atpakaļ uz mājaslapu
E-pasts:  Parole: atcerēties mani reģistrētiesaizmirsu parolimeklēt
Diskusijas Par Baznīcu Starpkonfesiju dialogi
Mulders
Iesūtīts: 2009.01.08 11:06:51
Šeit tāda doma ienācās prātā!

Bieži man šķiet ir teoloģijās un konfesijās visādas lietas, kas ir nosauktas dažādos vārdos, bet būtībā ir viens un tas pats... Jeb savādāk, kādreiz no šī nosaukuma tiek izsecināts kaut kas cits, nekā oriģinālie autori ir domājuši! Tas nereti kļūst par konfesijas "externālo brendu" - tas ir tas, kā lietu saprot jebkurš, kas ir ārpus konfesijas, un ja tas atšķirās no iekšējās izpratnes, tad ir grūti sarunāties un veidot dialogu, jo pietrūxtās šīs jēdzieniskās būtiskās izpratnes par ko tad īsti iet runa!

Sekojošs ir piemērs, ko es pamanu mūsu brāļu Luterāņu rindās, bet ko dziļāk parokot un parunājot ar Pareizticīgajiem (un ir pamatotas aizdomas, ka tas pats ir ar RKB) sapratu, ka Luterāņi bieži pārprot šo lietu!
. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 ... 18 . 19 . >>
AutorsZiņas teksts
Mulders
# Iesūtīts: 2009.01.08 11:14:08
Tas ir šis jautājums par Altāra Sakramentu kā upuri...

Nezkaitāmas reizes un arī es, savā laikā to izpratu tā, ka RKB un Pareizticīgie to saprot kā "atkārtotu upuri"... Tas ir, ka no jauna tiek Dievam dots upuris, kā VD, kad katru gadu jauns upuris ar jaunu efektu, kā rezultātā cilvēks tiek atbrīvots no grēkiem vai kādas citas Garīgas lietas saņem no Dieva.
Luterāņi tādējādi abām šīm konfesijām pārmet to, ka tās it kā noraida Kristus vienreizējā upura pietiekamību!

Taču kādā sarunā ar Pareizticīgajiem viņi iedeva CITU perspektīvu uz šo pasākumu... es tam vienalga nepiekrītu, bet tas kardināli maina šo primāro argumentu! Es tiešām neesmu pārliecināts, vai RKB adepti tam piekrīt, šis ir tas, ko man kāds Pareizticīgais pastāstīja un skaidroja!

Ka jā... tas kas notiek pie altāra vakarēdiena IR tas pats Kristus "bezasiņu upuris"... taču tas nav JAUNS vai ATKĀRTOTS... bet tas pats upuris kas notika pirms 2000 gadiem. Tas ir, ka Kristus upuris trascendē laiku un telpu, un šodien esot klāt pie Altāra ticīgie ir līdzdalīgi tieši tajā pašā notikumā, kas notiek pirms 2000 gadiem... ka Kristus Upuris it kā izplešās telpā un laikā bezgalīgi aptverot un šķīstot ikvienu kas ir līzdalīgs šā upura mielastā...
Tas VD katreiz jauns auns jāņem un jaapēd, lai cilvēks būtu līzdalīgs konkrētajā upurī... Taču tā kā mūsu jērs ir perfekts un nemirstīgs, tad ēdot viņu šodien mēs ne ar ko neatšķiramies kā tie, kas piedalās upurmielastā pirms 2000 gadie, tādējādi rodas šī "Viens Upuris Pār Visiem" visos laikos un vietās...

Manā izpratnē tas ir kaut kā tā kā "pieslēgšanās trascendentālam mūžīgam notikumam", jo ši Luterāņu apsūdzība "atkārtots Upuris" paredz, ka Upuris ir ieslēgts laikā/telpā... bet Pareizticīgie uzsver, ka Kristus Darbs trascendē laiku un telpu, protams, to arī ietverot...

Tas tikai tāds piemērs tam, ka ne vienmēr mēs perfekti saprotam ko tad īsti otri māca, jo mēs nemaz nezinām... Luterāņu skolās Luterāņi māca luterāņus par to ko Katoļi māca! Katoļu skolās Katoļi māca par to ko Luterāņi māca... Sanāk zirgi un knīpstangas... Bet ja piesēžās un dekonstruē visu pa detaļām un sāk pārdomāt un ieklausīties, tad var izrādīties, ka viss, kas mūs šķir ir mūsu pašu birkas, nevis Gars!

p.s. es šeit neaicinu uzreiz ar RKB sakampties, vai kā... tikai norādu, ka tā "ieklausīšanās" dažkārt dod interesantus ieskatus... un ceļ gan vienus gan otrus!
S.R...
# Iesūtīts: 2009.01.08 11:39:45
jā, tā ir. mēs par to(Vissvētāko Sakramentu) kaut kad pavasarī jau runājām.
lai varētu kādu mīlēt to ir jācenšas saprast. uz to mēs esam aicināti, kā katoļi, tā pareizticīgie, tā luterāņi un baptisti, tā hariki un vasarsvētku draudzes. lai Dieva mīlestība kas ir mūsu vidū ir par liecību pasaulei.
ja kas, katoļi jau labu laiku sevi neuzskata par kādu ekskluzīvu konfesiju kurai vienīgai pieder Kristus.
Mulders
# Iesūtīts: 2009.01.08 11:50:38
S.R. manuprāt, tad stipri palīdzētu, ja Vakarēdienu nevis sauktu par upuri, bet gan par līzdalību pie upura! Bet nu tas tā... ilgi acīmredzot bij jārunā, lai man šitais dabrauktu. Starp citu šāds skatījums uz Vakrēdienu man nešķiet kaut kāds īpaši ķecerīgs... Prosto ārkārtīgi nu nepierasts lai galvā ietūcītu... galvakauss tad spiež!
S.R...
# Iesūtīts: 2009.01.08 12:12:52
Mulders
pareizi tu saki, paši katoļi(tie, kas nav izglītoti teoloģijā) reizēm nezin kas tiek domāts zem viena vai otra(iespējams, novecojuša) Baznīcas mācības nosaukuma. tad arī sākas visādi pārpratumi, neizpratne un noliedzoša attieksme. tās starpkonfesionālās attiecības ir smalka padarīšana - tajās labāk lai gudri cilvēki runājas.
man pietiek ja varu teikt - Mulders ir Dieva bērns un man par to ir prieks.
Mulders
# Labojis Mulders: 2009.01.08 12:19:04
ja varu teikt - Mulders ir Dieva bērns un man par to ir prieks.

Mulders priekā savicina ausis...
Pa pusei laimīgais Jony
# Iesūtīts: 2009.01.08 12:26:27
Mans pieticīgais viedoklis ir, ka visas konfesijas ir nepilnīgas savā izpratnē, un strīdēties par to, kam taisnība, ir muļķīgi, bet tiešām nepieciešams dialogs un tolerance
izlog. Esere [95.68.44.121]
# Iesūtīts: 2009.01.08 12:32:41
Pa pusei laimīgais Jony
redzi, ja mēs saprotam, ka Dieva pilnīgā Atklāsme ir pats Jēzus Kristus un Svētie Raksti tad mums ir pietiekami bagāts izziņas materiāls - ja palīgā nāk Sv. Gars, izglītība, baznīcas tradīcijas - tad tā lieta nemaz tik nepilnīga nav. pēc pilnības ir jātiecas.
Pa pusei laimīgais Jony
# Iesūtīts: 2009.01.08 12:39:09
izlog. Esere [95.68.44.121] Ha...bet tu jau nonāc pretrunā, sakot, ka pēc pilnības jātiecas...tur jau tas cundurs, ka daži uzskata sevi par pilnīgiem(atziņā)
Mulders
# Iesūtīts: 2009.01.08 12:57:30
Starp citu te interesanta lieta... kur kāreiz meditācijai ir vieta.

Mums ir doktrīna X un doktrīna Y no dažādām konfesijām, mēs tās nevaram salīmēt... Izlasām visādus textus krustām šķērsām un vienalga nelīmējas..> Nu dabīgi, mēs nosecinām, ka doktrina Y ir fufels, jo mēs esam doktrīans X piekritēji, un vai tad mēs varam kļūdīties. Bet ja mēs nekļūdamies, tad Y ir fufels...

TAČU... un te meditācija baigi palīdz, kāpēc neapsēsties budistiskā mierā un napdomāt šo lietu no viedokļa it kā tas būtu koāns... Kā apēst kūciņu (doktrīna X) un tai pat laikā to ielikt kabatā (doktrīna Y)... Varbūt neatrisināsim, bet vismaz būsim meklējuši. Un Dievs jau toč apsolīja, kas meklē tas atrod!

Un ja izrādīsies, ka vaina nav doktrīnā, bet valodā vai vienkārši nepareizā fontā... tad Dievs jau par to parūpēsies... Jeb, vismaz pats sev būsi noskaidrojis ka tu tomēr nekļūdies... bet neviens nevarēs tev pārmest, ka necenties saprast...

Taču domāju, ka vienu kārtīgu Lauvas Devu doktrinālo kašķu var atkost sēžot lotosa pozā 3cm virs zemes fudzijamas virsotnē!
S.R...
# Iesūtīts: 2009.01.08 13:43:21
ir ļoti grūti būt absolūti objektīvam. tas principā pat nav iespējams. tādēļ centīsimies cik spēsim lietas izprast - pārējo pazemīgā cieņā paciest.
paskatisimieskasnubuus [78.84.1.186]
# Iesūtīts: 2009.01.10 03:01:37
pareizticiigajiem nemaz nav taada jeedziena kaa transcendence..muldermulder buusi runaajis ar pareizticiigajiem kuri savu ortodoxiju nemaz nepaziist..
S.R...
# Iesūtīts: 2009.01.10 08:55:06
paskatisimieskasnubuus [78.84.1.186]
a vot nekas nebūs.
mani īpaši nesatrauc tas, kas pareizticīgajiem ir vai nava. es esmu katole un man ar to pietiek. un ja tu esi tik gudrs/a tad varētu mūs pārējos vienkārši apgaismot - nevis pamest kā kaulu suņiem - ņer,ņer,ņer... fu,tu - nesmuki kaut kā.
paskatisimieskasnubuus [78.84.1.186]
# Iesūtīts: 2009.01.10 18:06:28
ko runaa ka nekas nesatrauc?runaa bet nezin par ko hii
S.R...
# Iesūtīts: 2009.01.12 10:31:19
paskatisimieskasnubuus [78.84.1.186]
runāju intereses pēc - nu un kas tad tur tiem pareizticīgajiem ir? apgaismo lūdzu nezinošos.
vai arī tu runāji tāpat vien? tāpēc lai paspīdētu... lūk, es zinu! a ko tad īsti tu zini,a? tā arī nepateici.
Aiko_Saule
# Iesūtīts: 2009.01.18 19:48:29
Mulders Apsveicu - esi ļoti labi sapratis Īstenībā, ka esi arī pareizi atreferējis šajā forumā. Protams vēl varu papildinat - ka priesteris tajā laikā ir JHVH - jo tikai JHVH var kaut ko pilnīgi upurēt - un klātesošie draudzes locekļi arī ir JHVH - jo draudzes locekļi ir JHVH daļas citiem vārdiem Kristus mistiskās miesas locekļi, jo vienīgi JHVH eksistē un ir. Arī Tu Mulderi esi daļa no JHVH. Sātans kārdināja kļūt par JHVH - par to nav jākļūst - Tu jau esi JHVH pēc substances. Daudziem šis fakts nav atklāts - ir noslēpums, bet kuriem ir atklāts - tie zina un loģiski saprot - kā ir iekš JHVH. Tempļa es tur neredzēju - jo JHVH vija viņos un viņi bija iekš JHVH - we are one !!! un JHVH grib`, lai mēs viņa kalpi - atklātu visiem JHVH tādu, kāds tas ir - ejot un sludinot šo prieka vēsti. Jo tie, kas sapratīs - tie rīkosies, kā JHVH saskaņā ar JHVH baušļiem - viena JHVH valstība. Dzenieties pēc šīs valstības - JHVH mudina - tas ir labi un taisnīgi - dzīve bez ciešanām un mokām - brīvībā iekš JHVH - svētlaimīga mūžīgā dzīvošana ! JHVH - ir labais Yeeeee
Mirga
# Iesūtīts: 2009.01.18 22:45:44
Mulders (2009.01.08 11:50)
manuprāt, tad stipri palīdzētu, ja Vakarēdienu nevis sauktu par upuri, bet gan par līzdalību pie upura!

Un ja tad vel talak pameditetu par: lidzdaliba pie upura ?
Balss
# Iesūtīts: 2009.01.18 23:03:09
S.R...
man pietiek ja varu teikt - Mulders ir Dieva bērns un man par to ir prieks.
Man tieši tāpat, nomainot Mulders pret S.R. un citiem nopietniem kristiešiem!

Man jau sen kaut kur nabas rajonā ir tāda sajūta, ka Dievam mūsu tik svarīgās atšķirības liekas kā bērnu spēlītes ap smilšu kūciņām.
Tiem, kas ir Kristū (lai cik trūcīga un nepilnīga ir mūsu katra personīgā un arī konfesionālā izpratne), ir vissvarīgākais kopīgais pamats - Kristus vārdi: Nevienu, kas pie manis nāks, es neatstumšu.
Ilārs Plūme
# Iesūtīts: 2009.01.19 14:44:29
Labdien!

Interesanta diskusija!

Balss, visu cieņu Jūsu uzskatiem, bet man Jūs diemžēl ir jāapbēdina. Redziet, cilvēku nelaime ir tā, ka viņi ļoti bieži cenšas ielasīt Bībelē to, kas tur nav rakstīts. Tā diemžēl ir noticis arī šoreiz, jo Kristus nav teicis šādus vārdus: "Nevienu, kas pie manis nāks, es neatstumšu". Viņš saka nevis ikvienu, kas pie manis nāks ar saviem pieņēmumiem, maldīgajiem uzskatiem utt., Es neatstumšu, bet gan "bēdīgos un grūtsirdīgos", tas ir, tos, kas nāk pazemīgi`, pieņemot Viņa mācīto patiesības mācību. Par citiem Kristus vairākās vietās saka - ejiet nost no Manis! Es jūs nepazīstu! - un tamlīdzīgas lietas.
Vienkārši Jony
# Iesūtīts: 2009.01.19 14:52:40
Ilārs Plūme Tad jautājums tāds...pie kuriem tad ir tā Viņa mācītā patiesības mācība. To, ka viņa ir pie Kristus , es saprotu, bet kuri ir tie , kas Viņu pārstāv patiešām patiesībā?
Mulders
# Iesūtīts: 2009.01.19 14:56:07
Jony, pie ikviena, kas sludina šo mācību skaidri un nesagrozīti... Kā jau Ilārs noteikti piekritīs - Baznīca ir tur, kur Dieva Vārds tiek skaidri pasludināts un Sakramenti pareizi izdalīti!
. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 ... 18 . 19 . >>

:: Pievienot komentāru

Autors: 
  • Lai iekopētu autora vārdu,nospied uz tā.
  • Reģistrēti lietotāji var rediģēt tekstus vēlāk.
Bold FontItalics fontUnderlineStrike OutSubscriptSuperscriptFont colorTeletypeHorizontal LineE-mail linkhyperlinkListsimies
Atlikušas 1000 zīmes

 Lapas redaktors:redaktors@lelb.lv; Copyright © 2006 LELB, created by MB Studija
Šajā stundā bijuši 103 , pavisam kopa bijuši: 9510