luterāņu dievkalpojumos. Jo ilgākais laiks tiek veltīts ne jau Rakstu lasījumiem, bet mācītāja interepretācijai
-Jona-
# Labojis -Jona-: 2009.03.18 13:53:48
Amelly

Autentiskums tāds, ka Sv.Raksti sevi apliecina paši - pravietojumu piepildīšanās, ticīgo liecības (līdz pat galēji brīnumainām) utt. utjpr. Saskaitīts, ka VD ir pavisam 332 pravietojumi, kas attiecās uz Jēzus dzīvi un piepildījušies burtiski, kur nu vēl visi parējie.

Vai tik svarīgi, ka katoļiem ir par kādu grāmatu vairāk, viņiem faktiski ir vēl vairāk - viss tas, ko pieņemts saukt par Tradīciju. Jo ārpus Rakstiem taču vienalga paliek neskaitāmas vēlāk dzīvojošo Svēto liecības, kas tāpat taču no Dieva, tak ne jau apustuļi vienīgie pēc Kunga gribas darbojās/dzīvoja.
Svarīgi , ka ir tāds Pamats, kas no visiem kristiešiem akceptēts un visu sekojošo nu ir ar ko salīdzināt, dažas atšķirības tur neko nemaina.

Mulders
# Iesūtīts: 2009.03.18 20:02:07
Amelly, ļoti silti iesaku par šo parunāties ar savu mācītāju, jo tu jau sāc šaubīties un izrādi neizpratni vēl nenoskaidrojusi pat terminus!

Tora ir pat mazāka par JD, ne tikai par VD jebkurā izpildījumā...
Tora ir 5as Mozus grāmatas un tās ir iekļautas jebkuros mūsdienu un ne tikai mūsdienu Bībeles kanonos.

Šķiet, ka īstenībā tu domā Tanaku, kas ir Ebreju VD grāmatas.

Varbūt, ja tiešām tevi tas interesē, tad par Tanaku lasi šeit
http://en.wikipedia.org/wiki/Hebrew_Bible

Protestantu Bībeles kanons ir veidojies no JD grāmatām un VD ebreju grāmatām. Katoļu un Pareizticīgo kanoni atšķirās no Protestantu kanona tikai ar VD grāmatām. Par RKB precīzi uz sitienu nepateikšu, bet Pareizticīgo kanonu definē Septuaginta, tas ir Grieķiski tulkotā VD un vēl šādi tādi texti.

Protestantu viens no argumentiem ir tāds, ka VD kanonu noteica paši Ebreji, kad Kristieši vēl zem galda ar lietussargu staigāja, tā kā RKB tehniski vispār nemaz nav teikšana par šo kanonu.

Intereses pēc vari palasīt to pašu Makabeju grāmatu, kas ir RKB kanoniskā grāmata... un tās beigas un tad spried pati, vai tā var rakstīt Dievs... no sērijas "Nu ko varēju to uzrakstīju, ņemiet par labu kā nu sanāca... "

Bet... tu uzdevi pārāk daudz jautājumus, lai tos īsi un kodolīgi atbildētu... Tāpēc tiešām, labāk ej pie sava mācītāja un palūdz izskaidrot kas un kāpēc ir veidojies!

Protams draudzeni Gūgli vari palietot, tur var atrast daudz arī dažkārt nopietnus textus par to, kā veidojies JD un VD kanons!

Ja iesi dziļāk, tad uzzināsi ka arī šis kanons nav tā viendabīgs... piemēram ticīgie neveido doktrībnas no Aukstās Dziesmas, savukārt interpretācijā Pāvila Vēstules skaidro Jāņa Atklāsmes grāmatu nevis otrādi...

Ari to vajadzētu varēt izskaidrot mācītājam, ja vien viņam ir atbilstoša izglītība, kas Latvijā manuprāt izpildās.


Ja tā rupji, netīri un primitīvi, tad VD kanons ir pārņemts no Ebrejiem, savukārt JD kanons veidojās pirmajos gadsimtos un tas notika tā... pats par sevi, kad Sv. Gars caur draudzi darbojoties to veidoja... Bij apmēram šādi kritēriji (tas nav nedz precīzs, nedz pilnīgs saraksts)

1. Autorība - kas ir autors.
2. Grāmatas izplatība - vai to lietoja dievkalpošanā visos laikos un visur
3. Vai tā ir bijusi apstrīdēta (piemēram, Atklāsmes grāmatu, Jēkaba vēstuli, Pētera 2o vēstuli, Jāņa 2,3 nemaz sākumā nelietoja un nebij vienprātības)
4. Vai vēsts ir konsekventa un viendabīga (tas ir nav pretrunas)

Tā piemēram interpretatīvais virziens ir apmēram šāds

4i Evanģēliji skaidro visu. Tie nosaka kontextu, pamatu un ir galvenais doktrīnas avots
Pāvila vēstules ir nākamās
Apustuļu Darbi
Jāņa 1 un Pētera 1 Vēstule
Šīs ir tā sauktā Homolegomena - Tu nekļūdīsies, ja šīs izmantosi kā doktrinālo avotu un šīs ir kanons kanonā!

Viss pārējais JD seko tālāk. Tā ir tā sauktā - Antilegomena. Šīs grāmatas ir pieņemtas Baznīcā un ticīgie to pieņem kā Dieva Vārdu, bet šīm nav tāda pati doktrinālā autoritāte kā Homolegomenai. Šīs ir tā sauktā Antilegomena. Interpretējot šīs ir jāņem primāri Homolegomenas teiktias. Antilegomenu nedrīxt pretstatīt Homolegomenai, bet tā ir tai jāpakļauj. Citādi iepīsies blēņas.

Šīs blēnas var novērot gan ikdienā gan pat arī šeit, kad veidojas sektas, kas, piemēram Atklāsmes Grāmatas kaut kādus simbolus un atziņas lieto kā doktrinālo pamatu un tām pakļauj, piemēram Pāvila Vēstules... Rezultātā sanāk kurioza situācija, kuru tu varētu iegūt arī tad, ja, piemēram Mozus grāmatas pakļautu Aukstās Dziesmas vai Sālamana Pamācību atziņām. Tad iegūst ačgārnu bildi un viss sajūk!

Bet tā teikt... netici man, ej pie mācītāja, lai viņš tev to visu skaidro!

Arī tevis nosauktā grāmata nemaz tik slikta nav...

Balss
# Iesūtīts: 2009.03.18 22:13:15
Ctulhu
Nez, vai tev kā pārliecinātam ateistam bija piedienīgi Baznīcas lapā tā izteikties cilvēkam, kas meklē atbildes saviem jautājumiem...
Kristofers
# Iesūtīts: 2009.03.19 13:40:30
Liekiet Ctulhu mierā! Tas ko viņš pateica ir tas pats, ko par Bībeles izcelsmi teiktu liberālie teologi, piem., Bencingers: "Ievads Vecajā Derībā". Daudzos eksemplāros pieejama LU TF bibliotēkā.
Tas Pats
# Iesūtīts: 2009.03.19 20:19:42
"Nekad jebkuru "autoritāti" nesauc par patiesību, bet tikai patiesībai ir tiesības būt par autoritāti"/kāds zinātājs/
Mulders
# Labojis Mulders: 2009.03.19 22:36:11
Tad lūk, kāpēc man nav autoritāšu- patiesībai nav autoru.

A kā būtu, ja pati Patiesība inkarnētos un tavā priekšā nostātos? Piekam tev IR autoritāte, pietam viena no vissliktākajām, kāda cilvēkam var būt - Viņš Pats!
Mulders
# Iesūtīts: 2009.03.19 23:21:27
Olita, tieši tapēc pasaulē ir tik daudz šaizes, ka katrs sevi uzdod par patiesības mēru!
Balss
# Iesūtīts: 2009.03.20 16:23:52
Olita
Evolūcijs pie tevis Dzīvo kā ģimenes loceklis,
Ko tas īsti nozīmē - kāds ģimenes loceklis? Kā vecmamma vai kā bērns, kas jāuztur un kas drusku palīdz saimniecībā?
Kā brālis, kas pelna un piedalās dzīves uzturēšanā?
Kā vīrs vai "draugs", kurš dzīvojas tāpat vien - kurš tev ir dzīves izdaiļošanai ?...
Aivars
# Iesūtīts: 2009.09.01 22:05:07
Amelly
Mulders visai sakarīgi atbildēja. Ieklausies un liec aiz auss!
p.l.studente dassy
# Iesūtīts: 2009.09.02 00:29:59
manprāt Tev Amelly vajadzētu psmeklēt vēsturē... konsilā, kad un kāpēc tieši tās grāmatas ir Bībelē un ne citas!
Tēma ir slēgta, jūs nevarat iesūtīt komentārus

 Lapas redaktors:redaktors@lelb.lv; Copyright © 2006 LELB, created by MB Studija
Šajā stundā bijuši 154 , pavisam kopa bijuši: 4774