atpakaļ uz mājaslapu
E-pasts:  Parole: atcerēties mani reģistrētiesaizmirsu parolimeklēt
Diskusijas Par mūsu attiecībām ar tautiešiem ārzemēs Diplomātiskais protokols
Juris Saivars
Iesūtīts: 2008.10.01 20:10:54
LELBA X Sinodē (notika 2002. gadā Toronto) LELB pārstāvēja Latvijas un Rīgas arhibīskaps Jānis Vanags.
LELBA XI Sinodē (2005. g. Milvokos) LELB pārstāvēja tās kanclere Helēna Andersone.
Nākošajā, LELBA XII Sinodē (š.g. Vašingtonā) LELB pārstāvēšot mācītājs Andris Krauliņš, pēc LELB štatu saraksta - LELB Garīgā personāla un draudžu lietu daļas vadītāja vietnieks.

Tātad - LELB ir pazeminājusi savu pārstāvniecību prominentākajā LELBāL forumā no savām pirmajām (garīgajām un laicīgajām) amatpersonām līdz 2. pakāpes institūciju (skat . LELB struktūras shēmu šai pašā mājas lapā) ierēdņiem ... diplomātiskā valodā tas nozīmētu: attiecību pasliktināšanos līdz to praktiskai iesaldēšanai.
. 1 . 2 . 3 . >>
AutorsZiņas teksts
Juris Saivars
# Iesūtīts: 2008.10.01 20:12:08
Nu, par to, ka LELB galīgi nerespektē LELBāL aizdomas jau bija sen, bet kāda nepieciešamība bija to nodemonstrēt tik uzskatāmi?
Voldemārs
# Iesūtīts: 2008.10.01 22:31:24
Juri Saivar!
Vai nevar būt tā, ka tas ir diplomātisko nianšu zināšanas robs? Vai arī nevīžība?
Balss
# Iesūtīts: 2008.10.02 00:26:20
Juris Saivars
Vai tik nav tā, ka tu saskati smalkas diplomātiskas nianses un daudznozīmīgas vēstis tur, kur to nav? Vai tad te ir lielvalstu pokeris jeb brāļu un māsu attiecības?
Varbūt ka augstāka ranga (it kā no ranga kas diži atkarātos) personas ir aizņemtas? Vai varbūt delegāts vislabāk spēs atbildēt uz tiem jautājumiem, kādi šobrīd ir visaktuālākie Baznīcā un par ko varētu būt interese mūsu brāļiem un māsām aiz okeāna?
Juris Saivars
# Labojis Juris Saivars: 2008.10.02 01:27:35
Ja nevīžība ir konsekventa ... tad varbūt tas ir robs.
Pēdējā LELB sinodē LELBaL arhibīskapam E. Rozītim pat vārdu apsveikumam neesot devuši. Jā jau jā – liela aizņemtība, saspringta dienaskārtība ... pieņemt sveicienu pieklātos „māsu un brāļu” attiecībās kaut vai elementāras pieklājības dēļ, par augstu diplomātiju nemaz nerunājot.
Par LELB aktuālajiem jautājumiem jau ir paskaidrots, ka tā ir bona fide lieta un kā tādi arī jāpieņem. Aizokeāna brāļiem un māsām būtu bijis interesanti iepazīties ar kādu no jaunajiem bīskapiem – tas tiešām būtu aktuāli. Ja tā vietā kāds viņiem mēģinās stāstīt, kā LELB grib ieguldīt naudu ASV finansu tirgos fondos ... Это было бы смешно, если б не было так грустно
Balss
# Iesūtīts: 2008.10.02 16:21:24
Juris Saivars
Pēdējā sinodē vārds netika dots NEVIENAM no viesiem. Droši vien būtu bijis nesolīdi kādu tomēr uzskatīt par vienlīdzīgāku par citiem.

viņiem mēģinās stāstīt, kā LELB grib ieguldīt naudu ASV finansu tirgos ...
Aicinu beigt atkārtot netā klīstošās blēņas par ieguldīšanu ASV tirgos. Lūdzu, izlasi - citās diskusijās tas jau ir izrunāts līdz apnikumam.
Juris Saivars
# Iesūtīts: 2008.10.02 17:03:26
Balss
tev par prieku izlaboju no *tirgiem* uz *fondiem* ...
Vispār demagoģija tev padodas labi, tikai esi uzmanīgāka ar asociāciju ķēdēm - nevajag kvazikristīgiem "brāļiem un māsām" tūdaļ blakus likt orvelisko "cūku vienlīdzību" ... gudra Oļiņiete tā nedarītu
Balss
# Iesūtīts: 2008.10.02 17:11:00
Juris Saivars
Tavai retorikai es līdzi netikšu. Un apvainot tevi tā, kā tu apvaino mani, arī negribu.
Tikai LELB līdzekļu ieguldīšana tirgos , tikpat kā fondos ir tavs maldinošs apgalvojums (negribu to saukt par melīgu, jo tu jau šos melus neesi izdomājis, tikai apzināti vai neapzināti tiražē...).
Hermanis
# Labojis Mods-1: 2008.10.02 18:50:45
Jur Vari nešaubīties LELB diplomātija ir attīstīta visaugstākā līmenī. Nekādas nolaidības, vai lažas nevar būt. Reiz 90-to beigās nejauši nācās dzirdēt, kā tapa atteikuma vēstule Mūnam. Tā vietā lai skaidri un gaiši pateiktu, paldies godātais mums ir dažādu uzskatu atšķirība, tāpēc nerdzam iemeslu ar Jums tikties un jūs aicināt šitai zemē. Pēc augstākās diplomātijas paraugiem tika dzejota vēstule, kurā pieklājīgi tika atšūts, atsaucoties, ka nevar uzņemties atbildību par viņa drošību utml., mulkjības.
Kādus gadus atpakaļ zviedrijā, par bīskapi ordinēja sievieti, bija ielūgums ierasties. Skaidrs ka +J negribēja braukt, tad nu aizsūtīja prezidija padomnieku, nu jau atrubīto Korāli
Reiz kādā sanāksmē notika sūdzēšanās, ka +J esot jābraukā pa pasauli un jāubagojās lūdzot finansiālu palīdzību (btw tas bija viens no argumentiem kāpēc jātirgo īpašumi, jo devēju daudzums samazinās). Acīmredzot šeit uz ko cerēt būtu naivi, līdz ar to braucienam jēgas maz.
Tas ka balss neredz atškirību starp viesiem un šīs pašas tautas, trimdas pārstāvi ir viņas negribēšanas saprast, vai vienkārši elementāru zināšanu trūkums. Zato pamatojums būs vienmēr, kā jau diplomātijā pienākas
Merlins
# Labojis Merlins: 2008.10.03 00:12:09
Juris Saivars, Hermanis

Чертям явльяются черти, jeb velniem velni rādās.
Voldemārs
# Iesūtīts: 2008.10.03 10:49:37
Merlin!
Domāju, ir svarīgi tikt skaidrībā par LELB draugiem un ar viņiem uzturēt labas attiecības - galvenokārt, mācībā, bet arī diplomātiski, utt.
Ja taisnība ir Jurim, tad LELB vadība distancējas no trimdas baznīcas. Jautājums tikai paliek, kurš/i šo ārpolitiku nosaka un, vai ir iespējams veikt tās korekciju, ja notiecējs/i to ir izdarīji kļūdaini?
Merlins
# Iesūtīts: 2008.10.03 11:06:00
Voldemārs
Varbūt kļūdaini ir analoģijas no valstu diplomātiskajām attiecībām tieši pārnest uz baznīcu. Ko gan varētu nozīmēt, piemēram, tas, ka uz pagājušo sinodi no Igaunijas bija viens mācītājs, no Lietuvas tāpat reizēm atbrauc Dr.Petkunas nevis bīskaps? Vai tādēļ mūsu baznīcas skaitās distancējušās? Ne Zviedru baznīcu ne Ziemeļelbas baznīcu mūsu sinodēs nepārstāv bīskapi. Labi, pieņemsim, ka ar viņiem ir redzamas domstarpības mācības jautājumos. Bet Misūri sinode? Arī prezidents Kišniks nekad nav bijis mūsu sinodēs. Ja ļoti gribas domāt un runāt ļaunu, no tā nez ko varētu izfantazēt.
Voldemārs
# Iesūtīts: 2008.10.03 11:19:04
Merlin!
"Varbūt kļūdaini ir analoģijas no valstu diplomātiskajām attiecībām tieši pārnest uz baznīcu. "
Piekrītu. Taču, zināmas līnijas var vilkt un, domāju, noteikts liecinājums par piedalīšanos ir. Protams, draugu starpā lietas notiek neformālāk, bet uz LELB sinodēm Rozītis vienmēr ir klāt. Ar "nekad" es gan nebūtu tik drošs, vai tik Kišniks nebija uz vienu no sinodēm?
Jānis Kalniņš
# Labojis Jānis Kalniņš: 2008.10.03 11:43:23
Merlins
Ir tomēr atšķiība - LELBĀL tomēr ir latvieši! Bet attiecību problēmas pastāv neapšaubāmi. Pēdējā "Ceļabiedrs" numurā lasām Rozīša neizpratni par latviešu draudzi Īrijā, kas ir pakļauta LELB. Izrādās, ka tās izveidošanā ir pārkāptas dažas vienošanās starp LELB un LELBĀL.
Merlins
# Labojis Merlins: 2008.10.03 12:06:40
Jānis Kalniņš

"Bet attiecību problēmas pastāv neapšaubāmi."
Protams, ka pastāv. Kad, kopš Trimdas baznīcas rašanās, attiecības ir bijušas bez problēmām?

Balss
# Labojis Balss: 2008.10.03 15:13:29
Hermanis
Tas ka balss neredz atškirību starp viesiem un šīs pašas tautas, trimdas pārstāvi ir viņas negribēšanas saprast, vai vienkārši elementāru zināšanu trūkums.

Kā nu neredzu atšķirību? Pat dzirdu! Bet viesi ir viesi. Un ar ko partnerbaznīcu pārstāvji ir sliktāki? Tikai tāpēc, ka nelatvieši?
Ja tu piemini sinodi, tad taču pats redzēji, cik saspringti un kādā ātrumā bija jāstrādā, lai pagūtu izskatīt un pieņemt lēmumus par visiem vajadzīgajiem jautājumiem.
Ja atceries iepriekšējo sinodi, tad tev derētu atcerēties arī, cik daudz laika aizņēma kāda pārstāvja sveiciens , kas gan drīzāk atgādināja pagaru pamācošu sprediķīti, kā mums te būs dzīvot un domāt.
Hermanis
# Labojis Hermanis: 2008.10.03 17:36:13
Balss Latvju tautas iepriekšējā gadsimta vēsture ir traģikas pilna. Kam rezultāts ir sadalīta tauta un sadalīta baznīca. Diemžēl mēs necenšamies to labot, jo nu mums jau ir citi draugi un biznesa plāns. Ko nu vairs. Es saprotu Balsij un Co neko tas viss neizsaka un nenozīmē. Mēs jau paši gudri esam. Principā šādas runas pārsvarā tika dzirdētas politikā deviņdesmitajos, kad vietējie šeftmaņi, sludināja, šitie rietumnieki mums te neko nemācīs, viņi nesaprot mūsu apstākļus, ir pastulbi utml. Sāpīgi ir tas, ka šis viedoklis no NRA, tādā diplomātiskā veidā ir pārņemts baznīcā. Protams uzņemtais kurss nemainīsies, bet nevajag domāt, ka nevienam tas nerūp.
Balss
# Labojis Mods-1: 2008.10.03 17:55:06
Hermanis
Tev nav MAN jāstāsta, cik traģiska ir mūsu vēsture. Zinu to pietiekami labi.
Žēl, ka Tu ar saviem komentāriem tieši apliecini, ka Tavs greizais priekšstats par mūsu baznīcu ir Tevī dziļi, dziļi ieēdies...
Starp citu, tas pamācītājs nebija vis mūsu brālis no trimdas - viņš nekad nav dzirdēts tā runājam, bet gan kāds no mūsu liberālajiem draugiem...
Hermanis
# Labojis Mods-1: 2008.10.03 18:14:54
Balss
Zināt ir viena lieta, otra to pieņemt un ko mainīt. Jums gribas mainīt nav. Fine. Bet nespiežiet tiem kreisajiem, greizajiem domāt, tā kā Jūs domājat. Fakti ir acīmredzami, attiecības ar trimdu kļūst vēsākas, izlasiet tēmas jautājumu.
To ka ar mani ir bēdīgi mēs jau dzirdējām, varējāt ko orģinālāku izdomāt.
Par to kā, ko un kāpēc es runāju, vienreiz jau Jums paskaidroju.
Juris Saivars
# Labojis Juris Saivars: 2008.10.03 18:20:02
Un kā būtu, ja pārstātu fantazēt un ieskatītos pamatdokumentos?
Piemēram –
a) runājot par to kur varētu tikt ieguldīta LELB naudiņa, nevis sapņotu par starptautisko ekonomiku, bet atsauktos uz "LCMS Foundation" un "Lutheran Church Extension Fund" piedāvāto ieguldījumu portfolio?
b) spriežot kam velni rādās, atcerētos nevis pašsacerētu folkloru, bet Mt 4, Mk 1, Lk 4 nodaļas vai vismaz Antoniju Anoherētu?
c) domājot par LELB un LELBāL attiecībām, piesauktu nevis Dr. Petkunas un Kišniku, bet LELB un LELBāL darbības Kopīgos Noteikumus?
d) apcerot veidus, kā LELB ir jātop pārstāvētai Baznīcas vienības, ekumeniskajos un starptautiskajos protokolos, starpvalstu analoģiju vietā ieskatītos paši savā Satversmē un īpaši tās 128. Pantā?
Balss
# Labojis Mods-1: 2008.10.03 18:27:37
Hermanis
Tiešām savādi, kāds rūgtums un pat naidīgums dveš no JŪSU rakstītā...
Ko mūsu Baznīca kādam spiež? Tieši otrādi - liberālās Baznīcas cenšas mācīt mūs, kā mums būs saprast Bībeli, atzīt samesex marriages un tādus pašus priesterus par kalpot un mācīt cienīgiem.
Mūsu tautas vēsturi zinu no personīgās pieredzes, tā ka nevajag.
Un trimdas baznīcā man ir daudz draugu, varbūt pat vairāk nekā Tev.
Tēma ir slēgta, jūs nevarat iesūtīt komentārus

 Lapas redaktors:redaktors@lelb.lv; Copyright © 2006 LELB, created by MB Studija
Šajā stundā bijuši 114 , pavisam kopa bijuši: 35832